Kesihatan

Saccharomyces - Faedah, dos dan kesan sampingan

Saccharomycesadalah salah satu jenis ragi yang termasuk dalam kumpulan probiotik dan berperanan dalam menjaga kesihatan saluran pencernaan manusia. Satu jenis Saccharomyces yang sering digunakan sebagai probiotik adalah Saccharomyces boulardii.

Saccharomyces boulardii membantu melindungi kesihatan saluran pencernaan dengan menjaga dan memulihkan keseimbangan flora normal dalam usus.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa probiotik Saccharomyces boulardi dapat digunakan dalam pencegahan dan rawatan cirit-birit, cirit-birit akibat penggunaan antibiotik, dan cirit-birit pengembara.

Secara semula jadi,Saccharomyces boulardiiboleh didapati di kulit manggis dan lychee. Lain daripada itu,Saccharomyces boulardii boleh didapati dalam bentuk makanan tambahan.

Tanda dagangan Saccharomyces:Normagut

Apa itu Saccharomyces

kumpulanUbat percuma
KategoriProbiotik
ManfaatMencegah dan melegakan cirit-birit
Dimakan olehOrang dewasa dan kanak-kanak
Saccharomyces untuk ibu mengandung dan menyusuiKategori N:Tidak dikategorikan.

Tidak diketahui sama ada Saccharomyces boleh diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Untuk ibu menyusu, berjumpa doktor sebelum menggunakan ubat ini.

Bentuk ubatKapsul

Amaran Sebelum Mengambil Saccharomyces

Sebelum memakan Saccharomyces, anda perlu memperhatikan perkara berikut:

  • Jangan makan Saccharomyces jika anda alah kepada ubat ini. Dapatkan nasihat doktor sekiranya anda alah kepada acuan.
  • Rujuk penggunaan Saccharomyces berbincang dengan doktor anda jika anda mempunyai atau mempunyai sistem kekebalan tubuh yang lemah, intoleransi laktosa, cirit-birit, jangkitan yis vagina yang kerap, jangkitan saluran kencing berulang, diabetes, atau fenilketonuria.
  • Rujuk doktor mengenai penggunaan Saccharomyces jika anda hamil, menyusui, atau merancang kehamilan.
  • Rujuk doktor mengenai penggunaan Saccharomyces jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
  • Segera berjumpa doktor sekiranya reaksi alahan berlaku selepas pengambilanSaccharomyces.

Dos dan Peraturan Penggunaan Saccharomyces

Berikut adalah dos yang disyorkan untuk digunakanSaccharomyces berdasarkan usia pesakit:

  • Umur dewasa dan kanak-kanak >12 tahun: 1 kapsul (250 mg), 1-2 kali sehari atau seperti yang diarahkan oleh doktor.
  • Kanak-kanak berumur 2–12 tahun: 1 kapsul (250 mg), keluarkan isinya dan campurkan dengan segelas air atau jus, diminum 1-2 kali sehari atau seperti yang diarahkan oleh doktor.

Cara Pengambilan Saccharomyces dengan Betul

Sebelum memakan Saccharomyces, baca arahan penggunaan yang dinyatakan pada pembungkusan produk. Sekiranya anda ragu-ragu atau mempunyai keadaan kesihatan khas, bincangkan dengan doktor anda mengenai dos, pilihan produk, dan cara penggunaannya mengikut keadaan anda.

Produk probiotik yang mengandungi SaccharomycesBoleh dimakan sebelum atau selepas makan. Penggunaan Saccharomyces mengikut dos yang disyorkan. Jangan menambah atau mengurangkan dos tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Simpan produk yang mengandungi Saccharomyces pada suhu bilik dan jauh dari cahaya matahari langsung. Jauhkan ubat ini dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Saccharomyces dengan Dadah Lain

Saccharomycesboleh menyebabkan kesan interaksi ubat dalam bentuk penurunan keberkesanan Saccharomyces jika digunakan dengan ubat antijamur, seperti nystatin, ketoconazole, clotrimazole, dan griseofulvin.

Produk probiotik yang mengandungi campuran Saccharomyces dengan bakteria baik lain juga mungkin mengalami penurunan keberkesanan ketika digunakan dengan antibiotik.

Kesan Sampingan dan Bahaya Saccharomyces

Sebilangan kesan sampingan yang boleh berlaku selepas pengambilan Saccharomyces adalah:

  • Kembung
  • Sembelit atau sembelit

Di samping itu, walaupun jarang berlaku, memakan produk probiotik yang mengandung Saccharomyces juga boleh meningkatkan risiko jangkitan. Segera berjumpa doktor jika anda mengalami aduan, seperti demam, menggigil, atau batuk yang tidak hilang.

Anda juga harus berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalami reaksi alahan setelah memakan produk probiotik yang mengandungi Saccharomyces.