Kehidupan yang sihat

Adakah Makanan Organik Pasti Lebih Sihat?

Bahan makanan organik dikatakan lebih sihat daripada bahan makanan yang dikembangkan dengan pertanian bukan organik dan penternakan. Adakah betul?

Perbezaan utama antara bahan makanan organik dan bukan organik dapat dilihat dari cara petani dan penternak memproses sayur-sayuran, buah, biji-bijian, dan daging yang akan dijual untuk dimakan. Petani dan penternak organik tidak menggunakan bahan sintetik seperti racun perosak dan baja pada tanaman, atau menyuntik antibiotik ke dalam haiwan yang mereka bangkitkan.

Hari ini, terdapat banyak jenis buah dan sayur yang ditanam secara organik yang terdapat di pasaran. Salah satu sayuran ini adalah arugula.

Mengapa Makan Makanan Organik?

Sebilangan orang mula memilih untuk membeli bahan makanan organik daripada bahan yang dikembangkan menggunakan kaedah konvensional kerana beberapa sebab, termasuk:

 • Bahan makanan organik didakwa tidak mengandungi racun perosak

  - Tumbuhan tidak ditanam dengan racun perosak termasuk racun rumpai, baja sintetik, enapcemar kumbahan, bioteknologi, atau radiasi pengion.

  - Daging boleh diberi label organik jika haiwan yang dibesarkan diberi makan organik dan tidak diberi antibiotik dan hormon pertumbuhan. Haiwan ini juga harus mempunyai akses yang cukup ke kawasan terbuka seperti rumput di ladang.

 • Bahan makanan organik didakwa tidak mengandungi bahan tambahan

  Aditif yang disebut di sini adalah, misalnya, pengawet, pemanis buatan, monosodium glutamat (MSG), atau agen pewarna dan perasa.

 • Bahan makanan organik didakwa lebih mesra alam

  Pertanian organik bertujuan untuk memelihara air dan tanah dengan mengurangkan pencemaran dari racun perosak sintetik.

 • Bahan makanan organik terasa lebih sedap

  Ini mungkin kerana pertanian organik pada umumnya memproses tanaman dalam jumlah terhad dan menjualnya terus ke pasar terdekat dari lokasi ladang. Makanan segar lebih sedap.

Bahagian Lain dari Makanan Organik

Anda mungkin tertanya-tanya, adakah bahan makanan organik benar-benar membawa manfaat kesihatan? Tidak ada jawapan pasti untuk soalan ini kerana terdapat sedikit bukti yang menunjukkan bahawa makan makanan organik sebenarnya membawa lebih banyak manfaat kesihatan daripada makanan konvensional.

Walaupun membawa banyak faedah, ada beberapa akibat yang harus anda tanggung jika anda makan makanan organik, termasuk:

 • Harga bahan makanan organik lebih tinggi daripada bahan makanan konvensional kerana pertanian organik dan penternakan memerlukan kaedah rawatan khas.
 • Bahan makanan organik terurai lebih cepat kerana tidak mengandungi bahan pengawet.
 • Kerana tidak menggunakan racun perosak dan bahan tambahan lain, bentuk dan penampilan makanan organik mungkin tidak begitu menarik seperti bahan makanan konvensional. Warnanya mungkin tidak terlalu terang, ukurannya tidak begitu besar, atau terdapat lubang pada sayur atau buah.
 • Racun perosak sintetik bukan satu-satunya perkara yang mengancam kesihatan makanan kerana terdapat juga racun semula jadi yang digunakan sebagai racun perosak organik untuk melindungi tanaman. Solanine adalah salah satu contohnya. Sekiranya tertelan, ramuan ini dihasilkan oleh kentang boleh menyebabkan kerengsaan.

Akibat di atas tidak bermaksud bahawa kualiti bahan makanan organik boleh lebih rendah daripada makanan bukan organik, kerana standard keselamatan makanan yang diterapkan mestilah sama.

Adakah Makanan Organik Lebih Sihat untuk Bayi?

Kajian ini mendapati bahawa tidak ada perbezaan kandungan nutrien makanan organik berbanding makanan yang dikembangkan oleh pertanian konvensional. Hanya beberapa jenis, seperti susu organik, mengandungi asid lemak omega-3 yang lebih tinggi daripada susu bukan organik, yang berguna sebagai perlindungan dari penyakit jantung.

Perkara penting untuk memberi makanan organik kepada bayi adalah mengurangkan risiko anak anda terkena racun perosak yang biasanya terdapat dalam bahan makanan dalam buah-buahan dan sayur-sayuran yang ditanam secara konvensional. Ini kerana bayi lebih berisiko mengalami gangguan akibat terdedah kepada racun perosak daripada orang dewasa. Walau bagaimanapun, tahap sebenar racun perosak dalam makanan bukan organik umumnya tidak melebihi had maksimum yang ditetapkan oleh kerajaan.

Haiwan yang dibesarkan tidak secara organik mungkin telah menerima suntikan antibiotik atau rawatan lain untuk mencegah risiko penyakit. Sebilangan penyelidik percaya bahawa kandungan bahan-bahan ini dalam tubuh haiwan yang dimakan boleh membahayakan kesihatan. Namun, kebenaran perkara ini masih perlu dikaji lebih jauh.

Walau bagaimanapun, jika haiwan yang dibesarkan secara organik sakit, kadang-kadang juga perlu dirawat dengan antibiotik suntikan atau ubat lain. Perkara yang paling penting di atas pilihan organik atau tidak adalah menyediakan nutrisi yang mencukupi dan lengkap untuk bayi. Makanan organik tidak selalu bermaksud pilihan yang lebih sihat.

Bagaimana Menjadi Lebih Sihat?

Orang yang makan buah dan sayur organik kurang berisiko terkena residu racun perosak, dan mereka yang memakan daging organik kurang berisiko terkena bakteria tahan antibiotik. Walau bagaimanapun, tidak ada faedah kesihatan yang signifikan dari pengambilan makanan organik. Terdapat banyak faktor lain yang menentukan kesihatan seseorang selain pilihan pengambilan makanan organik atau konvensional.

Sebenarnya perkara yang paling penting bukanlah sama ada bahan makanan anda organik atau tidak. Yang paling penting, pastikan anda selalu memproses bahan makanan ini sebelum menggunakannya dengan cara berikut.

 • Untuk bahan makanan segar, beli buah-buahan dan sayur-sayuran pada musim, atau lebih baik lagi, beli terus dari petani tempatan.
 • Basuh buah-buahan dan sayur-sayuran di bawah air yang mengalir sebelum memakan atau memprosesnya. Dengan mencuci, biasanya kotoran, habuk, bakteria, dan bahan kimia yang melekat pada lapisan kulit akan dibuang. Namun, ada ramuan racun perosak tertentu yang tidak dapat dibuang dengan mencuci. Ini dapat diatasi dengan mengelupas kulit untuk mengurangkan risiko terkena racun perosak. Sebaliknya, mengelupas kulit buah-buahan atau sayur-sayuran tertentu berisiko menghilangkan serat dan nutrien.
 • Makan pelbagai sayur-sayuran, buah, dan protein haiwan dapat mengurangkan risiko terkena satu jenis racun perosak.
 • Baca label makanan yang dibungkus dengan teliti. Walaupun diberi label organik, kalori, gula, dan garam mengandungi jumlah kalori yang berlebihan.

Makanan organik dan bukan organik, jika anda ingin mendapatkan nutrien maksimum dari makanan, makan sayur-sayuran dan buah dalam keadaan segar. Nutrien dalam makanan dapat dioksidakan dari masa ke masa. Contohnya, walaupun anda mempunyai buah sitrus organik, jika anda menyimpannya lama di dalam peti sejuk, anda mungkin kehilangan banyak nutrien dari buah sitrus ini.