Kehidupan yang sihat

Kenali Risiko Penggunaan Cat Kuku pada Kesihatan Tubuh

Cat kuku sering digunakan oleh wanita untuk mencantikkan penampilan kuku. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa risiko cat kuku yang boleh membahayakan kesihatan, terutamanya jika anda menggunakannya dengan cara yang salah atau produk yang anda pilih mengandungi bahan berbahaya.

Pengilat kuku pada umumnya digunakan untuk menjadikan kuku jari kaki atau kuku kelihatan menarik. Saat ini, pelbagai jenis cat kuku di pasaran dengan pelbagai kandungan dan warna. Ini bertujuan untuk memaksimumkan kesan hiasan pada kuku.

Walaupun dapat mencantikkan penampilan anda, adakah cat kuku benar-benar selamat digunakan? Ketahui jawapannya dalam artikel berikut.

Pelbagai Kandungan Bahan Kimia Berbahaya dalam Cat Kuku

Kuku boleh mengandungi pelbagai bahan atau bahan kimia yang membahayakan kesihatan. Produk cat kuku yang didakwa lebih selamat dan sihat juga boleh mengandungi bahan kimia toksik berbahaya, hanya pada tahap yang lebih rendah.

Berikut adalah pelbagai bahan berbahaya yang perlu diperhatikan dalam cat kuku:

  • Formaldehid
  • Toluena
  • Phthalates
  • Merkuri
  • Logam berat, termasuk plumbum dan kadmium

Bahan beracun, seperti formaldehid atau formalin, merkuri, dan timbal logam berat boleh menyebabkan kerengsaan pada mata, hidung, tekak, dan paru-paru. Selain itu, pendedahan kepada bahan-bahan ini dalam jumlah besar atau jangka panjang juga diketahui dapat meningkatkan risiko barah.

Bahan lain dalam cat kuku, seperti toluena, juga dapat menyebabkan sakit kepala, pening, mual, dan kerengsaan pada mata, tekak dan paru-paru.

Sementara itu, phthalates dalam cat kuku dapat meningkatkan risiko gangguan hormon, masalah kesuburan, dan pubertas awal pada anak-anak. Phthalates juga terdapat dalam banyak produk plastik, seperti botol atau peralatan makan dan minum, serta produk pembersih rumah tangga.

Kesan penggunaan cat kuku pada wanita hamil

Penggunaan produk kosmetik pada wanita hamil, termasuk cat kuku, harus dilakukan dengan lebih berhati-hati. Ini kerana pendedahan kepada bahan toksik yang terlalu kerap atau terlalu banyak dapat meningkatkan risiko pelbagai masalah kesihatan bagi wanita hamil dan janin.

Pendedahan kepada bahan toksik dari cat kuku atau produk lain diketahui dapat meningkatkan risiko wanita hamil mengalami keguguran atau melahirkan sebelum waktunya. Semasa dalam janin, pendedahan kepada bahan toksik dapat menyebabkan kelainan kongenital, pertumbuhan dan perkembangan yang terganggu, dan berat lahir rendah.

Selain itu, wanita hamil juga harus berhati-hati dalam memilih penghilang cat kuku. Cari penghilang cat kuku yang tidak mengandungi aseton, kerana dos tinggi atau pendedahan jangka panjang terhadap aseton boleh mengganggu pertumbuhan janin dan meningkatkan risiko terkena penyakit kongenital pada janin.

Kesan penggunaan cat kuku pada kesihatan

Terdapat beberapa masalah kesihatan yang perlu diperhatikan kerana terdedah kepada bahan kimia berbahaya pada cat kuku, termasuk:

1. Gangguan mata

Penggunaan cat kuku yang mengandungi bahan berbahaya diketahui menyebabkan kerengsaan atau kerosakan pada mata. Gejala boleh merangkumi mata merah, sakit, dan berair.

2. Gangguan pencernaan

Anda boleh mengalami gangguan pencernaan jika anda terdedah kepada bahan kimia dari cat kuku terlalu lama atau secara tidak sengaja menelan cecair cat kuku. Terdapat beberapa gejala yang boleh muncul akibat keracunan kimia, termasuk mual, muntah, cirit-birit, dan sakit perut.

3. Gangguan saluran kencing

Selain boleh mengganggu pencernaan, pendedahan kepada bahan kimia berbahaya dari cat kuku juga boleh mengganggu fungsi buah pinggang dan saluran kencing.

Apabila ia menyebabkan kerosakan buah pinggang, anda mungkin mengalami gejala seperti kesukaran atau tidak membuang air kecil sama sekali, merasa lemah, atau bengkak di badan.

4. Gangguan saluran pernafasan

Banyak bahan kimia dalam cat kuku menjengkelkan. Sekiranya dihirup dalam jumlah banyak, cat kuku boleh menyebabkan gangguan saluran pernafasan dan paru-paru dan menyebabkan gejala batuk, sakit tekak, hidung berair, atau sesak nafas.

5. Gangguan sistem saraf

Anda juga boleh mengalami gangguan sistem saraf jika terdedah kepada terlalu banyak bahan kimia dari cat kuku, seperti merkuri, logam berat, dan formaldehid. Pendedahan kepada aseton dalam penghilang cat kuku juga diketahui mengganggu fungsi saraf.

Gangguan sistem saraf akibat terkena bahan toksik boleh menyebabkan gejala seperti mengantuk yang mudah, gangguan keseimbangan, halusinasi, hingga kejang.

6. Gangguan jantung

Anda mungkin mengalami gejala seperti sakit dada dan degupan jantung yang tidak teratur jika anda terdedah kepada bahan kimia berbahaya dari cat kuku atau aseton. Oleh itu, cat kuku perlu digunakan dengan berhati-hati dan berhati-hati.

Cara mengurangkan risiko penggunaan cat kuku

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan risiko penggunaan cat kuku, termasuk:

  • Pilih produk cat kuku dengan berhati-hati dan jauhi produk yang mengandungi bahan kimia berbahaya.
  • Buka tingkap dan pintu sebelum menggunakan cat kuku untuk membolehkan pertukaran udara.
  • Jauhkan tangan anda dari badan semasa mengeringkan cat kuku.
  • Jangan letakkan cat kuku semasa mengeringkannya, kerana anda cenderung menyedut bahan kimia cat kuku.
  • Setiap kali anda selesai menggunakan dan membuang cat kuku, jangan lupa mencuci tangan dengan sabun dan air untuk mengelakkan bahan kimia melekat pada kuku anda.

Cat kuku memang boleh menjadikan kuku kelihatan menarik dan cantik untuk dilihat. Namun, pastikan anda memilih produk cat kuku yang selamat agar tidak mengganggu keadaan kesihatan. Yang pasti, pilih produk yang telah didaftarkan dengan BPOM.

Sekiranya anda mengalami aduan tertentu setelah menggunakan cat kuku, anda harus berjumpa doktor untuk pemeriksaan dan rawatan.