Keluarga

Inilah Cara Menghilangkan Kegelisahan Semasa Kehamilan

Tidak jarang wanita hamil merasa cemas kerana memikirkan kelahiran anak dan kesihatan bayi dalam kandungan. Namun, berhati-hatilah. Kecemasan yang berlebihan boleh mempengaruhi perkembangan janin dalam rahim, kamu tahu. Jadi, segera atasi kegelisahan semasa hamil dengan petua berikut.

Adalah normal untuk merasa bimbang atau cemas semasa hamil. Walaupun begitu, ada beberapa tanda yang perlu diperhatikan oleh wanita hamil, iaitu kesukaran mengawal perasaan bimbang, sukar menumpukan perhatian, mudah marah, sukar tidur, dan otot badan yang tegang.

Kecemasan yang tidak terkawal dapat berkembang menjadi serangan panik. Apabila serangan ini berlaku, anda mungkin sukar bernafas dan merasakan sesuatu yang buruk akan berlaku.

Petua Menghilangkan Kegelisahan Semasa Kehamilan

Mengekalkan mood yang stabil semasa hamil adalah perkara penting yang mesti dilakukan oleh ibu hamil. Sebabnya, kegelisahan yang timbul semasa hamil boleh memberi kesan negatif terhadap kesihatan janin dalam kandungan.

Agar ini tidak berlaku, wanita hamil boleh melakukan petua berikut untuk menghilangkan kegelisahan semasa kehamilan:

1. Bercakap

Berkongsi perasaan dan ketakutan adalah melegakan. Cuba beritahu perkara-perkara yang sering membuat wanita hamil menjadi cemas terhadap pasangannya atau orang terdekatnya. Di samping itu, wanita hamil juga boleh membincangkannya dengan wanita hamil yang lain untuk bertukar pengalaman.

Sekiranya anda masih tidak berasa lega, berjumpa doktor dan terangkan kegelisahan yang dialami oleh wanita hamil. Doktor akan memberikan penyelesaian untuk menenangkan fikiran dan perasaan wanita hamil.

2. Bersenam

Senaman dapat membantu mengurangkan kegelisahan semasa kehamilan dan meningkatkan mood (mood). Tidak perlu melakukan sukan yang sukar, Macam mana boleh jadi. Lakukan senaman ringan, seperti berjalan, berenang, atau yoga semasa mengandung (yoga pranatal).

3. Tetapkan masa untuk pergi dan pulang dari tempat kerja

Sekiranya wanita hamil bekerja, cubalah menguruskan masa untuk pergi dan pulang dari tempat kerja. Sebabnya, jarak dan tempoh perjalanan boleh menjadi pencetus tekanan, terutama ketika kehamilan semakin besar.

Oleh itu, cubalah berkompromi dengan atasan anda agar wanita hamil dapat datang bekerja lebih awal dan pergi lebih awal untuk mengelakkan kesesakan lalu lintas. Semasa perjalanan, pastikan anda duduk. Semasa menggunakan pengangkutan awam dan tidak ada yang menyediakan tempat duduk, tanyakan kepada penumpang lain dengan sopan.

4. Dapatkan rehat yang mencukupi

Wanita hamil perlu mendapat tidur yang cukup setiap hari, kerana kurang tidur dapat membuat wanita hamil mudah mengalami tekanan dan kegelisahan. Selain merehatkan badan, tidur yang cukup juga dapat mengoptimumkan pemakanan pada janin.

Rehatkan badan wanita hamil sebentar sekiranya anda merasa letih semasa melakukan aktiviti. Semasa berehat, wanita hamil boleh menyanyikan lagu untuk buah hati atau mengajaknya berbual. Selain menyeronokkan, aktiviti ini juga bagus untuk mewujudkan kedekatan antara wanita hamil dan janin.

5. Terapkan diet yang sihat dan seimbang

Kaedah lain yang boleh dilakukan oleh wanita hamil untuk mengatasi kegelisahan semasa mengandung adalah memenuhi keperluan pemakanan mereka setiap hari. Makan makanan berkhasiat bukan hanya baik untuk menjaga kesihatan dan perkembangan janin, tetapi juga kesihatan fizikal dan psikologi ibu hamil.

Semasa mengandung, ambil makanan yang kaya dengan vitamin, mineral, asid lemak omega-3. Jangan lupa, minum sekurang-kurangnya 1.5 liter air setiap hari untuk mengelakkan dehidrasi semasa hamil.

6. Berfikir positif

Tidak ada yang salah dengan membaca buku atau mencari pelbagai maklumat mengenai kehamilan, tetapi tetap positif dan jangan mudah mempercayai maklumat yang berasal dari sumber yang tidak jelas.

Cuba jangan menggali maklumat mengenai perkara-perkara menakutkan yang boleh berlaku pada kehamilan. Tetap fokus pada masa kini, apa yang sedang berlaku, dan bagaimana perasaan wanita hamil untuk menjalaninya.

7. Selidiki

Sekiranya ibu hamil bimbang dengan masalah kewangan, cubalah menanggung perbelanjaan. Buat senarai keperluan untuk menyambut anak kecil anda, seperti pakaian dan peralatan bayi. Dari senarai itu, pilih wanita hamil mana yang boleh meminjam daripada saudara-mara dan mana yang mesti dibeli. Jangan memaksa perbelanjaan yang tidak perlu.

Begitu juga jika wanita hamil merancang untuk bersalin secara caesar. Cari maklumat mengenai kos yang diperlukan dan tanyakan kepada pakar obstetrik apa yang perlu disediakan.

8. Bersedia untuk menjadi seorang ibu

Persiapkan wanita hamil secara mental untuk menjaga anak mereka dengan bertukar idea atau berkongsi cerita dengan ibu, saudara, atau rakan yang sudah mempunyai anak.

Dengarkan pengalaman mereka menjaga bayi dan membesarkan anak. Sekiranya wanita hamil taat dan mendengar cerita mereka dengan baik, wanita hamil akan mendapat lebih banyak kisah gembira dari pengalaman mereka.

9. Berehat

Lakukan urutan untuk membantu mengurangkan kegelisahan yang timbul semasa kehamilan. Selain itu, wanita hamil juga boleh melakukan hobi atau perkara lain yang membuat minda tenang, seperti menonton filem komedi, membaca buku, bertemu rakan lama, dan melakukan rawatan kecantikan.

Kenali sebab dan gejala kegelisahan semasa mengandung dan ambil langkah di atas untuk mengatasinya. Sekiranya anda masih merasa cemas dan tertekan, jangan ragu untuk berjumpa doktor atau meminta bantuan ahli psikologi. Sebaiknya jangan biarkan kegelisahan berlanjutan, kerana boleh memberi kesan negatif pada kesihatan janin.