Keluarga

Kerja Rumah yang Harus Dielakkan oleh Ibu Hamil

Semasa anda hamil, anda tidak lagi bebas bergerak sebagai suri rumah. Sebabnya ialah kerana pada masa ini, badan anda menjadi lebih mudah penat. Sebilangan tugas rumah tangga, suka atau tidak, anda harus melepaskan diri untuk mengurus diri sendiri keadaan anda dan anak kecil anda kekal sihat.

Tidak mudah menjalani hari-hari sebagai wanita hamil. Terdapat banyak perkara yang mesti diikuti, dielakkan, atau bahkan tidak dilakukan sama sekali. Itu semua sudah tentu untuk kesihatan bayi yang sedang berkembang di rahim.

Beberapa larangan untuk wanita hamil boleh berupa tidak makan makanan tertentu, menghindari kebiasaan hidup yang tidak sihat, seperti merokok dan minum minuman beralkohol, menjadi berhati-hati dan lebih selektif dalam menentukan apa yang harus dilakukan di rumah.

Kerja rumah yang perlu ditinggalkan

Sebilangan kerja rumah berikut tidak baik dilakukan semasa mengandung kerana boleh menyebabkan masalah kesihatan:

1. Membersihkan kotak sampah kucing

Sekiranya anda mempunyai kucing, anda harus mengelakkan membersihkan kandang dan sampah semasa mengandung. Cuba minta suami atau orang lain untuk mengambil tempat anda sebentar.

Sampah kucing biasanya mengandungi parasit Toxoplasma gondii. Sekiranya anda bertekad untuk membersihkan sampah kucing, anda boleh mendapat toxoplasmosis. Keadaan ini bukan sahaja berbahaya bagi anda, tetapi juga bagi janin di rahim anda.

Kesan jangkitan ini boleh menjadi ringan hingga teruk. Kelahiran pramatang dan kerosakan pada mata, kulit dan otak adalah beberapa masalah kesihatan yang boleh dialami janin sekiranya anda dijangkiti parasit ini.

Lebih teruk lagi, terdedah kepada parasit Toxoplasma gondii selalunya tidak menimbulkan simptom, sehingga banyak wanita hamil tidak menyedari bahawa mereka telah dijangkiti. Sekiranya anda pernah membersihkan kotoran kucing dari kandangnya atau merasa anda mempunyai risiko jangkitan yang tinggi, anda harus berjumpa doktor dengan segera.

2. Mengangkat atau menggerakkan objek berat

Semasa mengandung, anda tidak digalakkan melakukan kerja yang memerlukan anda mengangkat atau menggerakkan benda berat. Semasa kehamilan, perubahan hormon yang berlaku di dalam badan anda menjadikan sendi dan ligamen anda lebih lemah. Akibatnya, anda lebih berisiko mengalami kecederaan atau sakit otot jika mengangkat atau menggerakkan benda berat.

Selain itu, anda juga perlu lebih berhati-hati dengan punggung, kerana membawa janin di rahim sahaja memberi banyak tekanan pada punggung anda. Sekiranya anda terus memaksa diri untuk mengangkat atau menggerakkan objek berat, anda berpotensi tinggi untuk sakit belakang.

Mengangkat atau menggerakkan benda berat semasa kehamilan juga dapat mencetuskan keadaan yang lebih serius, seperti pendarahan, persalinan pramatang, dan pecahnya selaput dini.

Oleh itu, elakkan mengangkat atau memindahkan objek berat semasa mengandung, ya. Mintalah bantuan suami atau ahli rumah anda sekiranya terdapat benda berat yang perlu dipindahkan.

3. Berdiri atau duduk terlalu panjang

Kedengarannya sepele, tetapi berdiri atau duduk untuk jangka masa yang panjang boleh menyebabkan sakit belakang, juga bengkak, sakit, dan kekejangan pada kaki.

Salah satu tugas rumah tangga yang boleh melibatkan anda untuk bertahan lama adalah memasak. Semasa anda memasak, anda mesti menyediakan bahan-bahannya, membasuhnya, memotongnya, dan memasaknya, dan keseluruhan proses ini membuat anda tetap berdiri.

Untuk mengelakkan berdiri terlalu lama semasa memasak, anda boleh duduk sambil memotong makanan atau sementara menunggu makanan dimasak.

4. Membersihkan rumah dengan produk kimia

Anda mungkin merasa tidak selesa melihat lantai bilik mandi yang kotor dan ingin segera membersihkannya dengan larutan kimia. Anda mungkin juga tidak tahan dengan kehadiran serangga di rumah anda dan ingin menyingkirkannya dengan penghalau serangga.

Malangnya, terdapat beberapa bahan kimia dalam produk ini yang tidak selamat untuk anda dan bayi anda.

Selama ini, lebih baik menggunakan agen pembersih semula jadi dan selamat, seperti baking soda, cuka, atau asid borik, untuk menyingkirkan pepijat. Jangan teragak-agak untuk bertanya kepada doktor anda tentang cara membersihkan rumah dengan selamat semasa hamil.

5. Melakukan aaktiviti berisiko

Sekiranya anda melihat kipas yang terpasang di siling kelihatan kotor, jangan tergesa-gesa untuk menaiki tangga dan naik untuk membersihkannya. Menahan keinginan untuk membersihkan kawasan yang berada di luar jangkauan anda. Ini untuk mengelakkan kemalangan, seperti terjatuh ketika berdiri di atas kerusi atau tangga.

Semasa mengandung, meminta bantuan pasangan anda untuk menangani tugas rumah tangga yang membahayakan anda dan bayi adalah penyelesaian terbaik. Namun, jangan gunakan ini sebagai alasan untuk malas. Semasa mengandung, anda juga harus terus aktif.

Selain mengelakkan beberapa pekerjaan rumah di atas semasa kehamilan, anda juga perlu menjalani gaya hidup sihat, termasuk memperhatikan pengambilan nutrisi. Ingat, semua makanan dan minuman yang anda makan dan aktiviti yang anda lakukan akan mempengaruhi janin di dalam kandungan.

Juga, pastikan anda membuat pemeriksaan berkala dengan pakar sakit puan anda. Selain memantau keadaan rahim dan janin anda, doktor juga akan memberitahu anda apa yang perlu anda lakukan untuk menjaga kesihatan semasa hamil.