Keluarga

5 Posisi yang Anda Boleh Cuba Semasa Proses Tenaga Kerja

Ia berbeza dengan apa yang dilakukan setakat ini, ternyata berbaring terlalu lama tidak semestinya baik untuk menyokong proses penghantaran yang lancar. Oleh karena itu, cobaNS pelbagai jawatan badan lain untuk menolong melahirkan anak Jalan dengan lancar.

Proses melahirkan dapat membuat anda merasa tidak selesa, terutama dengan munculnya kontraksi yang menyakitkan atau sakit belakang. Nasib baik, ini dapat diatasi dengan mengubah kedudukan badan anda. kamu tahu! Kedudukan yang betul juga dapat membantu anda membawa anak kecil anda ke dunia dengan lebih mudah.

5 Posisi untuk Membantu Melahirkan

Berikut adalah beberapa posisi untuk membantu tenaga kerja yang boleh anda cuba, bermula dari kontraksi hingga menunggu masa untuk mendorong:

1. Berdiri atau berjalan

Apabila anda merasakan tanda-tanda ingin melahirkan, anda mungkin berfikir bahawa perkara terbaik yang dapat membuat anda selesa adalah berbaring di tempat tidur.

Namun, pemikiran itu salah. Membiarkan badan anda berdiri tegak sebenarnya dapat membantu anda lebih kuat menghadapi kontraksi yang menyakitkan dan menjadikan anda lebih bersedia untuk bersalin.

Menurut penyelidikan, masa buruh juga dapat lebih cepat jika anda berdiri atau berjalan. Sekiranya semasa berdiri atau berjalan, anda mengalami kontraksi, anda boleh menyandarkan badan pasangan anda atau memeluknya. Semasa melakukan kedudukan ini, anda boleh meminta pasangan anda mengurut belakang anda dengan lembut.

2. Mmerangkak

Anda boleh melakukan kedudukan ini di atas katil atau di lantai dengan tikar. Kedudukan merangkak tetapi masih di tempat ini mempunyai beberapa kebaikan, iaitu melegakan sakit belakang, meningkatkan aliran oksigen ke bayi, dan melebarkan pelvis anda.

Sekiranya kedudukan bayi di dalam rahim tidak normal (melintang atau breech), kedudukan ini dapat membantu mengembalikannya ke posisi yang betul, iaitu kepala ke bawah. Sekiranya lengan anda merasa letih ketika berada di posisi ini, anda boleh menurunkan bahu ke atas katil atau tilam, kemudian letakkan bantal sehingga kepala anda dapat beristirahat.

3. Bersandar di kerusi

Anda boleh duduk menghadap ke belakang kerusi. Kemudian, rehatkan kepala anda di hujung bahagian belakang kerusi. Kedudukan ini boleh membuatkan punggung anda terasa lebih selesa. Anda juga boleh meminta pasangan anda mengurut bahagian belakang anda semasa berada di posisi ini.

4. Duduk dengan satu kaki diangkat

Sediakan dua kerusi. Di kerusi pertama, duduk dan bersandar dengan santai. Sementara kerusi kedua digunakan untuk menyokong salah satu kaki anda yang diluruskan. Meregangkan dan meluruskan kaki anda dapat membantu bayi anda turun ke saluran kelahiran.

5. Berbaring di sisi anda

Berbaring menghadap ke kiri badan boleh melemaskan anda, melegakan kesakitan, dan meningkatkan peredaran darah. Jangan lupa meletakkan bantal di antara lutut sehingga anda merasa lebih selesa.

Sekiranya bayi anda tidak selesa dengan sebelah kiri, anda boleh berbaring di sebelah kanan badan anda. Posisi ini dapat diterapkan pada akhir tahap pertama persalinan sebelum beralih ke tahap kedua, yang mendorong.

Tidak semua posisi untuk membantu persalinan berkesan untuk semua wanita hamil. Oleh itu, anda boleh mencuba menukar kedudukan yang berbeza dan merasakan sendiri kedudukan apa yang membuat anda selesa.

Sekiranya perlu, minta bantuan bidan anda atau berjumpa doktor untuk membantu menentukan kedudukan badan atau cara lain untuk membuat anda merasa lebih selesa semasa proses kelahiran.