Kesihatan

Wanita hamil, kenali 6 tanda bahawa janin telah memasuki saluran kelahiran

Ketika bersalin semakin hampir, wanita hamil mungkin merasakan tanda-tanda bahawa janin telah memasuki saluran kelahiran. Supaya wanita hamil dapat lebih bersedia untuk proses persalinan, mari kita kenal pasti tanda-tanda melalui keterangan berikut.

Janin yang telah memasuki saluran kelahiran adalah salah satu tanda bahawa persalinan semakin hampir. Ini biasanya berlaku beberapa minggu sebelum waktu bersalin. Walau bagaimanapun, sebilangan wanita hamil mungkin merasakan ini beberapa jam sebelum melahirkan.

Tanda bahawa janin telah memasuki saluran kelahiran

Beberapa perkara yang menunjukkan bahawa janin telah memasuki saluran kelahiran adalah:

1. Boleh bernafas dengan lebih bebas

Menjelang akhir trimester ketiga kehamilan, wanita hamil biasanya dapat bernafas dengan lebih mudah. Ini disebabkan oleh turunnya janin ke dalam saluran kelahiran, sehingga memberikan lebih banyak ruang untuk paru-paru wanita hamil mengembang.

2. Peningkatan kekerapan membuang air kecil

Semasa memasuki trimester kehamilan ketiga, wanita hamil mungkin merasakan kekerapan membuang air kecil (BAK) semakin meningkat. Kencing akan terasa lebih kerap apabila janin telah memasuki saluran kelahiran. Ini disebabkan oleh tekanan kepala janin di pelvis yang juga dapat memberi tekanan pada pundi kencing.

3. Sakit pelvis

Perkara lain yang boleh menjadi tanda kemasukan janin ke dalam saluran kelahiran adalah sakit di pelvis. Ini disebabkan oleh kedudukan kepala janin yang telah memasuki saluran kelahiran akan menekan pelvis dan menyebabkan sakit.

4. Pengecutan palsu yang semakin terasa

Semasa memasuki trimester ketiga, wanita hamil mungkin merasakan kontraksi palsu muncul lebih kerap. sekarang, ini boleh disebabkan oleh kemasukan kepala janin ke dalam saluran kelahiran.

5. Cecair yang keluar dari faraj semakin banyak

Kemasukan janin ke saluran kelahiran akan membuat kepala janin menekan serviks. Inilah yang kemudian mencetuskan pelepasan dari faraj. Cecair dari faraj juga berguna untuk membuka saluran kelahiran bagi janin.

6. Perut terasa turun

Perut terasa turun adalah tanda bahawa janin telah memasuki saluran kelahiran yang cukup mudah dikenali. Apabila janin telah memasuki saluran kelahiran, wanita hamil mungkin merasakan ruang kosong antara dada dan perut atas.

Tanda-tanda di atas dapat membantu wanita hamil meramalkan sama ada janin telah memasuki saluran kelahiran atau tidak. Walau bagaimanapun, tanda-tanda bahawa janin telah memasuki saluran kelahiran boleh berbeza antara satu wanita hamil dengan yang lain. Oleh itu, wanita hamil disarankan untuk berkonsultasi dengan doktor secara berkala semasa hamil, supaya keadaan wanita hamil dan anak kecilnya selalu dipantau dengan baik.