Kesihatan

Penyebab selaput dara tidak selalu disebabkan oleh hubungan intim

Terdapat banyak anggapan dalam masyarakat yang menyatakan bahawa keperawanan wanita dapat dilihat dari selaput dara. Sekiranya selaput dara itu terkoyak atau tidak utuh, maka dia dianggap bukan anak dara. Jadi, adakah itu benar?

Selaput dara yang koyak memang boleh berlaku kerana penembusan semasa persetubuhan. Namun, ada beberapa perkara lain yang boleh menyebabkan selaput dara terkoyak daripada melakukan persetubuhan.

Pelbagai penyebab selaput dara koyak

Berikut adalah perkara yang boleh menyebabkan selaput dara robek:

1. Aktiviti fizikal

Beberapa kajian mendapati selaput dara itu dapat robek bukan hanya disebabkan oleh penembusan seksual, tetapi juga disebabkan oleh aktiviti fizikal, seperti gimnastik, berbasikal, dan menunggang kuda.

2. Melancap

Selaput dara yang terkoyak juga mungkin disebabkan oleh melancap, terutamanya jika anda menggunakan alat bantu seks. Walaupun sangat jarang berlaku, jika melancap dilakukan dengan terlalu kasar atau jika jari dan alat kelamin terlalu dalam, selaput dara boleh terkoyak.

3. Penggunaan tampon

Tampon adalah alat yang biasa digunakan untuk menyerap darah haid. Tampon adalah tabung kecil atau silinder dan digunakan dengan memasukkannya ke dalam faraj. Walaupun penggunaan tampon pada umumnya selamat, tetapi dalam keadaan tertentu, penggunaan tampon juga dapat merobek selaput dara, terutama jika tampon masuk terlalu jauh ke dalam vagina.

4. Trauma

Selaput dara terkoyak kadang-kadang juga disebabkan oleh benda tajam yang memotong vagina, kemalangan yang melibatkan kawasan kemaluan dan vagina, atau kes rogol.

Perlukah Saya Memulihkan Selaput Dara yang Koyak?

Pada masa ini, pembedahan dapat dilakukan yang dapat menjadikan selaput dara kembali utuh, iaitu selaput dara atau pembedahan selaput dara. Namun, operasi ini menuai banyak kontroversi dan juga menelan belanja yang besar.

Oleh itu, kembali kepada pilihan masing-masing. Apa pun pilihan anda, ingatlah bahawa kebersihan dan kesihatan organ pembiakan, termasuk faraj, harus tetap menjadi keutamaan, dan bukannya integriti selaput dara.

Setelah mengetahui pelbagai perkara yang boleh menyebabkan selaput dara terkoyak, anda boleh lebih berhati-hati menjaganya. Sekiranya anda mengalami kecederaan pada faraj anda atau sesuatu yang boleh merobek selaput dara, berjumpa dengan doktor anda supaya anda boleh mendapatkan rawatan jika perlu.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found