Kehidupan yang sihat

Ingin Tahu Cara Mengecilkan Pipi?

Pipi menjadi satu daripada bahagian tubuh yang paling kelihatan dan dianggap sebagai ukuran seseorang bertambah gemuk atau menjadi kurus. Kerana ia adalah sebahagian dari penampilan, beberapa wanita bersedia melakukan pelbagai cara untuk mengecilkan pipi agar pipi lebih tipis.

Kecilkan pipi sehingga wajah kelihatan lebih nipis dapat dilakukan secara semula jadi atau pembedahan. Setiap kaedah mempunyai faedah dan risiko tersendiri. Sekiranya anda merancang untuk mengecilkan pipi, adalah lebih baik jika anda tahu bagaimana melakukannya terlebih dahulu sehingga anda dapat membuat pilihan yang tepat.

Tindakan Perubatan Mengecilkan Pipi

Pelbagai jenis prosedur perubatan yang dapat menjadi pilihan dalam usaha mengecilkan pipi termasuk:

Liposuction atau sedot lemak

Liposuction dilakukan dengan membuang lemak dari pipi. Kaedah ini melibatkan menyuntik cecair ke kawasan pipi untuk memecahkan lemak, kemudian menghisap lemak keluar. Kaedah ini cukup berkesan dan proses penyembuhannya agak cepat. Seperti kaedah lain, sedot lemak membawa risiko kesan sampingan, seperti parut, bengkak, ketidakselesaan, dan sakit selepas prosedur. Kesan ini secara amnya akan reda selepas seminggu.

Prosedur ini secara amnya lebih sesuai untuk mereka yang mempunyai kulit anjal. Jika tidak, anda mungkin memerlukan rawatan tambahan seperti angkat muka untuk menegangkan kulit yang kendur setelah menghisap lemak.

Mesoterapi

Mesoterapi adalah teknik memasukkan ubat tertentu ke dalam lapisan kulit dengan menggunakan jarum kecil khas. Teknik ini dapat membuang lemak di pelbagai bahagian badan, bermula dari perut, paha, punggung, pinggul, kaki, lengan, muka, termasuk pipi, dengan memasukkan bahan penghancur lemak.

Sekiranya anda ingin mengecilkan pipi melalui mesoterapi, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu. Biasanya, ubat-ubatan seperti aspirin atau ubat anti-radang nonsteroid (NSAID) disarankan untuk tidak diambil selama 1 minggu sebelum mesoterapi dijalankan. Tujuannya adalah untuk mengurangkan kejadian pendarahan dan lebam semasa mesoterapi.

Lipoplasti

Teknik yang dikenali sebagai lipoplasti berbantu ultrasonik (UAL) ia dapat membantu anda membuang lemak yang tidak diingini di kawasan pipi. Lipoplasty adalah kaedah yang selangkah lebih awal daripada sedot lemak. Prosedur ini dilakukan dengan gelombang suara frekuensi tinggi untuk mencairkan lemak di bawah permukaan kulit sebelum dikeluarkan dari bahagian badan yang ditentukan.

Penggunaan gelombang suara menjadikan lemak cair dan mudah diusir sehingga mencegah kerosakan pada saluran darah dan tisu sekitarnya semasa prosedur.

Pembuangan Lemak Buccal

Pembuangan lemak bukal adalah prosedur pembedahan yang dilakukan dengan membuang tisu lemak di sekitar mulut. Prosedur ini harus dilakukan oleh pakar bedah plastik yang berpengalaman.

Pembedahan untuk mengecilkan pipi agak selamat dilakukan, tetapi tidak menolak kemungkinan ia juga boleh menyebabkan komplikasi. Komplikasi yang mungkin berlaku termasuk pembengkakan atau lebam di kawasan sekitar pipi, mati rasa, tisu parut, hematoma, hingga kerosakan sel pembuluh darah di bahagian wajah tertentu yang disebut serotoma.

Sekiranya anda ingin melakukan pembedahan ini, ada baiknya anda memeriksa kesihatan anda terlebih dahulu untuk mengurangkan risiko komplikasi. Operasi ini hanya disyorkan untuk anda yang berada dalam keadaan sihat dan disyorkan untuk pesakit berusia 18 hingga kurang dari 40 tahun.

Botox

Botox berfungsi dengan menghadkan aktiviti otot yang disuntik dan membiarkan degenerasi bahagian yang mendapat suntikan. Dalam prosedur pengurangan pipi, Botox disuntik terutamanya ke otot massetter yang berjalan di sepanjang pipi ke rahang bawah, menjadikan otot lebih kecil dan pipi kelihatan lebih kurus. Proses ini agak lebih selamat daripada membuang lemak di sekitar kawasan mulut (pembuangan lemak bukal).

Kesukaran mengunyah adalah salah satu kesan sampingan yang dapat dialami setelah prosedur ini. Di samping itu, mengunyah terlalu kerap atau makan terlalu banyak risiko menjadikan kesan Botox pada otot massetter hilang lebih cepat.

Cara Semula Jadi untuk Melangsingkan Pipi Anda

Selain kaedah yang disebutkan di atas, pengecutan pipi juga dapat dilakukan secara semula jadi. Cara mengecilkan pipi secara semula jadi boleh dilakukan dengan langkah-langkah berikut:

Menurunkan berat badan

Penyebab utama pipi yang terlalu kenyang adalah berat badan berlebihan. Untuk itu bagi anda yang ingin mengecilkan pipi, menurunkan berat badan berlebihan dengan cara yang sihat boleh menjadi pilihan. Ini dapat dilakukan dengan berolahraga secara teratur, mengubah diet Anda dan menerapkan gaya hidup yang sihat, seperti:

  • Elakkan pengambilan makanan segera dan makanan ringan.
  • Kurangkan pengambilan makanan dan minuman yang tinggi lemak, gula, karbohidrat, dan garam.
  • Makan makanan yang sihat, berkhasiat dan tinggi serat.
  • Tingkatkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran.
  • Pastikan badan terhidrasi dengan baik dengan menggunakan air mineral yang mencukupi.
  • Cukup tidur, dan elakkan tekanan.

Kaedah ini memang memerlukan proses yang panjang untuk menghasilkan hasil, tetapi hasil yang diperoleh juga akan lebih tahan lama dan lebih sihat daripada kaedah lain.

Ubah gaya rambut

Untuk mengelilingi atau menyamarkan pipi montel agar kelihatan lebih kurus, anda boleh mengubah gaya rambut anda. Berunding penggaya rambut mengenai gaya rambut yang sesuai dengan anda. Gaya rambut yang betul akan menjadikan pipi anda kelihatan lebih nipis.

Cara mengecilkan pipi melalui pembedahan atau secara semula jadi boleh menjadi langkah untuk mendapatkan pipi yang kelihatan lebih kurus. Rujuk lebih lanjut dengan doktor anda mengenai usaha terbaik yang disyorkan untuk membantu mengecilkan pipi.