Keluarga

Fakta di Sebalik Penggunaan Minyak Telon Bayi

Minyak telon bayi terasa seperti telah menjadi sesuatu yang mesti diberikan oleh ibu bapa setelah memandikan anak-anak mereka. Selain terkenal dengan aroma harumnya, minyak telon juga mempunyai pelbagai kebaikan untuk si kecil anda yang penting untuk anda ketahui, kamu tahu.

Minyak telon adalah minyak yang terbuat dari 3 jenis minyak semula jadi, yaitu minyak kayu putih, minyak kelapa, dan minyak adas. Gabungan ketiga-tiga minyak semula jadi ini memberikan faedah yang berbeza dalam penjagaan bayi dan kanak-kanak.

Kebaikan Menggunakan Minyak Telon Bayi

Berikut adalah beberapa faedah menggunakan minyak telon pada bayi:

1. Memanaskan badan

Semasa menggunakan minyak telon, kandungan minyak kayu putih akan melebarkan saluran darah periferal, menghasilkan sensasi hangat pada kulit bayi. Ini adalah salah satu sebab mengapa ibu bapa selalu menggunakan minyak telon setelah memandikan bayi.

2. Melembapkan kulit

Kandungan minyak kelapa yang terkandung dalam minyak telon mampu melembapkan kulit bayi, sehingga ia dapat mengelakkan masalah kulit kering. Kulit kering pada bayi adalah perkara biasa dalam kehidupan awal. Salah satu rawatannya adalah dengan menggunakan minyak telon setelah bayi mandi.

3. Mengatasi perut kembung

Bayi mudah mengalami perut kembung memandangkan sistem pencernaan belum berkembang sepenuhnya. Keadaan ini boleh menyebabkan rasa sakit dan mengganggu keselesaan, terutamanya jika jumlah gas di dalam perut berlebihan.

Untuk mengatasinya, Ibu boleh menggunakan minyak telon pada perut bayi secukupnya. Perasaan kehangatan di badan bayi dipercayai dapat mengatasi kembung dan kesakitan yang ditimbulkannya.

 4. Cegah gigitan nyamuk

Minyak telon juga berkesan untuk menghalau dan mencegah gigitan nyamuk. Ini boleh berlaku kerana kandungan anetol dalam minyak adas dalam minyak telon mempunyai aroma yang khas. Aroma ini tidak disukai oleh nyamuk, termasuk nyamuk Aedes aegypti yang boleh menyebabkan demam merah.

5. Menenangkan bayi ketika diurut

Semasa mengurut bayi, Ibu disyorkan untuk menggunakan losyen atau minyak bayi. Salah satu minyak yang boleh anda gunakan adalah minyak telon. Selain menjadikan kulit terasa lembut dan senang diurut, minyak telon juga memberikan kehangatan pada tubuh bayi dan dapat mengendurkan otot.

Pelbagai Jenis Minyak Telon Bayi yang Selamat Digunakan

Dari sekian banyak produk minyak telon bayi di pasaran, terdapat banyak variasi minyak telon dengan ciri yang berbeza. Sebenarnya, tidak sedikit yang menggabungkan minyak telon dengan beberapa minyak semula jadi yang lain.

Sekarang, pastikan kandungan minyak telon selamat untuk si kecil anda, ya. Berikut adalah contoh bahan selamat untuk bayi dan faedahnya:

  • Chamomile, yang dipercayai mempunyai kesan penenang sehingga bayi tertidur dengan cepat dan mengurangkan simptom kolik, termasuk kembung, pada bayi
  • Eucalyptus, yang dapat membantu melegakan kesesakan ketika bayi mengalami selesema
  • Lavender, yang dipercayai lebih efektif untuk menghalau nyamuk daripada minyak adas dan mengurangkan gejala kolik pada bayi
  • Lemon, yang mempunyai kesan meningkatkan mood dan sesuai digunakan setelah bangun tidur agar bayi teruja
  • Halia, yang mempunyai daya tahan lebih lama untuk mencegah gigitan nyamuk, jadi sangat sesuai untuk diberikan kepada si kecil ketika keluar dari rumah atau di lingkungan di mana terdapat banyak nyamuk.

Sebilangan produk minyak Telon dengan atau tanpa gabungan minyak semula jadi umumnya selamat digunakan untuk bayi. Walaupun begitu, ibu juga perlu ingat bahawa minyak telon diklasifikasikan sebagai perengsa, jadi penggunaan berlebihan dapat menyebabkan kerengsaan atau ruam pada kulit bayi.

Oleh itu, jika kulit anak kecil anda sensitif atau mengalami eksim, anda harus mengelakkan menggunakan minyak telon. Beberapa jenis minyak yang tinggi asam oleat, seperti minyak zaitun, juga boleh menyebabkan lapisan kulit bayi menjadi lebih longgar dan mudah mengeluarkan air. Kesannya, kulit bayi akan menjadi kering dan sensitif.

Walaupun minyak telon bayi mempunyai beberapa kebaikan, ada baiknya berjumpa dengan doktor terlebih dahulu mengenai dos dan keselamatan penggunaannya untuk mengelakkan kesan sampingan yang tidak diingini pada kulit si kecil anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found