Kesihatan

Menunda Pelalian Anak jika Dia Mengalami Perkara Ini

Imunisasi penting untuk melindungi kanak-kanak daripada penyakit berbahaya. Walau bagaimanapun, terdapat keadaan tertentu pada kanak-kanak yang membuat imunisasi harus ditangguhkan. Ayuh, Bun, ketahui apa syarat untuk menunda imunisasi anak!

Terdapat pendapat bahawa imunisasi harus ditangguhkan pada anak-anak yang sakit. Walau bagaimanapun, ibu sebenarnya perlu mengenal pasti terlebih dahulu adakah penyakit yang dihidapi oleh Si Kecil itu cukup parah sehingga perlu menunda imunisasi, atau apakah penyakit itu ringan dan masih boleh diimunisasi.

Penyakit kecil yang masih dibenarkan untuk diimunisasi

Kanak-kanak yang sakit ringan sebenarnya masih dibenarkan untuk diimunisasi. Ini kerana penyakit kecil yang dialami oleh anak tidak akan mempengaruhi tindak balas badan terhadap imunisasi. Imunisasi sebenarnya membina perlindungan terhadap penyakit pada kanak-kanak yang sakit ringan dan juga kanak-kanak yang sihat.

Umumnya, kanak-kanak dengan keadaan berikut masih boleh menerima imunisasi:

  • Demam ringan, kurang dari 38 darjah celcius
  • Jangkitan telinga atau otitis media
  • Cirit-birit ringan
  • Hidung batuk atau berair
  • Adakah mengambil antibiotik

Walaupun imunisasi boleh menyebabkan kesan sampingan, seperti demam atau sakit di tempat suntikan, imunisasi tidak memburukkan lagi keadaan kanak-kanak yang sakit ringan. Namun, sekiranya ragu-ragu, anda mesti berjumpa dengan anak anda terlebih dahulu dengan doktor sebelum mendapat imunisasi.

Menunda Imunisasi Kanak-kanak jika Anda Mengalami Keadaan Ini

Kanak-kanak yang sakit parah masih dibenarkan menerima imunisasi. Walau bagaimanapun, jika anak itu menderita penyakit serius, sama ada disertai demam atau tidak, imunisasi tentunya mesti ditangguhkan sehingga anak itu sihat.

Beberapa syarat yang membuat imunisasi pada kanak-kanak harus ditunda termasuk:

1. Sakit kronik

Tunda imunisasi anak terlebih dahulu jika anak anda menderita penyakit kronik, seperti barah. Ini kerana reaksi imunisasi, seperti demam, dapat menyulitkan diagnosis dan rawatan penyakit kronik. Sebagai contoh, gejala penyakit boleh disalah anggap sebagai gejala reaksi badan terhadap imunisasi.

2. Alahan teruk

Sebaiknya menangguhkan imunisasi anak sekiranya anak anda pernah mengalami reaksi alahan akibat imunisasi. Jangan lupa berjumpa dengan doktor anda mengenai keadaan ini sebelum menjadualkan semula imunisasi.

3. Demam tinggi

Sekiranya anak kecil anda demam tinggi, yang melebihi 38.3 darjah celcius, anda perlu menangguhkan jadual imunisasi. Sebabnya, demam tinggi boleh menyukarkan doktor untuk mengesan jika reaksi tertentu berlaku setelah kanak-kanak diimunisasi.

4. Sistem imun yang lemah

Sistem kekebalan tubuh yang lemah biasanya dialami oleh kanak-kanak yang menjalani kemoterapi atau ubat-ubatan tertentu selepas pemindahan.

Walaupun imunisasi selamat diberikan, jika diberikan kepada anak-anak yang kekebalannya rendah, imunisasi tidak dapat berfungsi secara optimum seperti halnya anak-anak yang sihat. Beberapa imunisasi bahkan boleh mencetuskan penyakit pada kanak-kanak dengan imuniti yang lemah.

Ingat, ya, tunas. Menunda imunisasi anak tidak bermaksud anak anda tidak memerlukan vaksin. Jadi, jangan lupa menjadualkan semula imunisasi, agar dia tidak terlambat untuk mendapatkan imunisasi. Ibu boleh berjumpa dengan pakar pediatrik untuk memastikan masa yang selamat bagi si kecil anda untuk mendapat imunisasi.