Kesihatan

Endophthalmitis - Gejala, sebab dan rawatan

Endofthalmitis adalah keradangan bola mata kerana jangkitan. Gejala endofthalmitis bervariasi, mulai dari mata merah, sakit mata, mata mengalir keluar nanah, sehingga penurunan ketajaman penglihatan.

Dalam kebanyakan kes, endophthalmitis berlaku kerana kemasukan bakteria atau kulat dari luar ke dalam bola mata. Kuman ini boleh masuk melalui luka yang muncul setelah kecederaan mata atau selepas pembedahan mata.

Endofthalmitis boleh berlaku pada sesiapa sahaja. Endofthalmitis adalah keadaan yang jarang berlaku. Keadaan ini mesti diatasi dengan segera. Sekiranya dirawat terlambat, pesakit dengan endofthalmitis boleh mengalami kebutaan kekal.

Penyebab Endophthalmitis

Endofthalmitis boleh disebabkan oleh jangkitan kuman, termasuk bakteria, kulat, virus, dan parasit, di dalam bola mata. Berdasarkan sumber jangkitan, endophthalmitis terbahagi kepada 2 jenis, iaitu:

Endofthalmitis eksogen

Endofthalmitis eksogen disebabkan oleh jangkitan yang berasal dari luar badan. Keadaan ini boleh berlaku apabila kuman memasuki bola mata semasa pembedahan mata, suntikan pada bola mata, atau kecederaan pada mata.

Endofthalmitis endogen

Endofthalmitis endogen berlaku apabila jangkitan pada tubuh menyebar ke mata, seperti jangkitan pada aliran darah.

Terdapat beberapa keadaan yang dapat meningkatkan risiko terkena endophthalmitis, termasuk:

 • Kerosakan pada lensa mata
 • Kehilangan cecair di belakang bola mata
 • Luka di mata yang tidak dirawat dan dibiarkan terbuka
 • Terdapat objek asing di mata
 • Hidup di kawasan yang kotor, sehingga mata berisiko terkena kotoran
 • Menjalani pembedahan mata, seperti pembedahan katarak atau pembedahan glaukoma

Gejala Endofthalmitis

Gejala endophthalmitis boleh muncul dalam beberapa hari hingga beberapa bulan. Beberapa simptomnya adalah:

 • mata merah
 • Kelopak mata bengkak
 • Sakit di mata yang semakin teruk
 • Sensitif terhadap cahaya
 • Penglihatan kabur
 • Pengurangan ketajaman visual
 • Pus keluar dari mata

Bila hendak berjumpa doktor

Segera berjumpa dengan pakar oftalmologi sekiranya anda mengalami simptom di atas setelah menjalani pembedahan mata atau mengalami kecederaan pada mata. Semakin cepat endophthalmitis dirawat, semakin rendah risiko endophthalmitis berkembang menjadi keadaan yang lebih serius.

Lakukan pemeriksaan berkala dengan doktor anda setelah menjalani pembedahan katarak atau pembedahan mata yang lain. Pemeriksaan berkala dilakukan agar doktor dapat mengetahui perkembangan keadaan mata anda.

Diagnosis Endophthalmitis

Doktor akan bertanya mengenai gejala dan adakah pesakit telah menjalani pembedahan atau mengalami kecederaan pada mata. Kemudian, doktor akan memeriksa mata pesakit. Untuk mengesahkan endophthalmitis, doktor juga akan melakukan beberapa penyelidikan, seperti:

 • Ultrasound mata, untuk melihat kehadiran luka atau benda asing di bola mata
 • Ketuk vitreous, iaitu mengambil sampel cecair dari dalam bola mata untuk jenis kuman yang menjangkiti bola mata

Rawatan Endofthalmitis

Rawatan endophthalmitis bergantung kepada penyebabnya. Beberapa jenis rawatan yang akan dilakukan oleh doktor adalah:

 • Ubat antibiotik, untuk merawat jangkitan bakteria pada bola mata. Antibiotik boleh diberikan melalui suntikan intravitreal (suntikan terus ke bola mata), suntikan intravena (suntikan melalui vena), atau topikal (disapu) ke kawasan sekitar mata yang dijangkiti.
 • Ubat kortikosteroid untuk melegakan keradangan di dalam bola mata. Ubat kortikosteroid boleh diberikan dalam bentuk suntikan terus ke bola mata.
 • Vitrectomy, untuk menyingkirkan cecair mata yang dijangkiti.

Untuk endophthalmitis yang disebabkan oleh jangkitan kulat, doktor akan memberikan ubat antijamur sama ada dalam bentuk suntikan atau ubat oral.

Komplikasi Endofthalmitis

Sekiranya tidak dirawat, endophthalmitis boleh menyebabkan gangguan penglihatan, kebutaan kekal, dan phthisis bulbi. Untuk mengelakkan komplikasi ini, ikuti ubat dan rawatan yang disyorkan oleh doktor anda.

Sekiranya selepas prosedur pembedahan pada mata, doktor mengesyorkan memakai penutup mata (tampalan mata), ikuti arahan penggunaan dan penyimpanan yang disyorkan oleh doktor. Pastikan juga berjumpa doktor dengan kerap, supaya doktor mengetahui perkembangan keadaan anda.

Pencegahan Endophthalmitis

Gunakan pelindung mata apabila anda berisiko tinggi mengalami kecederaan mata, misalnya jika anda bekerja sebagai pembangun, kilang papan, atau atlet dalam sukan yang melibatkan hubungan fizikal.

Sekiranya anda menjalani pembedahan katarak atau pembedahan mata yang lain, ikuti arahan doktor anda tentang apa yang harus dilakukan selepas pembedahan. Di samping itu, lakukan pemeriksaan berkala agar doktor mengetahui perkembangan keadaan anda.