Keluarga

Mengenal Hubungan Bersama, Salah satu Hubungan Tidak Sihat

Melakukan banyak perkara untuk membuat pasangan anda bahagia sebenarnya wajar, Macam mana boleh jadi. Namun, jika anda telah banyak berkorban tetapi anda tidak pernah mendapat apa yang anda layak, mungkin anda terjebak dalam hubungan bergantung. Hubungan ini tidak sihat dan mesti segera diperbaiki.

Hubungan saling bergantung adalah istilah untuk menggambarkan hubungan di mana satu pihak selalu mengorbankan kehendaknya sendiri dan perlu untuk menyenangkan pihak lain. Dalam hubungan ini, setiap keputusan yang dibuat bukan atas kehendak mereka sendiri, tetapi bergantung pada persetujuan pihak lain.

Kenali Tanda Hubungan Codependent

Hubungan saling bergantung biasa berlaku pada pasangan yang kedua-duanya penagih dadah. Walau bagaimanapun, beberapa kajian menyatakan bahawa hubungan bergantung ia banyak berlaku pada orang yang mempunyai sejarah trauma pada masa kanak-kanak atau merasa diabaikan oleh ibu bapa mereka.

Orang-orang ini secara amnya akan tumbuh menjadi orang-orang yang biasa "mengemis" cinta dari orang-orang yang sukar untuk menyenangkan. Akhirnya, kebiasaan ini dibawa ke hubungan peribadi mereka hingga dewasa.

Hubungan seperti ini boleh membuatkan seseorang merasa tidak berharga. Tetapi, bukan itu sahaja. Chubungan bebas juga boleh membuat seseorang kehilangan hubungan dengan orang lain dan melakukan hantu, paling kerap bersama keluarga atau rakan.

Sekiranya seseorang tidak bertindak segera atau pergi saling bergantung hubungan, keadaan ini boleh menyebabkan dia mengalami gangguan kesihatan mental, seperti kegelisahan, tekanan, hingga kemurungan. Oleh itu, menyedari bahawa kita berada dalam hubungan yang tidak sihat ini adalah penting.

Sekiranya anda masuk hubungan bergantungTerdapat beberapa ciri yang dapat anda rasakan dalam diri anda, iaitu:

 • Kesukaran membuat keputusan dalam hubungan.
 • Lebih setuju dengan keputusan pasangan dan mengabaikan pendapat dan keinginan anda sendiri.
 • Bersedia melakukan apa sahaja, termasuk perkara yang membahayakan diri sendiri agar tidak ditinggalkan oleh pasangan anda.
 • Kesukaran untuk meluahkan perasaan kerana takut mencederakan pasangan anda atau takut marah kepada pasangan anda.
 • Kesukaran berkomunikasi dengan pasangan.
 • Mempunyai rasa tanggungjawab terhadap tindakan yang dilakukan sepenuhnya oleh pasangan.
 • Merasakan kebahagiaan pasangan anda adalah keutamaan, bahkan lebih daripada kebahagiaan anda.
 • Rasa bersalah kerana mengutamakan keinginan anda sendiri.
 • Merasa diperlakukan tidak adil dan tidak baik oleh pasangan anda, tetapi masih tidak dapat meninggalkannya kerana dia bimbang dia tidak dapat hidup tanpamu.

pembaikan Hubungan Codependent dengan cara ini

Berpisah dengan pasangan bukanlah satu-satunya jalan keluar untuk melepaskannya hubungan bergantung. Supaya hubungan yang anda jalani menjadi lebih sihat dan memberi kesan positif kepada anda berdua, gunakan kaedah berikut:

 • Tetapkan had mengenai perkara-perkara yang dapat anda putuskan bersama atau diputuskan sendiri oleh anda.
 • Belajar untuk yakin dan yakin dengan setiap keputusan yang telah dibuat.
 • Bersikap tegas untuk menolak sekiranya anda tidak selesa melakukan sesuatu yang dikehendaki oleh pasangan anda.
 • Sokong pasangan anda, tetapi dalam had yang sihat, tanpa mengorbankan semua masa dan pemikiran anda untuk mereka.
 • Luangkan banyak masa dengan keluarga dan rakan yang menyokong dan menghargai anda.
 • Tingkatkan aktiviti yang berguna untuk meningkatkan kebolehan anda sendiri, seperti melakukan hobi atau belajar.
 • Selalu jaga kesihatan anda dengan makan makanan sihat, bersenam secara teratur, dan cukup rehat.
 • Berhenti berfikir secara negatif tentang diri anda.

Dalam hubungan yang sihat, idealnya setiap individu saling memberi kebahagiaan. Namun, jika hanya satu individu yang berjuang hingga tidak mengendahkan perasaannya sendiri, hubungan itu harus segera diperbaiki agar tidak memberi kesan negatif terhadap kesihatan mental atau fizikal.

Ingat, anda sama berharga dengan pasangan anda dan anda layak untuk mengawal kehidupan anda sendiri. Menjadi "mangsa" di hubungan bergantung sering berkait rapat dengan keyakinan diri yang rendah. Oleh itu, anda mesti belajar menghormati diri sendiri, ya.

Memang, ini sukar bagi anda. Walau bagaimanapun, anda boleh mengusahakannya, Macam mana boleh jadi. Terdapat banyak pertolongan yang dapat anda dapatkan di sekitar anda. Sebenarnya, jangan ragu untuk berjumpa pakar psikologi untuk mendapatkan nasihat, agar anda dan pasangan anda dapat segera keluar dari hubungan yang tidak sihat ini.