Keluarga

Bilakah Anak Kecil Anda Makan Yogurt?

Yogurt dikenal baik untuk kesihatan, terutama dalam menjaga saluran pencernaan yang sihat. Namun, bolehkah yogurt untuk bayi diberikan sebagai makanan pelengkap? Dari usia berapa yogurt harus diberikan kepada bayi? Lihat jawapannya dalam artikel berikut.

Yogurt adalah produk tenusu yang ditapai. Selain mengandungi nutrien yang sama dengan susu, yogurt juga mengandungi probiotik. Probiotik bermanfaat dalam meningkatkan sistem imun dan kesihatan saluran pencernaan.

Walaupun bermanfaat, ramai ibu bapa masih ragu untuk memberikan yogurt kepada bayi mereka kerana takut menyebabkan masalah pencernaan, seperti pedih ulu hati atau cirit-birit.

Masa Makan Yogurt untuk Bayi

Sebenarnya, yogurt boleh diberikan sebagai menu makanan pelengkap pertama ketika bayi berusia sekitar 6 bulan. Namun, jika anda masih ragu untuk memberikan yogurt kepada si kecil anda, anda boleh menangguhkannya sehingga si kecil berumur 9 bulan.

Ibu disarankan memilih yogurt tanpa tambahan pemanis atau perasa untuk mengelakkan pengambilan gula berlebihan untuk si kecil anda. Ini kerana hampir semua yogurt dengan pelbagai rasa mengandungi gula di dalamnya.

Sekiranya pengambilan gula yang diperoleh anak anda berlebihan, dikhuatiri boleh menyebabkan kerosakan gigi dan kegemukan.

Agar tidak memilih yogurt yang salah, perhatikan label pada bungkusannya. Selain disebut gula atau pemanis, kandungan gula dalam yogurt juga bisa disebut pemanis jagung, sirap jagung, dekstrosa, fruktosa, pekat jus buah, madu, glukosa, sirap jagung fruktosa, laktosa, maltosa, sirup malt, dan sukrosa.

Cara Memberi Yogurt kepada Bayi

Yogurt tanpa pemanis tambahan (yogurt biasa) adalah pilihan yang baik untuk si kecil anda. Sebagai penambah rasa semula jadi dan nutrien tambahan, anda boleh menambahkan buah-buahan atau sayur-sayuran ke yogurt.

Contoh buah-buahan yang boleh disajikan dengan yogurt termasuk alpukat, nanas, epal, pisang, blueberry, anggur, mangga, atau betik. Sementara itu, jenis sayur-sayuran yang sesuai digunakan adalah: topping Yogurt adalah ubi jalar, labu, dan bit.

Selain buah, anda juga boleh menambah oatmeal kaya dengan protein, vitamin dan mineral. Elakkan menambahkan madu ke yogurt jika anak kecil anda belum mencapai usia 1 tahun kerana pemberian madu berisiko menyebabkan botulisme.

Bayi juga memerlukan kalori dan lemak. Oleh itu, jangan berikan yogurt bebas lemak sebelum berumur 2 tahun atau sesuaikannya mengikut arahan doktor.

Sekiranya si kecil anda mempunyai alergi susu atau intoleransi laktosa, anda harus menunggu sedikit masa atau sekurang-kurangnya sehingga si kecil berumur lebih dari 9 bulan sebelum memberinya yogurt.

Beberapa kajian menunjukkan yogurt dapat melegakan alahan, seperti eksim atau eksim rhinitis alahan, kerana dapat meningkatkan daya tahan tubuh. Walau bagaimanapun, keputusan untuk memberi yogurt kepada bayi atau kanak-kanak yang mempunyai sejarah alergi, harus dibuat setelah berunding dengan pakar pediatrik.

Jadi, sekarang anda tahu bila masa yang tepat untuk memberi yogurt kepada si kecil anda, betul? Anda juga perlu ingat bahawa setiap kali anda memperkenalkan makanan kepada si kecil, perhatikan tanda-tanda alahan. Segera bawa anak anda ke doktor jika timbul gejala alergi, seperti bintik merah bengkak, cirit-birit, atau muntah.