Kehidupan yang sihat

Mengambil Ubat yang Tamat Tempoh Boleh Membahayakan! Inilah Cara Menduganya

Seperti makanan dan minuman, ubat juga mempunyai tarikh luput. Ubat yang telah luput tidak boleh diambil lagi kerana berisiko menyebabkan masalah kesihatan. Lihat maklumat berikut agar anda tidak memakan ubat yang telah habis tempoh.

Ubat yang telah luput tidak lagi berkesan. Ia boleh membawa maut jika dikonsumsi untuk penyakit kronik atau penyakit serius. Di samping itu, komposisi ubat-ubatan yang telah luput mungkin juga telah berubah sehingga ada risiko kesan yang tidak diingini.

Cara Mengenali Ubat yang Tamat

Pengilang ubat dikehendaki memasukkan tarikh luput pada setiap bungkusan produk yang mereka hasilkan. Maklumat tarikh luput biasanya didahului dengan menulis pengalaman, ED, tarikh luput, tarikh luput, tarikh luput, penggunaan oleh, atau penggunaan sebelumnya.

Untuk mengenal pasti sama ada ubat tersebut telah luput atau tidak, anda dapat melihat cara membaca maklumat mengenai tarikh luput ubat tersebut, seperti di bawah:

1. Penerangan tarikh luput

Sekiranya pada bungkusan ubat anda akan minum, tertera 'tarikh luput', ini bermaksud bahawa ubat itu selamat dan akan memberikan faedah maksimum sehingga tarikh yang dinyatakan pada bungkusan.

Contohnya, pada bungkusan ubat itu tertulis 'tarikh luput: Disember 2020 ', maka ubat ini tidak boleh diambil setelah 31 Disember 2020.

2. Penerangan gunakan mengikut tarikh

Bukan sahaja 'tarikh luput' , ada juga pengeluar ubat yang menggunakan keterangan 'digunakan oleh'atau 'gunakan mengikut tarikh' pada pembungkusan ubat. Sekiranya anda mendapat maklumat seperti ini, ini bermakna ubat tersebut tidak boleh diambil lagi pada akhir bulan sebelum tarikh yang dinyatakan.

Contohnya, pada bungkusan ubat itu tertulis 'digunakan oleh Januari 2019 ', maka ubat tersebut tidak boleh diambil setelah 31 Disember 2018.

3. Maklumat lain

Sebagai tambahan kepada dua keterangan di atas, pengeluar ubat juga kadang-kadang memaparkan maklumat lain, seperti 'buang 7 hari selepas dibuka '. Ini bermaksud bahawa jika ubat tersebut masih dibiarkan setelah 7 hari dibuka dan dimakan, ia mesti dibuang, atau dikembalikan ke farmasi untuk dimusnahkan walaupun belum habis.

Juga, ingat bahawa beberapa ubat mempunyai tarikh luput yang pendek sehingga tidak dapat disimpan lama setelah dibuka. Beberapa ubat ini termasuk:

  • Titis mata

Titisan mata biasanya hanya boleh digunakan selama 4 minggu setelah pertama kali dibuka. Ini kerana mata manusia sensitif terhadap bakteria yang boleh mencemarkan ubat setelah pembungkusan dibuka.

  • Antibiotik konkrit

Serbuk antibiotik yang dicampurkan dengan air juga cepat habis. Biasanya ahli farmasi mengatakan ubat ini akan tamat hanya dalam 1-2 minggu, bergantung pada produk.

Petua untuk Mencegah Pengambilan Dadah Berakhir

Sebelum terlambat, mari susun semula kotak ubat anda dan mulailah memperhatikan tarikh luput ubat yang akan anda ambil.

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, pengambilan ubat yang sudah habis masa berlakunya boleh membawa maut, terutama jika digunakan untuk mengobati keadaan serius, seperti epinefrin untuk reaksi alergi yang teruk, nitrogliserin untuk angina, insulin untuk diabetes, dan vaksinasi untuk mencegah penyakit berjangkit.

Untuk menjangkakan penggunaan ubat-ubatan yang telah tamat tempoh, terdapat beberapa petua yang boleh anda gunakan, termasuk:

  • Periksa kotak ubat di rumah secara berkala setiap 6 bulan.
  • Pisahkan antara ubat yang masih sesuai untuk dimakan dan ubat yang hampir dengan tarikh luput. Buang ubat yang telah habis tempoh.
  • Ikuti arahan penyimpanan pada bungkusan atau label ubat.
  • Elakkan menyimpan ubat di tempat yang panas dan lembap, seperti di dalam kereta. Sebagai gantinya, simpan ubat di tempat yang kering dan sejuk, dan tidak terkena cahaya matahari.

Sekiranya anda sudah mengambil ubat yang telah tamat tempoh, segera berjumpa doktor, ya. Dengan cara itu, doktor dapat memeriksa sama ada terdapat kesan negatif dari ubat tersebut dan memberikan ubat baru.