Kesihatan

Tardive Dyskinesia - Gejala, sebab dan rawatan

Diskinesia Tardive adalah pergerakan wajah dan bahagian badan yang tidak terkawal disebabkan oleh kesan sampingan ubat-ubatan neuroleptik atau antipsikotik. Ubat ini digunakan untuk mengatasi gangguan mental dan sistem saraf.

Diskinesia terlambat boleh mengganggu aktiviti penghidapnya. Rawatan dapat berupa penghentian atau penggantian ubat pemicu, pemberian ubat, dan terapi khusus untuk meningkatkan rangsangan bahagian otak yang mengatur pergerakan.

Gejala Tardive Dyskinesia

Gejala dyskinesia tardive biasanya berkembang secara beransur-ansur. Gejala yang paling biasa adalah penampilan pergerakan yang tidak terkawal di mulut, mata, lidah dan bahagian badan yang lain. Beberapa pergerakan yang tidak disengajakan dan tidak terkawal yang dapat muncul pada orang dengan diskinesia tardive adalah:

 • Menjelirkan lidahnya
 • Mengedipkan mata
 • mengetap bibir
 • Mengunyah atau menghisap
 • Menyeringai atau menyeringai
 • Mengetuk jari anda seperti bermain piano.
 • Menggoncang bahu
 • Memusingkan leher
 • Gerakkan pelvis

Gejala di atas boleh hilang ketika pesakit tidur dan bertambah buruk ketika pesakit berada dalam keadaan tertekan. Pada diskinesia yang teruk, penderita mungkin mengalami kesukaran untuk bercakap, makan, dan menelan.

Bila hendak berjumpa doktor

Tanyakan kepada doktor anda jika gejala yang dinyatakan di atas muncul selepas anda mengambil ubat antipsikotik. Doktor anda mungkin menasihati anda untuk mengurangkan dos anda, menghentikan ubat pemicu, memberi ubat pengganti, atau mengambil langkah dan terapi untuk menghilangkan gejala anda.

Anda juga dinasihatkan untuk memeriksa secara berkala dan berjumpa doktor sekiranya anda mempunyai sejarah gangguan neurologi atau gangguan mental yang memerlukan anda mengambil ubat neuroleptik atau antipsikotik jangka panjang.

Pesakit dengan diskinesia tardive juga disarankan untuk melakukan pemeriksaan berkala untuk memantau perkembangan terapi dan mencegah penyakit ini menjadi semakin teruk.

Punca Dyskinesia Tardive

Tardive dyskinesia adalah kesan sampingan penggunaan ubat neuroleptik atau antipsikotik jangka panjang.

Ubat antipsikotik generasi lama yang boleh menyebabkan diskinesia terlambat adalah:

 • Haloperidol
 • Fluphenazine
 • Klorpromazin

Sebagai tambahan kepada antipsikotik yang lebih tua, diskinesia tardive juga dapat dipicu oleh penggunaan ubat berikut:

 • Antipsikotik generasi baru, seperti aripriprazole, olanzapine dan risperidone.
 • Antiemetik, seperti metoclopramide, dan prochlorperazine.
 • Antidepresan, seperti amitriptyline, fluoxetine, dan sertraline.
 • Anticonvulsants, seperti phenobarbital dan phenytoin.
 • Antiparkinsonian, seperti levodopa.

Diagnosis Tardive Dyskinesia

Untuk menentukan sama ada pesakit mengalami diskinesia tardive, doktor akan bertanya mengenai gejala yang dialami dan ubat apa yang sedang diambil oleh pesakit. Secara amnya, pesakit diskinesia tardive mempunyai sejarah pengambilan ubat antipsikotik selama 1-2 bulan.

Setelah bertanya mengenai gejala dan ubat yang digunakan, doktor akan membuat penilaian askala pergerakan sukarela yang tidak normal (AIMS) untuk mengukur keparahan gejala yang dialami oleh pesakit.

Gejala dyskinesia tardive serupa dengan penyakit cerebral palsy, penyakit Huntington, dan sindrom Tourette. Untuk memastikan gejala pesakit tidak disebabkan oleh penyakit lain, doktor akan melakukan pemeriksaan tambahan yang merangkumi:

 • Ujian darah, untuk mengira tahap kalsium dan memeriksa fungsi kelenjar tiroid dan hati.
 • Mengimbas dengan CT scan, PET scan, atau MRI, untuk memeriksa keadaan otak pesakit.

Rawatan Tardive Dyskinesia

Sebagai langkah pertama, doktor akan meminta pesakit berhenti menggunakan ubat yang disyaki menjadi penyebab diskinesia terlambat. Namun, bagi pesakit yang memerlukan ubat tersebut, doktor akan memberikan ubat pengganti.

Pada diskinesia tardive ringan hingga sederhana, doktor boleh menetapkan ubat seperti tetrabenazine, valbenazine, dan clonazepam. Doktor juga boleh menyuntik Botox ke wajah untuk mengurangkan gejala kegatalan dan kesakitan.

Bagi pesakit dengan diskinesia tardive yang teruk, doktor boleh melakukan: rangsangan otak yang mendalam (DBS). Terapi DBS menggunakan alat yang disebut neurostimulator untuk menghantar isyarat ke bahagian otak yang mengatur pergerakan.

Pencegahan Dyskinesia Tardive

Sekiranya anda mempunyai penyakit yang memerlukan anda mengambil ubat antipsikotik, berbincanglah dengan doktor anda mengenai dos dan kemungkinan kesan sampingan. Doktor akan menyesuaikan jenis dan dos ubat yang diberikan untuk mencegah kemunculan kesan sampingan tardive dyskinesia.

Rujuk doktor anda terlebih dahulu sebelum menggunakan sebarang ubat, sama ada secara bersendirian atau bersama. Beberapa kombinasi ubat dapat memperburuk gejala dyskinesia tardive, contohnya kombinasi ubat antipsikotik dengan ubat antikolinergik.