Kesihatan

Kenali Bahaya Ketagihan Nikotin dan Cara Betul Mengatasinya

Nikotin biasanya terdapat dalam produk tembakau yang diproses, seperti rokok, cerut, dan kretek. Bahan ini mempunyai kesan candu dan merupakan sebab utama perokok sukar untuk berhenti merokok.

Nikotin adalah sebatian alkaloid semula jadi yang terdapat dalam beberapa jenis tanaman. Walau bagaimanapun, kepekatan nikotin yang sangat tinggi dapat dijumpai dalam tembakau, tanaman yang digunakan sebagai asas untuk membuat rokok.

Ketika memasuki badan, nikotin akan berfungsi sebagai perangsang ringan yang dapat merangsang otak untuk melepaskan hormon dopamin, hormon yang membuat seseorang merasa lebih santai untuk sementara waktu.

Namun, nikotin juga ketagihan sehingga boleh menyebabkan kesan kebergantungan. Sifat ketagihan ini menyebabkan perokok sering merasa sukar untuk berhenti merokok.

Sebab Nikotin Berbahaya untuk Kesihatan

Nikotin boleh menyebabkan kesan sampingan sejak pertama kali memasuki badan. Sebatian ini akan mengalir melalui aliran darah dalam masa yang sangat cepat. Sebenarnya, nikotin dapat sampai ke otak hanya dalam 10 saat.

Dalam jangka masa panjang, nikotin boleh menyebabkan seseorang menjadi ketagih dan mengalami gejala penarikan nikotin ketika cuba berhenti menggunakannya.

Gejala penarikan nikotin dicirikan oleh sakit kepala, batuk, sukar tidur, kerap lapar, sukar menumpukan perhatian, mudah marah, dan juga tekanan. Selain menyebabkan ketagihan, nikotin juga boleh menyebabkan pelbagai kesan buruk terhadap kesihatan, termasuk:

  • Kerengsaan di mulut dan tekak
  • Selera makan berkurang
  • Gangguan pencernaan, seperti cirit-birit
  • Nadi meningkat dan tekanan darah
  • penuaan pramatang
  • Kemandulan

Bukan hanya itu, nikotin juga merupakan salah satu penyebab utama peningkatan risiko keguguran dan komplikasi semasa kehamilan, penyakit jantung, strok, penyakit paru-paru obstruktif kronik, diabetes, barah, dan juga kematian.

Cara Mengatasi Ketagihan Nikotin

Langkah utama untuk mengatasi ketagihan nikotin dan mencegah pelbagai masalah kesihatan yang boleh disebabkan adalah berhenti merokok atau berhenti menggunakan produk nikotin lain.

Sekiranya anda seorang perokok dan ingin berhenti dari tabiat buruk ini, cuba buat keputusan terlebih dahulu dan cari tahu apakah tujuan berhenti merokok yang ingin anda capai, misalnya, supaya tubuh dapat mengelakkan pelbagai penyakit yang disebabkan oleh kesan nikotin.

Selepas itu, mulailah mengelakkan pemicu merokok, seperti minum kopi atau alkohol. Anda juga harus memberitahu keluarga dan orang tersayang yang dapat menyokong anda untuk menghilangkan ketagihan nikotin.

Apabila keinginan untuk merokok kembali, cubalah menahannya dan mengalihkan tumpuan anda kepada perkara lain, seperti melakukan hobi kegemaran atau bersenam, dari berjalan kaki, berjoging, hingga bertafakur.

Anda juga disarankan untuk makan makanan yang sihat, seperti sayur-sayuran dan buah-buahan, yang diketahui dapat mengurangkan keinginan untuk kembali menggunakan produk nikotin.

Selain mengubah gaya hidup anda menjadi lebih sihat, anda juga boleh mendapatkan bantuan perubatan dengan berunding dengan doktor. Doktor boleh menetapkan ubat atau mencadangkan terapi, seperti terapi penggantian nikotin atau terapi tingkah laku, untuk merawat ketagihan nikotin.

Mengatasi ketagihan nikotin tidaklah mudah, terutamanya jika anda telah menggunakannya sejak sekian lama. Namun, dengan sabar dan tekad, keluar dari ketagihan nikotin bukanlah sesuatu yang mustahil.

Sekiranya anda masih sukar untuk keluar dari perangkap nikotin walaupun anda telah melakukan pelbagai cara di atas, jangan ragu untuk berjumpa doktor untuk mendapatkan nasihat dan rawatan untuk menghentikan ketagihan nikotin yang betul dan sesuai dengan keadaan anda.