Kesihatan

Memilih Penghalau Nyamuk yang Selamat untuk Bayi

Penghalau nyamuk sering menjadi pilihan untuk mencegah gigitan nyamuk yang boleh menyebabkan pelbagai penyakit, termasuk bayi. Namun, anda harus lebih berhati-hati, kerana tidak semua jenis penghalau nyamuk aman untuk bayi.

Bayi pada amnya mempunyai kulit sensitif. Oleh itu, ibu bapa perlu lebih berhati-hati dalam memilih dan menggunakan produk yang bersentuhan langsung dengan kulit bayi, termasuk penghalau nyamuk.

Ini kerana terdapat bahan aktif dan dos penghalau nyamuk tertentu yang tidak selamat digunakan pada kulit bayi.

Memilih Penghalau Nyamuk yang Selamat dan Sesuai

Bahan aktif yang biasa digunakan dalam penghalau nyamuk adalah: diethyltoluamide atau DEET. Bahan ini dianggap berkesan untuk menangkis gigitan nyamuk. Walau bagaimanapun, bayi berusia 2 bulan ke bawah tidak boleh menggunakan ubat penghalau nyamuk yang mengandungi DEET.

Bahan aktif lain yang tidak boleh digunakan pada bayi pada usia ini termasuk picaridin (mempunyai kesan yang sama seperti DEET), IR3535, dan minyak kayu putih lemon. Terutama untuk penghalau nyamuk yang mengandungi minyak kayu putih lemon, anda hanya dibenarkan menggunakannya pada kulit si kecil ketika berusia tiga tahun ke atas.

Dos penghalau nyamuk juga perlu dipertimbangkan. Jangan memilih ubat penghalau nyamuk yang mengandungi 30 peratus DEET atau lebih. Dos ini tidak digalakkan untuk si kecil anda. Selain itu, kepekatan DEET yang tinggi dan rendah tidak berkaitan dengan keberkesanan menghalau nyamuk.

Contohnya, penghalau nyamuk yang mengandungi 10 peratus DEET berkesan untuk mencegah gigitan nyamuk selama 2 jam. Sementara kandungan 24 peratus mampu menangkis nyamuk hingga 5 jam.

Kedua-dua dos ini sama berkesan untuk mencegah gigitan nyamuk. Perbezaannya hanya terletak pada jangka masa perlindungan.

Petua Memakai Penghalau Nyamuk pada Bayi

Ikuti arahan penggunaan di bawah ini agar si kecil anda selamat dari sengatan nyamuk dan bahan-bahan yang terdapat dalam ubat penghalau nyamuk atau losyen:

  • Elakkan menggunakan ubat penghalau nyamuk di sekitar mata dan mulut.
  • Gunakan jumlah penghalau nyamuk yang mencukupi di kawasan telinga.
  • Sapukan penghalau nyamuk pada pakaian dan kulit yang tidak ditutupi oleh pakaian.
  • Elakkan menggunakan ubat penghalau nyamuk jika terdapat jangkitan atau luka pada kulit si kecil anda.
  • Elakkan menggunakan ubat penghalau nyamuk bersama dengan pelindung matahari.
  • Jangan gunakan ubat penghalau nyamuk ke telapak tangan anak kecil anda, kerana dia suka meletakkan tangannya di mulutnya.
  • Pastikan anak kecil anda tidak bermain atau menggigit botol penghalau nyamuk.
  • Lebih baik tidak memilih penghalau nyamuk dalam bentuk semburan, kerana mudah tersedut oleh si kecil. Untuk selamat, mula-mula menyemburkannya ke tangan anda, kemudian gosokkannya pada kulit si kecil anda.

Selain menggunakan penghalau nyamuk, anda juga dapat mencegah si kecil anda digigit nyamuk dengan memakai pakaian yang menutupi seluruh kulitnya. Anda juga boleh melakukan kelambu di sekitar tempat tidur untuk mengelakkan si kecil anda digigit nyamuk.

Berhenti menggunakan ubat nyamuk jika kerengsaan terjadi pada kulit si kecil anda. Sekiranya kerengsaan tidak membaik, berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.