Kesihatan

Berhati-hati dengan Tindakan Pembersihan Kolon

Pembersihan usus besar atau pembersih kolon umumnya dilakukan untuk mengatasi pelbagai masalah kesihatan yang berkaitan dengan pencernaan. Walau bagaimanapun, prosedur ini tidak dapat dilakukan secara sembarangan. Terdapat beberapa perkara yang perlu anda pertimbangkan sebelum melaluinya.

Pembersihan kolon biasanya digunakan sebagai sebahagian daripada prosedur perubatan, seperti kolonoskopi. Walau bagaimanapun, terdapat juga beberapa amalan perubatan alternatif yang menawarkan tindakan ini untuk tujuan detoksifikasi.

Pembersihan usus besar sebenarnya tidak diperlukan kerana sistem pencernaan mempunyai mekanisme tersendiri untuk membuang bakteria dan sisa makanan dari badan.

Oleh itu, anda harus mempertimbangkan dengan teliti sebelum membuat keputusan untuk membersihkan usus.

Pelbagai Kaedah Pembersihan Kolon

Terdapat beberapa kaedah yang biasa digunakan dalam pembersihan usus besar, yaitu:

Pelengkap

Salah satu kaedah pembersihan usus yang paling biasa adalah mengambil makanan tambahan tertentu. Jenis makanan tambahan yang boleh digunakan adalah pencahar, teh herba, dan enzim yang mempunyai kesan pencahar.

Anda tidak boleh mengambil ubat ini secara sembarangan sebelum berjumpa doktor.

Pengairan kolon

Kaedah pembersihan usus besar yang lain adalah pengairan kolon. Kaedah ini sama dengan enema, yang dilakukan dengan mengalirkan cecair ke usus besar melalui dubur.

Perbezaannya ialah pengairan usus besar menggunakan bantuan mesin moden dan memerlukan lebih banyak air, sementara enema menggunakan alat biasa yang boleh dibeli di farmasi dan menggunakan cecair kopi. Pengairan kolon secara amnya dilakukan oleh jururawat atau doktor di hospital atau klinik.

Semasa menjalani pengairan usus besar, anda akan diminta berbaring di sebelah anda. Seterusnya, pam tekanan rendah akan mengalirkan air melalui tiub kecil yang dimasukkan ke dalam dubur. Air yang telah sampai ke usus besar, akan dibiarkan sebentar.

Semasa menunggu, doktor atau jururawat akan mengurut perut anda, kemudian membuang air ketika anda membuang air besar.

Kesan Sampingan Pembersihan Kolon

Sehingga kini, masih banyak perdebatan mengenai faedah pembersihan usus besar. Di samping itu, sebuah kajian menyatakan bahawa pembersihan usus dapat memberi kesan buruk kepada kesihatan, baik yang ringan hingga yang serius.

Kesan kecil yang mungkin berlaku selepas pembersihan usus adalah mual, muntah, kekejangan perut, cirit-birit, dan pening akibat dehidrasi. Sementara itu, kesan sampingan yang perlu diperhatikan termasuk:

  • Gangguan penyerapan ubat, jika anda mengambil ubat semasa mengambil tindakan
  • Jangkitan
  • Kebocoran atau lubang di usus besar dan rektum
  • Ketidakseimbangan elektrolit
  • Fungsi buah pinggang terjejas
  • Kegagalan jantung

Pembersihan kolon tidak digalakkan untuk orang yang mempunyai keadaan perubatan tertentu, seperti orang dengan keradangan kronik usus besar atau kolitis ulseratif, divertikulitis, penyakit Crohn, buasir teruk, dan barah usus.

Selain itu, prosedur pembersihan usus juga tidak digalakkan untuk orang yang baru menjalani pembedahan usus. Bagi pesakit dengan penyakit ginjal atau jantung, persetujuan dan pengawasan oleh doktor diperlukan sebelum melakukan pembersihan usus besar.

Untuk mengekalkan saluran pencernaan yang sihat, disarankan agar anda makan makanan berserat tinggi dan memenuhi keperluan cairan tubuh anda dengan minum air setiap hari.

Sekiranya anda memutuskan untuk menjalani pembersihan usus besar, berunding terlebih dahulu dengan doktor anda untuk mengetahui apakah ini adalah tindakan yang tepat untuk menangani aduan yang anda alami.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found