Kehidupan yang sihat

Inilah Perkara Yang Perlu Dilakukan Setelah Mengisi Gigi

Pengisian gigi adalah rawatan yang dilakukan sekiranya anda mempunyai rongga. Pada rongga biasanya terdapat bahagian yang mengalami kerosakan. Setelah bahagian yang busuk dikeluarkan, rongga diisi dengan pengisian.

Selain rongga, jika terdapat gigi yang patah atau retak, doktor juga dapat memberikan rawatan dalam bentuk tampalan. Bahan yang digunakan untuk mengisi gigi berlubang dapat berupa resin komposit, emas, atau perak.

Langkah Rawatan Selepas Pengisian Gigi

Setelah gigi diisi, sudah tentu anda mesti melakukan penjagaan khas setiap hari. Berikut adalah perkara yang perlu anda lakukan setelah mengisi gigi:

 • Elakkan makanan yang sangat panas atau sejuk

  Pada masa kesan anestetik belum hilang sepenuhnya, anda dinasihatkan untuk tidak makan terlebih dahulu. Mulut masih dalam keadaan anestesia, jadi anda tidak dapat merasakan suhu makanan atau merasakan bahagian-bahagian di dalam mulut anda. Anda boleh makan selepas 24 jam, dengan syarat anda tidak makan makanan dan minuman yang manis, sangat panas atau sangat sejuk.

 • Elakkan makan makanan yang sukar dikunyah

  Setelah mengisi gigi, elakkan makan makanan yang keras, kenyal, dan melekit kerana boleh merosakkan tambalan. Contohnya termasuk ais, coklat, gula-gula, kerepek, atau kentang goreng. Kami mengesyorkan agar anda makan makanan yang lembut dan rangup, seperti nasi timun, tomato, brokoli, bayam, dan pelbagai sayur-sayuran lain.

 • Pilih gigi di sebelah yang lain semasa mengunyah

  Apabila anda sudah mula makan seperti biasa, elakkan mengunyah menggunakan gigi yang baru ditampal atau sensitif. Sebaiknya gunakan gigi di sisi lain, sehingga pengisiannya betul-betul padat dan tidak ada yang rosak.

 • Ambil ubat sakit

  Apabila isian selesai, anda akan mendapat anestesia. Setelah anestetik hilang, anda mungkin akan mula merasa sakit. Sekiranya diperlukan, tanyakan kepada doktor yang merawat untuk menghilangkan rasa sakit.

Masalah yang mungkin berlaku selepas tampalan berubah warna, terlepas, atau gigi menyakitkan. Segera periksa semula ke doktor gigi sekiranya masalah atau masalah lain dengan pengisian gigi berlaku. Dengan penjagaan yang betul, anda akan tetap merasa selesa walaupun terdapat gigi tampalan di gigi anda.