Kehidupan yang sihat

7 Rawatan Muka Umur 30 Anda Perlu Tahu

Semasa memasuki usia 30-an, keadaan kulit akan cenderung lebih kering, sensitif, dan lelakiKencing, jadi anda lebih terdedah kepada beberapa masalah kulit, seperti penampilan kedutan halus danBintik hitam.Untuk mengekalkan kulit awet muda, anda perlu melakukan rawatan wajah pada usia 30 tahun dengan betul.

Munculnya tanda-tanda penuaan pada kulit, seperti kedutan halus, dengan usia adalah normal. Namun, memilih rawatan wajah yang salah boleh menyebabkan kulit anda bertambah tua sebelum waktunya. Oleh itu, penjagaan wajah pada usia 30 tahun perlu dilakukan dengan betul.

Adakah Umur Penjagaan Muka 30

Untuk mendapatkan kulit yang sihat pada usia 30-an, anda perlu melakukan rawatan muka pada usia 30-an, seperti:

1. Bersihkan wajah

Membersihkan wajah dengan kerap adalah salah satu bahagian penjagaan wajah pada usia 30 tahun yang perlu anda lakukan. Semasa mencuci muka, pilih pencuci muka yang sesuai dengan jenis kulit anda.

Namun, ingat. Anda tidak disarankan untuk membersihkan wajah secara berlebihan, kerana ini sebenarnya boleh menjadikan kulit wajah menjadi kering. Jadi, anda hanya perlu membersihkan wajah anda 2 kali sehari, pada waktu pagi dan malam, atau selepas berpeluh.

2. Gunakanpelembap

Seiring bertambahnya usia, minyak semula jadi kulit (sebum) juga akan berkurang. Ini boleh menyebabkan kulit menjadi lebih kering, menjadikan garis halus lebih mudah muncul.

Oleh itu, anda juga perlu menggunakan pelembap secara berkala sebagai bahagian penjagaan wajah pada usia 30 tahun. Ini berguna untuk mengurangkan kedutan dan menjadikan kulit anda kelihatan lebih halus.

3. Gunakan tcahaya matahari

Pendedahan sinar matahari boleh menyebabkan kerosakan kolagen dan kerosakan tisu kulit, sehingga memungkinkan tompok-tompok gelap dan kedutan muncul pada kulit.

Untuk mengelakkannya, anda perlu menggunakan pelindung matahari dengan SPF sekurang-kurangnya 30 setiap pagi di seluruh muka dan leher anda. Selain itu, anda juga disarankan untuk menggunakannya semula setiap 2 jam.

4. Gunakan kpelek mata

Kulit di sekitar mata adalah bahagian pertama yang menunjukkan tanda-tanda penuaan, kerana kulit ini cenderung lebih kering dan lebih tipis daripada kulit pada bahagian lain.

Sekiranya setakat ini anda belum menggunakan krim mata, mulai sekarang gunakan produk ini. Anda boleh memilih krim mata yang mengandungi vitamin C, vitamin E, minyak mineral, atau peptida yang dapat menegangkan kulit dan menghilangkan kedutan.

5. Gunakan produk anti penuaan

Untuk membantu meremajakan kulit pada usia 30-an, anda juga perlu menggunakan produk seperti serum dan krim muka anti penuaan.

Pilih produk penjagaan wajah yang mengandungi retinol, yang merupakan sebatian aktif yang berasal dari vitamin A yang baik untuk mencegah penuaan pramatang. Sebabnya, sebatian ini berguna untuk meningkatkan pengeluaran kolagen, meremajakan kulit, dan menjadikan kulit kelihatan lebih berseri.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kesan sampingan yang boleh disebabkan oleh retinol, seperti kulit sensitif, kekeringan, dan kemerahan. Nah, untuk mengelakkannya, anda perlu menghadkan aktiviti di bawah sinar matahari.

Penting untuk diingat, retinol tidak digalakkan digunakan oleh wanita hamil atau mereka yang menjalani program kehamilan, ya. Ini kerana bahan-bahan ini boleh mendatangkan risiko kepada kesihatan janin.

6. Lakukan epengelupasan kulit

Seiring bertambahnya usia, pertumbuhan semula sel-sel kulit juga akan menjadi perlahan, menyebabkan kulit kelihatan kusam. Oleh itu, anda perlu mengelupas kulit anda.

Pengelupasan kulit adalah proses membuang sel kulit mati yang dapat dilakukan dengan kaedah fizikal atau kimia. Ini berguna untuk menyamarkan bintik-bintik gelap, membuat wajah terlihat lebih cerah, dan memicu pembentukan lapisan kulit baru.

Anda boleh melakukan pengelupasan fizikal dengan menggosok kulit dengan lembut gosok, kain lap, atau span lembut. Sementara itu, pengelupasan kimia dapat dilakukan dengan menggunakan produk perawatan wajah yang mengandung asid alfa hidroksi (AHA), asid beta hidroksi (BHA), dan retinoid.

7. Minum air secara berkala

Selain merawat kulit dari luar, jangan lupa juga merawat kulit dari dalam. Salah satu caranya adalah dengan memenuhi keperluan cairan, agar kulit kelihatan lebih sihat dan lembap. Untuk memenuhi keperluan cecair, anda boleh minum sekurang-kurangnya 2 liter air atau 8 gelas sehari.

Sebagai tambahan kepada beberapa rawatan di atas, untuk menjaga kulit awet muda, anda juga disarankan untuk berehat secukupnya, berhenti merokok, bersenam secara teratur, menjaga diet berkhasiat yang seimbang, dan menguruskan tekanan dengan baik.

Selain itu, melakukan pemeriksaan Anda juga boleh melakukan secara berkala dan berjumpa doktor mengenai rawatan wajah pada usia 30 tahun. Dengan cara itu, anda boleh mendapatkan nasihat yang sesuai dengan keadaan kulit anda.