Kehidupan yang sihat

Selalunya Berbaring Ternyata Menjadi Penyakit

Hampir seSemua orang telah berbohong atau dibohongi. Namun, jika kebiasaan berbohong sukar dihentikan, atau telah menjadi sebahagian daripada keperibadian seseorang, maka sering berbohong adalah salah satu ciri gangguan psikologi.

Terdapat pelbagai alasan orang berbohong, mulai dari menghindari perasaan buruk, merasa lebih dihargai, atau membuat orang lain terkesan. Terdapat juga jenis pembohongan yang sering disebut sebagai berbohong untuk kebaikan (bohong sunat). Secara umum, semua jenis pembohongan mempunyai akibat yang tidak baik.

Dari segi perubatan, terdapat beberapa perkara yang dianggap berperanan untuk menyebabkan mengapa seseorang sering berbohong, seperti kelainan pada otak akibat kecederaan fizikal atau kelainan kongenital. Secara psikologi, sering berbohong boleh menjadi tanda gangguan mental, seperti gangguan keperibadian dan gangguan obsesif, bahkan psikopat.

Tanda Orang Berbohong

Pakar percaya bahawa seseorang yang berbohong dapat dikenali dengan ekspresi wajah yang tidak sedarkan diri. Ekspresi didorong oleh otot di sekitar alis, dahi, dan bibir. Apabila berbohong adalah sesuatu yang beremosi, tanda-tandanya akan lebih jelas.

Kajian kemudian membandingkan ekspresi wajah antara orang yang berbohong dan mereka yang mengatakan yang sebenarnya.

Semasa mengatakan yang sebenarnya, otot di sekitar mata dan mulut berkontraksi lebih banyak. Sementara itu, pembohong nampaknya mengalami lebih banyak pengecutan otot di dahi dan pipi. Dahi yang kelihatan jelas berkerut ketika seseorang berbicara, adalah satu tanda bahawa kejujurannya sedang dipersoalkan.

Namun, ada beberapa wajah yang kelihatan tidak bersalah. Wajah ini dapat memperbodohkan orang lain yang menganggap dia selalu mengatakan yang sebenarnya, walaupun sebenarnya tidak.

Wajah-wajah yang tidak bersalah ini umumnya kelihatan simetri di antara sisi kanan dan kiri, kelihatan menarik dengan mata besar, mempunyai kulit halus dan dahi lebar yang sesuai dengan bentuk dagu mereka, atau sering dikategorikan sebagai mempunyai wajah bayi atau muka bayi.

Oleh kerana kesukaran untuk mengetahui sama ada seseorang mengatakan kebenaran atau berbohong, kini terdapat beberapa jenis ujian psikologi (psikotik) yang dapat digunakan untuk menentukan sama ada seseorang mempunyai kecenderungan untuk berbohong atau mengatakan yang sebenarnya.

Selalunya Berbaring Bolehgmengganggu kesihatan

Ternyata berbohong bukan sahaja memberi kesan sosial, tetapi juga mempengaruhi keadaan kesihatan. Penyelidik mengaitkan, kebiasaan berbohong dapat meningkatkan risiko gangguan kecemasan, kemurungan, ketagihan perjudian, serta risiko barah dan kegemukan. Selain itu, berbohong juga dapat mengurangkan kualiti hubungan interpersonal dan kepuasan kerja.

Bagaimana ia berlaku? Ini disebabkan oleh peningkatan tekanan pada seseorang ketika berbaring. Terdapat beban emosi dan fizikal yang dirasakan oleh pembohong. Lebih-lebih lagi, berbohong sering diikuti dengan pembohongan lain.

Kajian lain mengesahkan ini. Dikatakan bahawa seseorang yang cuba mengatakan yang sebenarnya mempunyai hubungan yang lebih baik dan mempunyai masalah kesihatan yang lebih sedikit. Nampaknya, peningkatan hubungan dapat memperbaiki keadaan kesihatan.

Juga berhati-hati berbohong jika anda mempunyai anak, kerana seorang penyelidik percaya, anak-anak belajar ini dari ibu bapa mereka. Apabila anak mendengar ibu bapa berbohong, maka dia akan menganggapnya dibenarkan. Ketahuilah bahawa berbohong menjadi kebiasaan berbahaya.

Kejujuran tidak selalu menyenangkan, tetapi mengatakan atau mendengar pembohongan lebih menyakitkan. Beritahu yang sebenarnya semasa berusaha. Seboleh mungkin elakkan berbohong untuk kesihatan dan hubungan sosial yang lebih baik.

Sekiranya anda atau seseorang yang anda kenali mempunyai kecenderungan untuk berbohong dan sukar dihentikan, disarankan untuk berjumpa dengan psikiatri atau psikologi untuk mengetahui lebih lanjut mengenai sebab-sebab kebiasaan ini. Ini mungkin merupakan tanda gangguan jiwa.