Kehidupan yang sihat

Makanan untuk Otak Berdasarkan Kandungan Vitamin

Beberapa jenis nutrien termasuk vitamin dapat menjaga kesihatan dan meningkatkan kemampuan otak. Pengambilan makanan dan pengambilan nutrien yang mencukupi untuk otak adalah bahagian penting bagaimana menjaga kesihatan otak.

Tubuh manusia bertambah dengan usia. Salah satu kesan penuaan yang boleh berlaku adalah penurunan fungsi otak dan kemampuan ingatan. Untuk melambatkan proses penuaan otak dan memastikannya berfungsi dengan baik, penting untuk mengambil vitamin dan makanan sihat untuk otak.

Vitamin yang Betul untuk Otak

Tiga nutrien berikut sering disebut-sebut sebagai komponen utama vitamin untuk otak:

 • Vitamin B kompleks

  Vitamin B sangat berguna dalam menyokong kesihatan sistem saraf dan fungsi otak. Vitamin B diperlukan untuk menghasilkan bahan kimia di otak (neurotransmitter) yang bertindak sebagai konduktor isyarat di saraf, dan membantu tubuh menggunakan tenaga.

  Vitamin B terdapat dalam daging haiwan seperti ayam, daging lembu dan ikan, telur, bijirin yang diperkaya dengan vitamin B, dan susu. Semasa di tumbuh-tumbuhan, vitamin ini terdapat pada kacang, gandum, sayur-sayuran dan buah-buahan termasuk sayur-sayuran berdaun hijau, betik dan jeruk.

 • Vitamin C

  Pengambilan vitamin C harian yang disyorkan untuk orang dewasa adalah sekitar 90 mg sehari. Vitamin C dapat diperoleh dari sayur-sayuran dan buah-buahan, termasuk jeruk, brokoli, cabai hijau, stroberi, tembikai, dan tomat.

 • Vitamin E

  Jumlah pengambilan vitamin E yang disyorkan untuk orang dewasa adalah sekitar 22 IU sehari. Dos ini tidak boleh melebihi dos yang disyorkan, kerana pengambilan vitamin E dosis tinggi (lebih dari 1000 IU sehari) berpotensi membahayakan kesihatan.

  Utamakan pengambilan kacang, sayur-sayuran berdaun hijau, asparagus, labu, badam, mangga, kiwi, alpukat, dan biji untuk mendapatkan cukup vitamin E. Sekiranya anda ingin menggunakan vitamin E sebagai makanan tambahan, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan dos yang tepat.

Selain vitamin, terdapat omega-3 yang juga dikelaskan sebagai makanan untuk otak. Asid lemak omega-3, yang terdiri daripada DHA dan EPA, diperlukan untuk menyokong fungsi otak sepanjang hayat, dan sangat penting untuk perkembangan otak bayi dalam enam bulan pertama kehidupan. Fakta lebih lanjut menunjukkan bahawa wanita hamil yang kerap mengambil ikan atau suplemen omega-3 berpotensi untuk melahirkan anak-anak dengan tahap kecerdasan yang tinggi.

Di otak, omega-3 digunakan untuk menjaga kesihatan sel dan menyokong komunikasi antara sel otak. Mengonsumsi makanan yang mengandungi suplemen omega-3 atau omega-3 secara berkala juga diketahui dapat mencegah demensia, penyakit yang menyebabkan ingatan berkurang.

Senarai Makanan untuk Otak

Pengambilan makanan dan vitamin yang baik untuk otak dapat diperoleh dari berbagai makanan yang sihat, yaitu:

 • Ikan

  Sebanyak 60 peratus komposisi otak adalah lemak, terutama lemak omega-3. Otak menggunakan omega-3 untuk membina sel saraf di otak, sel-sel ini berperanan dalam belajar dan mengingat. Omega-3 juga dapat membantu melambatkan penuaan otak. Sumber omega-3 yang baik dapat diperoleh dari makarel, salmon, tuna, dan sardin.

 • Blueberry

  Penyelidikan mendapati bahawa orang yang sering memakan buah ini mempunyai ingatan yang baik dan cenderung mengalami penurunan daya berfikir. Kandungan antioksidan di dalamnya berguna dalam mengurangkan keradangan dan kesan tekanan yang dapat mengurangkan prestasi otak.

 • Kunyit

  Kandungan antioksidan dan anti-radang pada kunyit dapat meningkatkan daya ingatan. Selain itu, kunyit juga dapat membantu sel-sel otak baru tumbuh. Namun, manfaat kunyit sebagai makanan untuk otak, terutama untuk melambatkan penurunan ingatan kerana usia, masih memerlukan penelitian lebih lanjut.

 • Teh hijau

  Di bahagian kanan, teh hijau dapat meningkatkan kemampuan otak untuk berkonsentrasi dan mengingat. Theanine dalam teh dipercayai dapat membantu mengaktifkan bahagian otak yang berperanan dalam memusatkan perhatian. Sementara polifenol dan antioksidan melindungi otak dari penurunan daya berfikir dan mengurangkan risiko penyakit Alzheimer dan penyakit Parkinson

 • Kacang

  Kacang-kacangan, termasuk kacang kedelai, mengandung lemak, protein, vitamin E dan antioksidan yang baik. Beberapa produk yang berasal dari kacang seperti tahu, tempe, dan natto juga dapat meningkatkan kemampuan kognitif dan membantu mengurangkan kesan kerosakan otak yang berkaitan dengan penuaan.

 • Telur

  Telur adalah makanan otak yang baik kerana mengandungi folat, vitamin B6, vitamin B12, dan kolin. Kolin diperlukan oleh tubuh untuk membentuk bahan kimia otak yang mengatur ingatan dan mood. Penyelidikan menunjukkan bahawa penggunaan makanan yang mengandung kolin dikaitkan dengan peningkatan ingatan dan kesihatan mental yang lebih baik.

Selain makanan segar, pemakanan untuk otak memang boleh didapati dari makanan tambahan. Tetapi sebelum menggunakannya, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu untuk memastikan dos yang tepat. Beberapa jenis makanan tambahan sebenarnya boleh membahayakan kesihatan jika dikonsumsi secara berlebihan.

Bukan hanya dengan makanan tambahan, menjalani gaya hidup sihat dengan senaman yang teratur dan rehat yang mencukupi juga memainkan peranan penting untuk kesihatan otak.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found