Keluarga

Cara Memilih Pam Payudara

Pam payudara adalah penyelesaian untuk wanita yang mahukan pengawalketersediaan susu ibu untuk bayi. Dalam memilih pam payudara, ada beberapa perkara yang mesti dipertimbangkan agar manfaat dan kegunaan alat ini dapat dirasakan secara optimum.

Pada dasarnya, terdapat dua jenis pam payudara yang dijual di pasaran, iaitu pam manual dan elektrik. Kedua-dua jenis pam ini sebenarnya merupakan alat untuk memudahkan proses penyusuan susu ibu. Walau bagaimanapun, setiap alat mempunyai kelebihan dan kekurangan tersendiri yang penting untuk anda ketahui.

Pam Payudara Manual vs Pam Payudara Elektrik

Berikut adalah perbandingan pam payudara manual dengan pam payudara elektrik dari segi kelebihan dan kekurangan:

Pam manual

  • Keunggulan

Mereka lebih murah daripada pam elektrik, dapat mengurangkan kos elektrik kerana digerakkan dengan tangan, ukurannya lebih kecil, mudah digunakan, dan lebih mudah dibersihkan

  • Kekurangan

Kami memerlukan kekuatan fizikal untuk mengoperasikannya dan masa yang lebih lama untuk mengambil susu ibu.

pam elektrik

  • Keunggulan

Dikuasakan oleh elektrik atau bateri sehingga mudah digunakan, tidak membuat tangan anda letih, dan mengumpulkan susu ibu dengan lebih cepat (menjimatkan masa)

  • Kekurangan

Mereka lebih mahal daripada pam manual, beratnya lebih banyak, dan mengeluarkan banyak bunyi ketika digunakan.

Perhatikan perkara ini semasa membeli pam payudara

Sekiranya anda ingin menggunakan pam payudara, disarankan untuk membelinya dengan pam payudara baru dan elakkan membeli pam payudara terpakai. Ini untuk mencegah pendedahan kepada bakteria dan virus, seperti hepatitis dan HIV, yang dapat mencemari pam payudara.

Selain itu, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan ketika membeli alat ini, yaitu:

1. Tempoh penggunaan pam payudara

Pertimbangkan seberapa kerap pam payudara akan digunakan. Sekiranya anda menggunakannya setiap hari, terutamanya jika memerlukan masa yang singkat kerana anda juga perlu mengepam susu ibu di tempat kerja, anda harus memilih pam payudara elektrik dengan dua pam, supaya susu dapat dikeluarkan dari kedua payudara pada masa yang sama.

Walau bagaimanapun, jika pam payudara tidak akan kerap digunakan, anda harus memilih pam payudara elektrik dengan pam tunggal atau pam payudara manual.

2. Ukuran corong pam payudara

Pastikan penutup mulut pam sesuai dengan saiz payudara. Puting harus berada di tengah corong. Ini supaya puting tidak menggosok pada bahagian mulut dan mencederakan payudara.

3. Pam payudara senang digunakan

Anda boleh belajar bagaimana menggunakan pelbagai produk dan jenama pam payudara dari internet untuk menentukan mana yang lebih senang digunakan, dibongkar dan dibersihkan. Jangan beli pam payudara yang sukar digunakan, terutamanya yang cukup besar sehingga sukar dibawa ke mana-mana.

4. Harga pam payudara

Beli pam payudara dengan harga yang berpatutan mengikut anggaran anda. Seperti yang dijelaskan di atas, pam payudara elektrik cenderung lebih mahal daripada pam payudara manual.

Petua Menggunakan Pam Payudara

Berikut adalah beberapa petua yang sihat dan selamat untuk menggunakan pam payudara:

  • Basuh tangan anda dengan sabun dan air mengalir, sekurang-kurangnya 20 saat, sebelum menggunakan pam payudara. Baca arahan untuk menggunakan pam payudara pada bungkusan, dari cara memasangnya hingga cara mengoperasikannya.
  • Setelah selesai mengepam, pisahkan bahagian pam payudara dan bersihkan semuanya dengan sabun dan air panas.
  • Sekiranya terdapat sisa susu di pam, bersihkan mengikut arahan pada pakej produk.
  • Pastikan semua komponen susu ibu kering sepenuhnya sebelum disimpan.

Jangan salah memilih pam payudara yang sesuai dengan keperluan anda. Kerana dengan pilihan yang tepat, ini akan memudahkan anda memastikan ketersediaan susu ibu untuk bayi anda.

Sekiranya perlu, anda boleh berjumpa doktor untuk mendapatkan cadangan mengenai produk pam payudara yang selamat dan sesuai dengan keperluan anda.