Keluarga

Adakah Selamat Memberi Air Kelapa kepada Anak-anak?

Selain dapat menghilangkan dahaga, air kelapa juga diyakini mempunyai banyak manfaat kesihatan. Namun, adakah air kelapa selamat apabila diberikan kepada anak-anak? Dapatkan jawapannya di sini, ayuh, Roti.

Air kelapa yang biasa kita amalkan berasal dari kelapa yang berumur sekitar 6-7 bulan. Air ini mengandungi sejumlah nutrien penting untuk tubuh, seperti karbohidrat, protein, serat, vitamin C, kalium, mangan, magnesium, kalsium, zat besi, dan fosfor. Selain itu, air kelapa juga mengandungi banyak gula, sehingga rasanya manis dan disukai oleh banyak orang.

Air kelapa boleh diberikan kepada anak-anak

Sama seperti orang dewasa, sebenarnya tidak ada larangan untuk kanak-kanak menikmati air kelapa yang enak. Kadang-kadang memberi air kelapa kepada bayi, tidak mengapa, Macam mana boleh jadi, Roti. Namun, dia mesti berumur lebih dari 6 bulan atau telah menerima makanan pejal.

Sebabnya adalah kerana sejak lahir hingga usia 6 bulan, kanak-kanak hanya boleh mengambil susu ibu atau susu formula. Sebenarnya, air pada usia ini masih dilarang baginya.

Air kelapa mempunyai rasa manis dan pasti disukai oleh kebanyakan kanak-kanak. Jadi, air kelapa boleh menjadi alternatif yang baik untuk minuman ringan atau minuman bergula yang boleh mengganggu kesihatannya. Selain itu, air ini juga mengandungi banyak khasiat untuk anak-anak.

Khasiat Air Kelapa untuk Kanak-kanak

Terdapat banyak faedah yang dapat diperoleh oleh anak-anak daripada memakan air kelapa, termasuk:

Mencegah penyahhidratan

Air kelapa sangat sesuai diminum untuk mencegah dehidrasi pada anak-anak, terutama ketika dia mengalami cirit-birit. Air kelapa juga dipercayai dapat memulihkan elektrolit yang hilang setelah anak-anak bersenam atau melakukan aktiviti yang cukup berat, yang menyebabkan mereka banyak berkeringat.

Membantu memenuhi keperluan pemakanan

Seperti yang dijelaskan di atas, air kelapa mengandungi pelbagai mineral dan nutrien penting yang diperlukan oleh tubuh anak. Jadi, minum air kelapa dapat menolong memenuhi keperluan pemakanan hariannya.

Namun, pastikan si kecil anda juga mendapat nutrien dari sumber makanan dan minuman lain yang sihat, ya, Bun.

Jauhkan bahaya terdedah kepada radikal bebas

Tanpa menyedarinya, si kecil anda boleh terkena radikal bebas setiap hari dari asap rokok, asap kenderaan, asap dari dapur, hingga makanan yang tercemar racun perosak. Kehadiran radikal bebas ini dapat merosakkan sel-sel tubuh anak dan mencetuskan penyakit serius di kemudian hari.

Air kelapa dianggap mengandungi antioksidan yang dapat melindungi anak-anak dari kesan radikal bebas. Walau bagaimanapun, faedah ini masih perlu dikaji lebih lanjut.

Dengan mengetahui maklumat di atas, sekarang anda tidak perlu ragu untuk memberikan air kelapa kepada anak anda, ok? Air ini sangat sesuai untuk diminum pada waktu siang, ketika matahari bersinar sangat panas.

Namun, lebih baik anda hanya memberikan air kelapa murni yang baru sahaja dipetik dari pokok. Sekiranya anda membiarkannya terlalu lama setelah memetik, air kelapa berisiko terkontaminasi kuman dan mengurangkan kandungan nutriennya.

Juga, elakkan memberi air kelapa yang mengandung gula tambahan. Pengambilan gula berlebihan pada kanak-kanak boleh menyebabkan dia menjadi gemuk. Keadaan ini tentunya akan mempengaruhi kesihatannya sehingga usia tuanya.

Pemberian air kelapa kepada anak-anak dianggap selamat. Namun, jika setelah minum air kelapa reaksi alergi berlaku, seperti mual, muntah, gatal, ruam, atau kehilangan kesedaran, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.