Kesihatan

Bau Badan Sedikit? Inilah punca dan cara mengatasinya

Bau badan pada kanak-kanak biasanya hanya muncul ketika memasuki usia baligh. Namun, ada kemungkinan bahawa aduan ini muncul pada usia yang lebih muda. Ibu ingin tahu mengapa si kecil anda mengalami bau badan, walaupun dia masih awal? Ayuh, lihat artikel ini!

Perubahan hormon ketika memasuki akil baligh bukan satu-satunya sebab di sebalik timbulnya bau badan pada si kecil. Kerana bau badan kanak-kanak juga boleh dicetuskan oleh perkara lain, seperti kebersihan yang buruk dan masalah kesihatan tertentu.

Pelbagai Punca Bau Badan pada Anak Kecil Anda

Berikut adalah penjelasan mengenai perkara-perkara yang boleh mencetuskan timbulnya bau badan pada kanak-kanak.

Kurangnya kebersihan badan

Kanak-kanak biasanya sangat aktif, jadi lebih senang berpeluh. Sekarang, Sekiranya tidak dibersihkan dengan segera, peluh yang keluar dari badan si kecil dapat dicampurkan dengan bakteria pada kulit dan menyebabkan bau badan.

Risiko akan meningkat jika dia jarang mandi atau menukar pakaian bersih. Sebabnya, bakteria akan membiak dengan lebih mudah dan membuat badan si kecil anda berbau busuk.

Kebiasaan makan makanan tertentu

Sebilangan makanan yang sering dimakan oleh si kecil anda juga boleh mempengaruhi bau badan mereka. Makanan yang boleh mencetuskan bau badan umumnya mempunyai aroma yang kuat, seperti bawang, bawang putih, makanan tinggi lemak, dan makanan pedas.

Keadaan kesihatan tertentu

Sekiranya anak anda mengambil berat tentang kebersihan peribadinya dan memperbaiki dietnya, tetapi badannya masih berbau busuk, cuba periksa dengan doktor. Sebabnya, sebilangan keadaan, seperti akil baligh pramatang dan bau ikan, boleh menyebabkan bau badan, bahkan pada kanak-kanak di bawah umur 5 tahun.

Selain itu, beberapa penyakit, seperti hiperhidrosis dan diabetes, juga dapat memicu timbulnya bau badan yang tidak sedap. Jadi, jangan teragak-agak untuk membawa si kecil anda ke doktor ya, Bun, untuk mengetahui punca sebenar.

Petua Mengatasi Bau Badan pada Kanak-kanak

Untuk membantu mengatasi bau badan pada si kecil, ada beberapa langkah mudah yang boleh anda gunakan. Contohnya adalah seperti berikut:

1. Ajak anak rajin mandi

Galakkan anak kecil anda mandi setiap hari. Agar si kecil lebih bersemangat, Ibu boleh mengajaknya memilih sabun dengan aroma yang dia gemari ketika berbelanja.

2. Perhatikan cara anak mandi

Sesekali, cuba perhatikan cara anak kecil anda mandi. Sekiranya cara mandi masih "sempurna", ajar saya cara mandi dengan betul. Biarkan dia tahu bahawa penting untuk membersihkan semua bahagian badan, terutama bahagian ketiak, kemaluan dan kaki.

3. Beli deodoran khas untuk kanak-kanak

Sekiranya si kecil anda terus mengalami bau badan, dia mungkin perlu menggunakan deodoran kanak-kanak khas. Terdapat pelbagai jenis deodoran untuk kanak-kanak, tetapi anda harus memilih yang tidak mengandungi aluminium atau paraben.

4. Pakai pakaian kapas

Ibu perlu memperhatikan pakaian yang dipakai si kecil. Pakaian kapas disarankan, terutama jika dia menghabiskan banyak masa di luar. Pakaian yang diperbuat daripada kapas mampu menyerap peluh dengan baik, sehingga dapat meminimumkan penampilan bau badan pada anak-anak.

5. Mengatur makanan yang dimakan oleh kanak-kanak

Ibu mesti memperhatikan makanan yang dimakan oleh Si Kecil. Sebaiknya elakkan memberi makanan pedas dan beraroma kuat untuk mengurangkan risiko bau badan pada kanak-kanak.

Walaupun mereka belum melalui akil baligh, beberapa sebab boleh membuat si kecil mengalami bau badan. Oleh itu, cubalah mengetahui punca bau badan yang dialami oleh anak kecil anda agar rawatan dapat disesuaikan. Sekiranya anda telah melakukan cara-cara mudah di atas tetapi si kecil anda masih mempunyai bau badan, jangan ragu untuk berjumpa doktor.