Kehidupan yang sihat

Inilah Kelebihan Anggur Merah untuk Kesihatan

Walaupun mengandungi sekitar 12-15% alkohol, minumannya Wain merah mempunyai faedah kesihatan ketika tidak habis oleh berlebihan. beberapa mfaedah Wain merahadalah mencegah barah dan diabetes, meningkatkan ingatan, dan menjaga kesihatan jantung.

Wain merah Diperbuat dari anggur yang kaya dengan antioksidan. Salah satu jenis antioksidan yang mempunyai tahap tinggi dalam Wain merah adalah resveratrol. Bahan ini diyakini dapat menurunkan berat badan, kadar kolesterol, dan tekanan darah, menjaga fungsi jantung, dan meningkatkan aliran darah.

menuai faedah Wain merah

Berikut adalah beberapa faedah yang dapat diperoleh daripada memakan Wain merah secara rutin:

1. Mencegah barah

Penyelidikan mendapati kandungan resveratrol di Wain merah dapat melawan dan mencegah kesan kerosakan pada sel badan akibat radikal bebas. Oleh itu, Wain merah dipercayai dapat mencegah dan mengurangkan risiko barah, seperti barah usus dan barah ovari.

2. Menjaga kesihatan otak dan fungsi ingatan

Kandungan resveratrol dalam minuman ini juga baik untuk kesihatan saraf dan otak. Pelbagai kajian menunjukkan bahawa Wain merah dapat melambatkan proses penuaan di otak, sehingga ingatan dapat dijaga.

Lebih jauh lagi, Wain merah juga difikirkan dapat meningkatkan mood, mencegah demensia, strok, dan penyakit Parkinson Alzheimer.

3. Menjaga kesihatan jantung

Pelbagai penyelidikan kesihatan menunjukkan bahawa penggunaan Wain merah dalam had yang munasabah dapat membantu mencegah penyakit jantung dan mengawal tekanan darah. Ini mungkin disebabkan oleh kesan Wain merah yang dapat membantu mengurangkan kolesterol dan keradangan dalam badan.

4. Menjaga kesihatan mulut dan gigi

Minuman merah ini juga dipercayai dapat menjaga kesihatan mulut dan gigi. Wain merah mampu mengurangkan kemampuan bakteria jahat melekat pada gigi. Bakteria ini adalah penyebab karies gigi, yang merupakan keadaan di mana rongga muncul di gigi yang boleh menjadi lebih besar atau lebih dalam.

5. Menurunkan kadar gula dalam darah

Wain merah dipercayai dapat menurunkan kadar gula dalam darah selama 24 jam, dan membantu penderita diabetes jenis 2 mengurangkan risiko komplikasi, seperti penyakit jantung dan strok.

Bagi anda yang tidak menghadapi masalah kesihatan, makanlah Wain merah Anda boleh melakukannya, selagi anda tidak berlebihan. Had dos maksimum untuk dimakan merah wain untuk lelaki dewasa adalah dua gelas arak Sehari. Sementara wanita dewasa dibenarkan minum Wain merah paling banyak satu gelas sehari.

Walaupun Wain merah bermanfaat untuk kesihatan, memakannya secara berlebihan sebenarnya boleh membahayakan kesihatan, seperti gangguan hati, penyakit jantung, peningkatan risiko barah, obesiti, dan alkoholisme.

Sekiranya anda mempunyai keadaan perubatan tertentu, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum minum Wain merah. Begitu juga jika anda mengambil ubat atau makanan tambahan.