Keluarga

8 Soalan Lazim Mengenai Pil Kawalan Kelahiran

Mungkin anda masih ragu-ragu menggunakan pil kawalan kelahiran, kerana anda tidak tahubagaimana menggunakannya dengan betul atau bimbang kesan sampingannya. sekarangOleh itu, supaya anda tidak mempunyai keraguan, ketahui beberapa fakta mengenai pil kawalan kelahiran yang sering ditanya oleh wanita,melalui perbincangan dsemula jadi Artikel ini.

Pil kawalan kelahiran adalah bentuk kontrasepsi yang digunakan untuk mencegah kehamilan. Selain pil kawalan kelahiran, sebenarnya terdapat banyak jenis kontrasepsi lain, seperti spiral, kondom, implan atau implan, dan kontrasepsi atau pensterilan yang stabil.

Pil kawalan kelahiran diketahui berkesan untuk mencegah kehamilan, dengan peratusan kegagalan yang sangat rendah, asalkan digunakan dengan betul. Selain itu, berbanding dengan pil perancang lain, pil kawalan kelahiran juga mempunyai harga yang lebih berpatutan.

Walaupun sangat efektif dan mempunyai harga yang berpatutan, tidak sedikit wanita yang masih ragu-ragu untuk mengambil pil kawalan kelahiran untuk mencegah kehamilan. Berikut ini adalah beberapa soalan yang sering diajukan oleh wanita mengenai pil kawalan kelahiran:

Bolehkah Semua Wanita Mengambil Pil Pengawalan Kelahiran?

Jawapannya, tidak semua wanita boleh mengambil pil kawalan kelahiran. Wanita yang menderita penyakit jantung, penyakit hati, barah payudara, barah rahim, darah tinggi, atau migrain disarankan untuk tidak mengambil pil kawalan kelahiran.

Sekiranya anda terus mengambil pil kawalan kelahiran, keadaannya boleh bertambah buruk atau bahkan menyebabkan masalah kesihatan yang lain. Sebagai tambahan kepada pelbagai penyakit di atas, pil kawalan kelahiran juga tidak digalakkan untuk wanita yang berumur lebih dari 35 tahun atau mempunyai tabiat merokok.

Sekiranya anda mempunyai syarat di atas, penyelesaiannya adalah menggunakan jenis kontrasepsi lain. Untuk menentukan jenis kontrasepsi yang sesuai, anda boleh berjumpa lebih lanjut dengan doktor anda.

Bolehkah pengambilan pil kawalan kelahiran menghalang aktiviti harian?

Soalan ini sering diajukan, memandangkan masih ada wanita yang berpendapat bahawa pengambilan pil kawalan kelahiran dapat menghalang aktiviti harian mereka.

Sebilangan wanita memang boleh mengalami kesan sampingan pil kawalan kelahiran, seperti mual, perubahan dalam darah mood, pendarahan faraj, dan sakit di perut atau payudara. Walau bagaimanapun, kesan sampingan ini hanya sementara dan biasanya akan reda setelah tubuh menyesuaikan diri dengan pil kawalan kelahiran.

Lagipun, anda tidak perlu risau, kerana sekarang ada pil kawalan kelahiran yang mengandung zat besi di dalamnya.

Dengan kandungan zat besi di dalamnya, pil kawalan kelahiran dapat memberikan perlindungan berganda untuk Anda, yang berkesan untuk mencegah kehamilan dan membantu mengatasi gejala anemia, seperti kelemahan dan kekurangan tenaga, terutama semasa haid.

Anda boleh mendapatkan pil kawalan kelahiran dengan penambahan FE atau zat besi dengan harga yang berpatutan di farmasi.

Adakah benar pengambilan pil kawalan kelahiran menjadikan anda gemuk?

Soalan ini sering diajukan, juga salah satu sebab yang sering membuat wanita ragu-ragu untuk menggunakan pil kawalan kelahiran sebagai alat kontrasepsi.

Terdapat sedikit peningkatan risiko kenaikan berat badan pada beberapa wanita yang menggunakan pil kawalan kelahiran. Walau bagaimanapun, kenaikan berat badan ini hanya sementara dan kenaikan biasanya tidak terlalu banyak.

Lebih-lebih lagi, tidak ada kajian yang dapat menyimpulkan secara pasti sama ada kenaikan berat badan secara langsung berkaitan dengan penggunaan pil kawalan kelahiran.

Perlu diingat juga, ada banyak perkara yang dapat membuat anda bertambah berat badan, seperti jarang bersenam dan sering memakan makanan dan minuman yang tidak sihat, seperti makanan ringan, minuman ringan, atau makanan yang tinggi gula dan lemak.

Adakah Mengambil Pil Pengawalan Kelahiran Betul Menyebabkan Jerawat?

Selain menambah berat badan, masalah lain mengenai pil kawalan kelahiran yang banyak diedarkan di masyarakat ialah pil kawalan kelahiran boleh menyebabkan jerawat. Ini tentu saja tidak dapat dibenarkan, kerana sebenarnya, beberapa jenis pil kawalan kelahiran sebenarnya dapat mencegah dan merawat jerawat.

Bagaimana pil kawalan kelahiran dapat menghilangkan jerawat? Tubuh wanita dan lelaki boleh menghasilkan hormon yang dipanggil androgen. Walau bagaimanapun, jumlah hormon androgen dalam tubuh wanita jauh lebih sedikit daripada jumlah yang terdapat dalam tubuh lelaki.

Namun, ada sebilangan wanita yang menghasilkan hormon androgen dalam jumlah yang cukup banyak. Tahap hormon androgen yang tinggi adalah salah satu penyebab jerawat pada wanita.

sekarang, peranan pil kawalan kelahiran di sini adalah untuk menekan kesan hormon androgen. Pil kawalan kelahiran yang baik untuk mencegah dan merawat jerawat adalah pil kawalan kelahiran gabungan yang mengandungi hormon estrogen dan progestin.

Apa itu pil kawalan kelahiran MempunyaiKesan sampingan?

Seperti ubat pada amnya, pil kawalan kelahiran juga boleh menyebabkan kesan sampingan. Sejumlah kesan sampingan yang dapat timbul dari penggunaan pil kawalan kelahiran adalah mual, muntah, nyeri payudara, perubahan mood, sakit kepala, dan peningkatan tekanan darah sementara.

Kesan sampingan pil kawalan kelahiran secara amnya tidak berbahaya dan akan hilang sendiri setelah anda mengambil pil kawalan kelahiran secara berkala selama 2-3 bulan. Walau bagaimanapun, untuk memastikan keselamatannya, lebih baik berunding dengan doktor anda sebelum anda memutuskan untuk mengambil pil kawalan kelahiran.

Adakah Mengambil Pil Pengawalan Kelahiran mesti hlmada Jam Sama?

Pil kawalan kelahiran harus diambil pada waktu yang sama setiap hari agar ubat dapat berfungsi dengan optimum. Sekiranya anda terlupa atau terlepas mengambil pil kawalan kelahiran anda, ambil pil kawalan kelahiran anda sebaik sahaja anda ingat.

Namun, jika anda terlupa hingga keesokan harinya, anda boleh minum dua pil sekaligus, kemudian terus minum pil kawalan kelahiran seperti yang dijadualkan sehingga habis. Sekiranya anda terlupa mengambil pil kawalan kelahiran selama lebih dari 2 hari, anda harus berjumpa doktor dan menggunakan kondom jika anda ingin melakukan hubungan seks.

Adakah benar pengambilan pil kawalan kelahiran untuk jangka masa yang panjang boleh menyukarkan kehamilan?

Ini tentu tidak benar. Selepas anda berhenti mengambil pil kawalan kelahiran, anda boleh hamil dengan segera. Macam mana boleh jadi. Jangan berhenti, lupa mengambil 2 atau 3 pil kawalan kelahiran dapat memberi anda peluang untuk hamil lagi.

Selepas Melahirkan, Bilakah Anda Boleh Mengambil Pil Pengawalan Kelahiran Lagi?

Anda boleh mengambil pil kawalan kelahiran sekurang-kurangnya 2-4 minggu selepas melahirkan. Namun, lebih baik anda berjumpa dengan doktor terlebih dahulu. Sekiranya anda memilih jenis pil kawalan kelahiran yang salah, dikhuatiri jumlah susu yang anda hasilkan akan terjejas.

Setelah mengetahui beberapa fakta di atas, adakah anda sekarang pasti menggunakan pil kawalan kelahiran sebagai pilihan kontraseptif? Sekiranya tidak, jangan ragu untuk berunding lebih lanjut dengan pakar sakit puan, ya. Doktor anda akan membantu anda menentukan jenis pil kawalan kelahiran atau kaedah kontraseptif lain yang sesuai untuk anda gunakan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found