Keluarga

Sukar hamil selepas pil kawalan kelahiran berhenti digunakan

Terdapat anggapan yang beredar di masyarakat bahawa wanita akan merasa sukar untuk hamil setelah pil kawalan kelahiran yang mereka gunakan dihentikan. Adakah itu benar? Lihat maklumat lengkap di sini.

Pil kawalan kelahiran adalah salah satu alat kontraseptif yang paling biasa digunakan di Indonesia. Ini kerana selain berpatutan, pil kawalan kelahiran terbukti berkesan untuk mencegah kehamilan jika digunakan dengan cara yang betul.

Malangnya, sebilangan wanita terperangkap dengan khabar angin bahawa mereka sukar hamil lagi setelah berhenti minum pil kawalan kelahiran, sehingga mereka ragu-ragu memilih alat kontraseptif ini.

Maklumat yang beredar di masyarakat tidak benar.Sampai sekarang, belum ada penyelidikan yang menyatakan bahawa seorang wanita menjadi sukar hamil atau tidak subur setelah berhenti mengambil pil kawalan kelahiran.

Fperbuatan di Bulang-alik Sjangan Hamil Sselepas Bberhenti Pil KB

Pil kawalan kelahiran dapat mencegah kehamilan dengan menyekat ovulasi pada wanita dan menyukarkan sperma menyuburkan telur. Apabila pil kawalan kelahiran dihentikan, kitaran haid anda mungkin menjadi tidak teratur.

Itulah yang membuat banyak orang berfikir bahawa pil kawalan kelahiran boleh menjadi penyebab wanita mengalami kesukaran untuk hamil. Sebenarnya, penyelidikan menyatakan bahawa keadaan kesuburan wanita yang berhenti mengambil pil kawalan kelahiran tidak berbeza dengan wanita yang sama sekali tidak pernah mengambil pil kawalan kelahiran.

Kajian lain juga menyebutkan bahawa pil kawalan kelahiran tidak mempunyai kesan jangka panjang terhadap kesuburan wanita. Namun, setelah dihentikan, anda akan memerlukan kira-kira 1−3 bulan untuk dapat hamil dengan segera. Sebilangan besar wanita boleh hamil setahun setelah mereka berhenti mengambil pil kawalan kelahiran.

Jadi, anggapan bahawa sukar hamil selepas pil kawalan kelahiran dihentikan adalah tidak benar. Apabila seorang wanita berhenti mengambil pil kawalan kelahiran, dia dapat kembali ke kesuburan normalnya dan berpeluang untuk hamil.

MManfaat tambahan pil kawalan kelahiranselain sebagai kontraseptif

Pil kawalan kelahiran adalah salah satu alat kontraseptif yang paling popular kerana ia berpatutan dan mudah digunakan. Selain berfungsi untuk mencegah kehamilan, pil kawalan kelahiran juga membawa manfaat kerana dapat membantu kitaran haid menjadi lebih teratur.

Penggunaan pil kawalan kelahiran juga dapat mengurangkan risiko beberapa penyakit, seperti penyakit radang pelvis, kista ovari, barah ovari, barah rahim, dan endometriosis.

Pil kawalan kelahiran juga tidak akan mengganggu kesuburan organ pembiakan anda. Walau bagaimanapun, apabila anda memutuskan ingin hamil dan berhenti menggunakan pil kawalan kelahiran, ada baiknya anda menghabiskan pil yang tinggal.

Biasanya, doktor anda akan meminta anda menangguhkan kehamilan sehingga selepas − kitaran haid anda. Sebabnya adalah untuk memudahkan menentukan usia kehamilan.

Anggapan bahawa wanita akan sukar hamil selepas pil kawalan kelahiran dihentikan adalah mitos. Tepatnya apabila anda berhenti menggunakan pil kawalan kelahiran, anda dan pasangan mesti bersiap sedia untuk hamil kerana terdapat risiko untuk segera hamil.

Sekiranya anda berhenti mengambil pil kawalan kelahiran anda mengalami masalah dengan kitaran haid anda atau mengalami kesukaran untuk hamil, anda harus berbincang dengan doktor anda mengenai keadaan ini.