Kesihatan

Fakta dan Pencegahan DHF

Demam berdarah denggi (DHF) nampaknyamelihatpenyakit 'dilanggan' dalam musim hujan. Untuk melindungi keluarga kamu dari penyakit ini, ketahui sebelum ini faktamiliknya dan buat pencegahan DHF dengan cara yang berkesan.

Setakat ini, banyak orang berpendapat bahawa demam denggi disebabkan oleh nyamuk Aedes aegypti. Sebenarnya, nyamuk ini hanya bertindak sebagai perantara. Punca sebenarnya ialah virus denggi yang dibawa oleh nyamuk dan memasuki tubuh manusia melalui gigitan.

Di negara tropika, seperti Indonesia, demam denggi sangat mudah disebarkan. Terutama semasa musim hujan, di mana keadaan persekitaran sangat menyokong pembiakan nyamuk.

Apabila dijangkiti virus denggi, seseorang mungkin mengalami gejala ringan, atau bahkan tidak ada gejala sama sekali. Walau bagaimanapun, demam denggi masih perlu diperhatikan kerana boleh menyebabkan gejala yang teruk, seperti pendarahan. Sekiranya tidak dirawat, keadaan ini boleh menyebabkan kematian.

Fakta Denggi

Untuk lebih mengetahui tentang demam denggi, pertama anda perlu mengetahui maklumat yang betul mengenai penyakit ini. Berikut adalah beberapa fakta yang berkaitan dengan demam denggi yang penting untuk diketahui:

 • Berdasarkan data Kementerian Kesehatan Republik Indonesia, jumlah kes denggi hingga awal Februari 2019 mencapai 16.692 kes dengan 169 orang mati. Jumlah ini meningkat berbanding bulan sebelumnya, iaitu 13.683 kes dengan 133 orang mati.
 • Sebilangan besar kes DHF di Indonesia adalah di Jawa Timur, Jawa Tengah, NTT, dan Kupang.
 • Gejala DHF tidak segera muncul, tetapi memakan waktu 4-10 hari setelah digigit nyamuk yang membawa virus denggi.
 • Gejala demam denggi yang paling biasa adalah demam tinggi hingga 40 darjah Celsius, disertai dengan menggigil dan berkeringat. Selain itu, gejala lain yang biasanya terjadi adalah sakit kepala, sakit tulang dan otot, mual, munculnya bintik-bintik merah pada kulit, hingga pendarahan di hidung dan gusi.
 • Bintik merah yang muncul di permukaan kulit adalah tanda pendarahan pada kulit akibat penurunan platelet (platelet).
 • DHF dapat berkembang menjadi keadaan yang teruk dan merupakan keadaan darurat, yang disebut demam denggi Sindrom Denggi Shock (DSS). Gejala termasuk muntah, sakit perut, perubahan suhu badan dari demam menjadi sejuk (hipotermia), dan penurunan kadar jantung.
 • DHF berisiko menyebabkan kematian apabila penghidapnya terkejut kerana pendarahan.
 • Hingga kini, belum ada ubat khusus untuk menyembuhkan demam denggi. Pemberian ubat hanya bertujuan untuk mengurangkan gejala demam dan kesakitan, dan mencegah komplikasi. Di samping itu, penghidap DHF disarankan untuk berehat dan minum secukupnya agar tidak mengalami dehidrasi.

Pencegahan Demam Denggi

Jangan fikir itu nyamuk Aedes aegypti lebih suka bersarang di tempat yang kotor atau tidak terawat. Nyamuk ini sebenarnya lebih suka bersarang di air bersih yang dibiarkan berdiri.

Oleh itu, mengalirkan genangan air, menutup dan menguras takungan air bersih, dan menguburkan barang terpakai sehingga tidak menjadi tempat pembiakan nyamuk adalah langkah utama untuk mencegah denggi. Selain itu, DHF juga dapat dicegah dengan cara berikut:

 • Menjaga kebersihan persekitaran rumah secara berkala, terutama takungan air.
 • Gunakan penghalau serangga, sama ada semburan, bakar, atau elektrik, pada waktu pagi dan petang.
 • Sapukan losyen penghalau nyamuk.
 • Pasang kelambu di setiap tingkap atau saluran udara, supaya nyamuk tidak memasuki rumah.
 • Pakai kemeja lengan panjang dan seluar panjang ketika berada di luar rumah.
 • Jangan gantung pakaian di dalam bilik, kerana boleh menjadi tempat nyamuk untuk bersembunyi.
 • Dapatkan vaksin denggi.

Membasmi sarang nyamuk dan mencegah gigitan nyamuk masih merupakan langkah utama untuk melindungi diri anda dari demam denggi. Untuk lebih berkesan, berkoordinasi dengan pengurusan persekitaran untuk melaksanakannya kelam kabut, untuk membasmi nyamuk di kawasan perumahan tempat anda tinggal.