Kehidupan yang sihat

Adakah selamat menggunakan bahan pengawet dalam makanan?

Masih banyak andaian yang mengatakan itu Pengawet dalam makanan berbahaya bagi kesihatan dan boleh menyebabkan penyakit. Sebenarnya, ada bahan pengawet makanan yang berbahaya, tetapi ada juga beberaparamuan pengawet makananyang mana dikelaskan sebagai selamat.

Pengawet makanan digunakan untuk menghambat atau mencegah proses penguraian, pengasidan, kemerosotan, dan fermentasi dalam makanan, yang disebabkan oleh bakteria, jamur, dan mikroba.

Prinsip Asas Menggunakan Pengawet Makanan

Pada asasnya, pengawet dibenarkan untuk digunakan selagi ia telah didaftarkan dan dibenarkan untuk menggunakan jumlah yang tepat oleh Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM).

Beberapa pengawet makanan yang selamat dan sering digunakan adalah sulfur dioksida, asid sorbik, asid benzoat, asid sitrik, sorbitol, asid tartaric, dan asid malik.

Walaupun sebahagian daripadanya selamat, anda juga harus berhati-hati dengan pengawet makanan yang berbahaya. Sekiranya dimakan dalam jangka masa panjang, ramuan ini boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius. Berikut adalah beberapa contoh pengawet makanan dan bahaya kepada tubuh:

1. Formalin dan boraks

Kedua-dua pengawet ini boleh menyebabkan gangguan pada kulit, jantung, sistem pernafasan, dan buah pinggang. Formalin dan boraks malah boleh merosakkan otak dan sistem saraf.

2. Natrium benzoat

Diduga bahawa jika bahan ini digunakan sebagai pengawet makanan, risiko hiperaktif, leukemia, dan jenis barah lain dapat meningkat.

3. Natrium nitrat

Penggunaan bahan pengawet ini dalam makanan dianggap merosakkan saluran darah dan membuat arteri kaku dan sempit.

4. TBHQ atau butylhydroquinone tersier

Pengawet ini dapat meningkatkan risiko pertumbuhan tumor, mengganggu fungsi hati, dan merosakkan saraf.

Makanan yang Tidak Perlu Menggunakan Pengawet

Sebenarnya tidak semua makanan menggunakan pengawet. Penggunaan bahan pengawet diperlukan untuk menjaga kesegaran dan kualiti makanan, sehingga tetap dapat dikonsumsi dalam jangka waktu tertentu. Umumnya, jenis makanan yang memerlukan pengawet adalah makanan yang mempunyai kandungan air yang tinggi atau lembab.

Salah satu jenis makanan yang tidak memerlukan pengawet adalah produk makanan kering, seperti kerepek atau makanan ringan. Jenis makanan ini mempunyai kadar kelembapan dan kelembapan yang rendah, jadi risiko pertumbuhan bakteria, ragi, dan jamur juga kecil. Terutama jika makanan kering dibungkus dengan betul.

Penting untuk memperhatikan jenis pengawet yang digunakan dalam makanan yang akan anda makan. Pastikan bahan pengawet yang digunakan selamat, dan seboleh-bolehnya jangan berlebihan.

Sekiranya anda merasa menghadapi masalah kesihatan kerana pengambilan makanan dengan pengawet yang tidak selamat, jangan ragu untuk berjumpa dengan doktor anda.