Keluarga

Sesak nafas semasa mengandung dan penjelasan di sebalik itu

Sesak nafas semasa kehamilan adalah perkara biasa pada trimester terakhir kehamilan. Walaupun sudah biasa, wanita hamil tidak boleh memandang ringan keluhan ini. Kerana sesak nafas semasa kehamilan boleh menjadi tanda keadaan serius yang memerlukan rawatan.

Pada trimester kehamilan ketiga, tubuh akan menyesuaikan diri untuk memenuhi permintaan oksigen yang semakin meningkat. Janin yang tumbuh dan rahim yang tumbuh akan menekan diafragma ke atas, sehingga dapat menyempitkan rongga dada dan memampatkan paru-paru.

Keadaan ini menyukarkan wanita hamil untuk bernafas dan menyebabkan sesak nafas semasa mengandung, terutama pada ibu yang mengandung anak kembar atau mempunyai air ketuban yang berlebihan.

Selain itu, sesak nafas semasa kehamilan juga boleh disebabkan oleh peningkatan hormon progesteron semasa kehamilan. Hormon ini merangsang pusat pernafasan di otak, sehingga membuat wanita hamil bernafas lebih perlahan.

Adakah Sesak Nafas Semasa Kehamilan Berbahaya?

Sesak nafas semasa kehamilan pada amnya tidak membahayakan janin selagi keadaan ini tidak disertai dengan gejala berbahaya yang lain. Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan jika wanita hamil mempunyai sejarah penyakit tertentu, seperti asma dan selesema, yang mengganggu saluran udara.

Sebabnya, penyakit ini dapat memperburuk sesak nafas semasa kehamilan dan berisiko menyebabkan komplikasi, seperti radang paru-paru.

Walaupun jarang terjadi, pembekuan darah yang cenderung terjadi selama kehamilan juga dapat menjadi masalah serius, kerana dapat meningkatkan risiko embolisme paru. Gumpalan darah yang beku tidak hanya membahayakan ibu, tetapi juga bayi yang belum lahir.

Selain itu, sesak nafas semasa kehamilan juga dapat menjadi gejala anemia atau kadar zat besi yang rendah dalam darah. Anemia menyebabkan badan bekerja lebih banyak untuk menyediakan bekalan oksigen untuk wanita hamil dan janin.

Sementara itu, ingatlah sesak nafas yang teruk semasa kehamilan yang datang secara tiba-tiba, kerana ia boleh menjadi tanda keadaan yang lebih serius yang perlu segera dirawat.

Segera berjumpa doktor sekiranya sesak nafas semasa kehamilan disertai dengan gejala berikut:

 • Denyutan jantung tidak teratur
 • Dada sakit semasa anda bernafas
 • Gejala asma yang semakin teruk
 • Muka pucat
 • Kehilangan kesedaran atau pengsan
 • Mulut biru atau hujung jari kaki dan tangan
 • Pening dan sakit kepala
 • Batuk yang tidak hilang atau disertai dengan darah
 • Demam

Cara melegakan pernafasan semasa mengandung

Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan oleh wanita hamil untuk melegakan pernafasan sekiranya mereka mengalami sesak nafas semasa hamil, iaitu:

 • Biarkan ruang sebanyak mungkin untuk paru-paru mengembang. Caranya adalah dengan meluruskan punggung dan menarik bahu ke belakang ketika berdiri atau duduk.
 • Elakkan tidur di punggung dan cuba tidur dengan kepala diangkat. Anda boleh menggunakan bantal tambahan untuk menopang kepala anda. Sekiranya sukar tidur kerana sesak, cubalah tidur di sebelah kiri kerana boleh meningkatkan peredaran darah ke seluruh badan.
 • Panjangkan lengan ke kepala sehingga tulang rusuk anda terangkat dan lebih banyak udara masuk ke paru-paru anda.
 • Lakukan senaman ringan secara berkala sehingga pernafasan menjadi lebih mudah dan lebih lama, terutama pada trimester ketiga kehamilan. Di samping itu, janin boleh mendapatkan lebih banyak oksigen ketika wanita hamil bersenam.
 • Lakukan senaman relaksasi dan senaman pernafasan untuk membantu bernafas dengan lebih baik.

Sesak nafas semasa kehamilan yang tidak disebabkan oleh penyakit tertentu, biasanya hanya sementara dan tidak berbahaya. Menjelang waktu kelahiran, keadaan ini akan mereda dengan sendirinya ketika bayi mula turun ke saluran kelahiran.

Namun, jika sesak nafas semasa kehamilan tidak bertambah baik atau kerap berlaku, berjumpa doktor supaya pemeriksaan dan rawatan yang sesuai dapat dijalankan.