Kesihatan

Kesan keracunan alkohol 70 peratus, kerosakan organ hingga mati

Keracunan alkohol 70 peratus adalah keadaan kesihatan yang serius dan memerlukan rawatan perubatan segera. Ini kerana keracunan alkohol boleh menyebabkan masalah pernafasan kepada kerosakan organ di dalam badan yang boleh membawa maut.

70 peratus alkohol sebenarnya adalah penyelesaian yang dibuat dari alkohol isopropil yang secara amnya digunakan sebagai pembasmi kuman dan antiseptik. Namun, dalam keadaan tertentu, 70 peratus alkohol boleh disalahgunakan, menyebabkan keracunan.

Kenali Punca dan Kesan Keracunan Alkohol 70 Peratus

Secara semula jadi, tubuh manusia masih mampu menangani sejumlah kecil alkohol isopropil. Tetapi, jika jumlah alkohol isopropil yang memasuki tubuh orang dewasa mencapai 200 ml, ia boleh menyebabkan keracunan.

Terdapat dua faktor yang boleh menyebabkan seseorang mengalami keracunan alkohol sebanyak 70 peratus, iaitu:

  • Minum alkohol 70 peratus

    Sebilangan orang sengaja menyalahgunakan alkohol isopropil sebagai campuran dalam minuman, kerana bertujuan untuk menyebabkan kesan keracunan yang memabukkan. Ini dilakukan tanpa mengira kesan pada tubuh, termasuk kematian.

  • Menghirup 70 peratus alkohol

    70 peratus alkohol adalah salah satu bahan utama dalam kebanyakan produk pembersih isi rumah yang dijual bebas. Sekiranya anda tidak berhati-hati, orang boleh menyedut terlalu banyak kandungan alkohol 70 peratus dalam produk pembersih, menyebabkan keracunan. Contohnya, semasa menggunakan produk dalam jumlah besar di bilik tertutup (tanpa pengudaraan).

Dalam kes tertentu, produk yang mengandungi 70 peratus alkohol digunakan oleh seseorang untuk membunuh diri, dengan minum atau menghirup.

Walaupun jarang membawa maut, keracunan alkohol 70 peratus boleh mengakibatkan penderita mengalami:

  • Kecederaan semasa mabuk.
  • Berkurangnya fungsi jantung dan saluran darah, untuk mengejutkan.
  • Kesedaran menurun, malah koma.
  • Kerosakan otak.

Dalam kes yang teruk, keracunan alkohol sebanyak 70 peratus boleh menyebabkan kematian. Oleh itu, rawatan yang betul dan segera diperlukan.

Mengendalikan Keracunan Alkohol 70 Peratus

Mengendalikan keracunan alkohol dilakukan untuk menghilangkan alkohol dari badan dan memastikan fungsi organ berjalan dengan baik. Salah satu cara yang mungkin disyorkan oleh doktor adalah hemodialisis atau biasanya dikenali sebagai dialisis. Rawatan ini dilakukan untuk menghilangkan isopropil alkohol dan aseton dari darah.

Selain itu, oksigen juga diperlukan untuk mengobati keracunan isopropil alkohol, kerana pesakit mungkin sukar bernafas.

Agar anda tidak mengalami keracunan alkohol isopropil, maka hanya gunakan alkohol 70 peratus mengikut peraturan dan arahan penggunaannya. Tidak kurang pentingnya, letakkan 70 peratus alkohol di tempat yang selamat dan jauh dari jangkauan kanak-kanak.