Keluarga

Adakah perkara biasa bagi kanak-kanak untuk mempunyai rakan khayalan?

Sebilangan besar kanak-kanak mungkin mempunyai rakan khayalan. Rakan khayalan ini tidak selalu menjadi sosok manusia, tetapi juga boleh menjadi binatang dengan nama dan watak tertentu, atau mainan kegemarannya. Sebelum ibu bapa takut, ayuh, cari maklumat mengenai rakan khayalan kanak-kanak!

Rakan khayalan adalah rakan yang dibuat oleh kanak-kanak dalam khayalannya. Watak filem, kartun, atau buku cerita boleh menjadi sumber imaginasi kanak-kanak. Namun, mungkin khayalan itu berasal dari fikiran anak itu sendiri.

Ramai ibu bapa bimbang dan berfikir bahawa seorang anak dengan teman khayalan kesepian, tidak mempunyai rakan sejati, atau bahkan mengalami gangguan mental, seperti skizofrenia. Ia tidak seperti itu.

Peranan Rakan Khayalan dalam Perkembangan Anak

Mempunyai rakan khayalan semasa kecil adalah perkara biasa. Biasanya, kanak-kanak mula mempunyai 1 atau lebih rakan khayalan dari usia 2.5 tahun dan boleh bertahan sehingga usia 3-7 tahun. Jangan bimbang, kebanyakan kanak-kanak sudah memahami bahawa rakan khayalan mereka berpura-pura.

Rakan khayalan ini secara tidak langsung dapat memberikan hiburan dan sokongan kepada anak-anak. Penyelidikan bahkan menunjukkan bahawa mempunyai kawan khayalan adalah permainan yang sihat dan membawa beberapa faedah perkembangan. Berikut adalah beberapa di antaranya:

  • Membina kemahiran anak-anak untuk bersosial
  • Meningkatkan kreativiti kanak-kanak
  • Membantu kanak-kanak menguruskan emosi
  • Tolong anak memahami keadaan
  • Membantu kanak-kanak menguruskan konflik di sekeliling mereka

Selain itu, memperhatikan interaksi anak anda dengan rakan khayalan mereka juga dapat membantu anda memahami ketakutan dan pilihan mereka. Contohnya, jika rakan khayalan anda takut akan raksasa di bawah katil, si kecil anda mungkin merasakan hal yang sama.

Namun, anda juga perlu mengetahui keadaan yang perlu diperhatikan antara anak kecil anda dan rakan khayalannya. Berikut adalah beberapa tanda bahawa mempunyai teman khayalan tidak lagi normal:

  • Anak itu tidak mempunyai kawan atau tidak lagi berminat untuk berkawan dalam kehidupan sebenar.
  • Kanak-kanak itu kelihatan takut dengan rakan khayalannya dan mengadu bahawa rakannya tidak mahu pergi.
  • Kanak-kanak itu nakal dan kurang ajar, kemudian menyalahkan rakan khayalannya kerana kelakuannya.
  • Anak menunjukkan tanda-tanda menerima penderaan fizikal, seksual, atau emosi.

Bagaimanakah Ibu Bapa Memberi Respon kepada Anak-Anak yang Mempunyai Rakan Khayalan?

Umumnya, kehadiran rakan khayalan bukanlah tanda bahawa anak tidak berkembang secara normal. Ibu sebenarnya boleh menggunakan masa ini untuk mengajar anak-anak mereka tentang nilai-nilai tertentu.

Berikut adalah beberapa petua bagaimana ibu bapa harus berurusan dengan anak-anak yang mempunyai rakan khayalan:

1. Hargai persahabatan anak anda dengan rakan khayalannya

Sekiranya si kecil menceritakan tentang rakan khayalan mereka, anda harus menghargainya dengan menunjukkan rasa ingin tahu tentang rakan mereka, serta mengetahui lebih banyak mengenai minat si kecil anda dan apa yang dilakukan oleh rakan khayalan mereka.

2. Jangan biarkan rakan khayalan menjadi alasan

Apabila anak anda melibatkan rakan khayalan dalam alasannya ketika dia melakukan kesalahan, jangan memarahi dia. Namun, jelaskan bahawa rakan khayalan tidak mungkin melakukan itu. Selepas itu, beri dia akibat sesuai dengan tindakannya.

Contohnya, jika anak anda tiba-tiba menumpahkan isi balang kerana dia cuai dan dia menyalahkan rakan khayalannya, elakkan memarahinya seperti berkata, "Berhentilah berpura-pura tidak salah! " Mintalah dia membersihkan isi balang yang tidak kemas itu dengan kata-kata yang sopan.

3. Jangan gunakan rakan khayalan untuk memanipulasi mereka

Menghargai rakan khayalan anak anda adalah penting. Namun, elakkan menggunakan rakan khayalannya untuk mencapai matlamat yang anda mahukan untuknya.

Contohnya, elakkan mengatakan, "Itulah rakan anda yang suka makan wortel. Adakah itu bermaksud anda juga menginginkannya? " Jauh di lubuk hati, si kecil anda tahu bahawa kawan khayalannya tidak nyata. Jadi, adalah pelik baginya jika anda memandang serius rakannya.

4. Tidak perlu terlibat dalam hubungan anak dengan rakan khayalan

Walaupun anda telah menyatakan bahawa anda percaya akan kewujudan teman khayalan Little One anda, anda tidak perlu keterlaluan dengan bercakap dengan rakan khayalan anda.

Sekiranya si kecil meminta anda bercakap dengan rakan, katakan sahaja bahawa anda ingin mendengar pendapat si kecil anda.

Ini penting, kerana hubungan antara anak dan rakan khayalannya cenderung bertahan lebih lama jika ibu bapa juga terlibat, dan itu tidak baik untuk perkembangan psikologi anak.

Pada asasnya, ibu bapa tidak perlu risau dan cuba bertenang apabila mengetahui anak mereka mempunyai rakan khayalan. Anak-anak yang mempunyai atau mempunyai teman khayalan pada umumnya tumbuh menjadi bahagia, kreatif, senang bekerja dan bersosial dengan, dan berdikari.

Setelah berusia 7 tahun, rakan khayalan biasanya mula hilang bersama dengan anak-anak yang sibuk di sekolah rendah. Namun, jika rakan khayalan anak anda bertahan lebih lama atau dianggap membimbangkan, anda boleh membawa anak anda berjumpa pakar psikologi untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found