Kesihatan

Jangan Bimbang Ibu, Tekak Sakit pada Bayi Boleh Diatasi Dengan Cara Ini

Sakit tekak pada bayi menjadikannya mudah menangis dan tidak mahu menyusu atau makan. Untuk meredakan kesakitan, ada beberapa cara mudah yang boleh anda lakukan di rumah.

Sakit tekak pada bayi boleh menyebabkan rasa sakit dan rasa tidak selesa di tekak ketika dia menelan, sehingga bayi menjadi malas untuk makan dan minum susu.

Pada amnya, sakit tekak disebabkan oleh virus, seperti selesema, dan boleh sembuh sendiri dalam masa kurang dari 10 hari. Walau bagaimanapun, kadang-kadang sakit tekak juga disebabkan oleh bakteria dan perlu dirawat dengan antibiotik dari doktor.

Cara Mengatasi Sakit Tenggorokan pada Bayi

Untuk melegakan kesakitan yang dirasakan oleh si kecil kerana sakit tekak, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan di rumah, iaitu:

1. Pengambilan cecair yang mencukupi untuk si kecil anda

Ketika mengalami sakit tekak, bayi biasanya enggan minum kerana tekaknya tidak selesa. Oleh itu, anda mesti memastikan anak anda mendapat pengambilan cecair yang mencukupi untuk mengelakkan dehidrasi.

Sekiranya anak kecil anda berumur di bawah 6 bulan, berikan susu ibu atau susu formula sekerap mungkin. Sekiranya dia berusia lebih dari 6 bulan, anda boleh memberi air kecil kepada anda. Untuk membuat tekak selesa, anda boleh memberikan minuman suam, tetapi tidak terlalu panas.

Memberi madu dipercayai dapat melegakan sakit tekak. Walau bagaimanapun, madu tidak digalakkan untuk bayi di bawah umur 1 tahun kerana risiko menyebabkan botulisme.

2. Gunakan pelembap di dalam bilik

Udara kering dapat mengeringkan kulit, hidung dan tekak. Ini akan menyebabkan sakit tekak menjadi lebih tidak selesa. Untuk memastikan udara di bilik si kecil anda lembap, anda boleh menggunakannya pelembap atau pelembap, terutamanya jika bilik anak anda menggunakan penghawa dingin.

Penggunaan pelembap udara ini dipercayai dapat melegakan sakit tekak dan mempercepat penyembuhan. Namun, pastikan sentiasa menjaga kebersihan alat ini, Ibu.

3. Perhatikan makanan yang dimakan si kecil anda

Bayi dengan sakit tekak biasanya akan menolak minum susu atau makan. Sebenarnya, ketika mereka sakit, bayi sebenarnya memerlukan lebih banyak nutrien untuk cepat sembuh.

Oleh itu, cubalah agar si kecil mendapat nutrien yang dia perlukan. Sekiranya anak anda makan makanan pejal, beri dia makanan suam dengan tekstur lembut, seperti bubur, untuk memudahkan menelan dan selesa di tekak. Elakkan memberi makanan yang masam dan pedas atau pedas.

4. Beri perhatian lebih

Cubalah selalu berada di sana untuk si kecil ketika dia sakit. Sekiranya perlu, bawa dia dengan kerap sehingga dia merasa selesa dan dapat berehat. Dengan berada di dekat anda dan mendengar suara anda dapat membuat si kecil lebih tenang.

Terdapat banyak cara yang boleh dilakukan untuk melegakan sakit tekak pada bayi. Walaupun begitu, anda masih perlu memeriksa si kecil kepada doktor, kerana penyebabnya ialah bakteria yang boleh menyebabkan komplikasi teruk, seperti kesukaran bernafas.

Segera bawa anak anda ke doktor sekiranya dia demam atau sama sekali tidak mahu minum. Sekiranya tidak dirawat dengan cepat, keadaan ini boleh menyebabkan si kecil anda mengalami dehidrasi yang juga boleh menyebabkan komplikasi berbahaya.