Kesihatan

Perubahan Bentuk Payudara Sepanjang Masa

Dari akil baligh, haid, kehamilan, menyusui, hingga menopaus, bentuk payudara wanita boleh berubah. Secara umum, perubahan ini adalah semula jadi, walaupun ada yang menganggapnya tidak normal. Oleh itu, pertimbangkan penjelasan berikut mengenai perubahan bentuk payudara.

Kedudukan payudara wanita terletak di hadapan otot dada. Payudara itu sendiri terdiri daripada beberapa tisu, seperti lemak, tisu penghubung, saluran darah, dan kelenjar susu. Kelenjar susu ini memainkan peranan penting dalam menghasilkan susu. Pada dasarnya, ukuran dan bentuk payudara setiap wanita berbeza. Perbezaan ini biasanya dipengaruhi oleh jumlah perubahan lemak dan hormon yang berlaku seiring dengan kitaran hidup normal.

Perkembangan Bentuk Payudara

Berikut adalah tahap perubahan bentuk payudara yang berlaku semasa kitaran hidup, bermula dari baligh hingga mencapai menopaus:

 • Bentuk payudara semasa baligh

  Apabila seorang wanita memasuki akil baligh, tubuhnya akan menghasilkan dan melepaskan hormon estrogen. Pembebasan hormon ini menjadikan bentuk payudara yang sebelumnya kelihatan seperti anak lelaki, akan mula tumbuh dan berkembang. Perubahan bentuk ini berlaku kerana hormon estrogen merangsang kelenjar susu di payudara.

 • Bentuk hlmtetek dimharapan mhaid

  Pengeluaran hormon estrogen dan progesteron akan meningkat apabila anda mengalami kitaran haid pertama anda. Peningkatan dua hormon ini mencetuskan pertumbuhan dan pengembangan tisu di payudara. Pada peringkat ini, payudara akan kelihatan lebih besar dan lebih padat. Perubahan bentuk payudara ini berlaku sebagai persediaan untuk kemungkinan kehamilan. Namun, sekiranya kehamilan tidak berlaku, payudara akan kembali ke ukuran normal.

 • Bentuk payudara semasa kehamilan

  Semasa kehamilan, perubahan tahap hormon kehamilan, seperti hormon progesteron, estrogen, dan prolaktin, menyebabkan perubahan bentuk payudara sebagai persediaan untuk penyusuan. Kelenjar susu akan dirangsang untuk menghasilkan susu dalam tempoh menjelang kelahiran. Perubahan ini kadangkala membuat wanita hamil merasa tidak selesa. Untuk menghilangkan keluhan ini, beberapa langkah untuk menjaga payudara semasa kehamilan dapat dilakukan.

 • Bentuk payudara semasa menyusu

  Selain itu, puting juga akan membesar dan warna areola menjadi lebih gelap. Selepas tempoh penyusuan, tisu payudara akan menyusut kembali dan kembali ke bentuk payudara sebelum anda melahirkan.

  Sebilangan wanita mungkin mengalami kendur pada payudara mereka selepas menyusui. Untuk mengatasinya, ada beberapa cara untuk menegangkan payudara setelah menyusui yang boleh dilakukan.

 • Bentuk payudara semasa menopaus

  Atrofi atau pengecutan payudara berlaku ketika wanita berusia 40 hingga 50 tahun, iaitu ketika mereka mencapai menopaus. Pengurangan payudara berlaku apabila hormon estrogen menurun. Akibatnya, kelenjar susu dan tisu payudara kehilangan keanjalan sehingga menjadi longgar. Selain kendur, perubahan lain pada payudara yang boleh berlaku ketika memasuki menopaus adalah penampilan payudara tanda regangan, pelebaran jarak antara payudara, dan penampilan payudara menjadi lebih rata. Sebilangan orang menganggap penyusuan susu ibu adalah salah satu faktor yang menjadikan payudara kendur. Namun, payudara yang sebenarnya menurun disebabkan oleh pelbagai faktor lain, seperti perubahan berat badan yang drastik, aktiviti fizikal yang terlalu berat, dan tabiat merokok.

Perubahan bentuk yang tidak seimbang pada kedua payudara boleh menyebabkan asimetri payudara. Asimetri payudara adalah keadaan di mana satu payudara lebih besar daripada yang lain. Walaupun bukan keadaan yang membimbangkan, anda masih harus mengetahui gejala yang menyertainya. Terutama, jika salah satu payudara tiba-tiba menjadi besar.

Secara amnya, perubahan bentuk payudara adalah semula jadi dan tidak berbahaya. Tetapi seiring bertambahnya usia, risiko terkena penyakit payudara tertentu meningkat. Untuk itu, lakukan pemeriksaan diri payudara (BSE) dan pemeriksaan payudara kepada doktor secara berkala, untuk mengetahui dan mengesan lebih awal jika terdapat kelainan.

Copyright pitorriroma.com 2021