Keluarga

Inilah kelebihan tidur berpelukan dengan suami anda

klon atau tidur berpelukan dengan suami jarang dilakukan oleh beberapa pasangan, terutamanya mereka yang telah lama berkahwin. Sebenarnya, ia mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan, kamu tahu. Apa faedah tidur berpelukan dengan suami anda? Mari lihat penjelasan penuh di sini.

Pelukan adalah hubungan fizikal yang mudah dan boleh dilakukan pada bila-bila masa, termasuk semasa tidur. Ini juga merupakan salah satu cara romantis yang sederhana untuk menunjukkan perasaan cinta dan kasih sayang pasangan anda.

Serangkaian faedah tidur berpelukan dengan suami

Semasa memeluk atau dipeluk oleh pasangan, tubuh akan melepaskan hormon oksitosin, yang merupakan hormon yang boleh menyebabkan perasaan bahagia dan cinta. Ini akan sangat baik untuk kesihatan fizikal dan mental jika dilakukan sekerap mungkin.

Berpelukan dengan pasangan anda tidak memerlukan masa yang lama. Hanya dalam beberapa saat atau beberapa minit pelukan, anda boleh mendapatkan faedahnya. Kelebihan tidur dengan suami anda merangkumi:

1. Mengurangkan tekanan dan kegelisahan

Setelah bosan dengan aktiviti seharian, berpelukan dengan pasangan anda ketika tidur dipercayai dapat mengurangkan tekanan. Bukan hanya itu, berpelukan ketika tidur juga dapat menghilangkan kegelisahan, kerana berpelukan dengan orang tersayang dapat menimbulkan perasaan aman dan selesa.

2. Meningkatkan kemesraan

Selain daripada cakap bantal, tidur berpelukan dengan suami anda dapat meningkatkan keakraban. Ini boleh menjadi cara mudah untuk membantu hubungan anda dengan suami menjadi lebih harmoni, terutama bagi anda yang telah bertahun-tahun berkahwin. Memeluk pasangan anda juga merupakan isyarat bahawa anda berdua saling mencintai.

3. Menjadikan tidur lebih nyenyak

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, tidur yang dipeluk dengan suami anda boleh menyebabkan perasaan selesa dan tenang. Ini juga mempengaruhi kualiti tidur untuk anda dan pasangan.

Dengan tidur berpelukan, anda berdua dapat tidur dengan lebih nyenyak. Memeluk ketika tidur juga boleh menjadi penyelesaian bagi pasangan yang sering mengalami insomnia.

4. Meningkatkan mood

Sekiranya anda berada dalam mood buruk hari ini, cubalah tidur berpelukan dengan suami anda. Memeluk orang yang dikasihi dapat meningkatkan mood anda yang tidak baik. Terutama jika pelukan ini membawa kepada hubungan seks, kerana melakukan hubungan seks juga dapat meningkatkan mood yang tidak menentu.

5. Meningkatkan daya tahan

Tekanan dapat menurunkan sistem imun anda. Oleh itu, pelukan dari orang yang anda percayai dan sayangi dapat meningkatkan sistem imun anda dan melindungi diri anda dari virus yang menyebabkan penyakit, seperti selesema. Selalunya berpelukan juga dianggap dapat mengurangkan risiko memburukkan lagi gejala penyakit.

Sistem kekebalan tubuh dan pasangan anda juga akan lebih kuat, jika anda berdua merasa tenang, selesa, jauh dari tekanan, dan cukup tidur setiap hari. Selain memeluk, untuk meningkatkan daya tahan, anda juga sangat disyorkan untuk makan makanan berkhasiat dan bersenam secara berkala.

Itulah faedah tidur berpelukan dengan suami yang anda dapat. Untuk mendapatkan faedah di atas, tidak ada tanda aras khusus untuk berapa lama anda dan pasangan anda harus berpelukan.

Namun, tidak ada salahnya meluangkan masa untuk berpelukan sebelum anda berdua benar-benar tertidur. Adakah anda memeluk suami anda hari ini?