Keluarga

Ketahui Punca Mimisan pada Anak Semasa Tidur

Terdapat beberapa penyebab mimisan pada anak ketika tidur, mulai dari kebiasaan memilih hidung, luka di hidung kerana jatuh dari tilam, hingga selsema atau alergi yang sering berulang. Biasanya mimisan berpanjangan untuk beberapa saat hingga 10 minit, dan boleh berhenti dengan sendirinya.

Mimisan adalah perkara biasa pada kanak-kanak berumur antara 3 hingga 10 tahun. Apabila mimisan berlaku, darah yang keluar kelihatan banyak, tetapi mimisan pada anak jarang menyebabkan masalah perubatan yang serius.

Satu siri penyebab mimisan pada kanak-kanak sketika tidur

Pendarahan dari hidung si kecil mungkin mengejutkan dan membimbangkan anda. Namun, tidak perlu panik. Kanak-kanak lebih cenderung kepada mimisan daripada orang dewasa, kerana saluran darah di hidungnya lebih banyak dan nipis.

Terdapat beberapa penyebab lain yang boleh menjadi penyebab mimisan pada anak ketika tidur, iaitu:

1. Pengambilan hidung yang kerap

Penyebab pertama mimisan pada kanak-kanak semasa tidur adalah kebiasaan memilih hidung mereka dengan kerap.

Semasa melakukan ini, hujung kuku yang digunakan untuk memilih hidung dapat merobek atau melukai saluran darah kecil yang terletak di dalam hidung. Inilah sebab mengapa anak kecil anda boleh mengalami mimisan ketika mereka sibuk memilih hidung.

2. Udara kering

Terlalu kerap berada di bilik berhawa dingin untuk jangka masa yang lama menjadikan rongga hidung menjadi kering. Ini kemudian akan menyebabkan kerak kerana pengeringan lendir di hidung, yang akan merengsakan mukosa hidung. Apabila tercalar, darah akan keluar dari saluran darah di hidung.

3. Alahan atau selsema

Penyakit yang boleh menyebabkan gejala kesesakan hidung dan kerengsaan, seperti selesema, sinusitis, dan alergi, boleh menyebabkan mimisan. Selain itu, habuk di dalam bilik juga boleh menjadi pencetus alahan pada kanak-kanak. Apabila terdapat keradangan akibat alergi atau kerengsaan pada mukosa hidung, saluran darah akan menjadi lebih rapuh dan mudah berdarah.

4. Kecederaan pada hidung

Sebilangan kanak-kanak sering mengigau ketika tidur. Beberapa kanak-kanak bahkan berjalan atau berjuang ketika mengigau. Ini boleh menyebabkan anak cedera dengan memukul mukanya di tepi katil atau dinding. Sekiranya ini berlaku, si kecil anda boleh mengalami mimisan akibat kecederaan pada hidung.

Selain kecederaan akibat tidur yang tidak menyenangkan, mimisan pada kanak-kanak semasa tidur juga boleh berlaku kerana kemasukan benda asing ke hidung si Kecil.

5. Gangguan pembekuan darah

Walaupun jarang berlaku, salah satu perkara yang boleh menyebabkan anak anda sering mengalami mimisan adalah gangguan pembekuan darah. Keadaan ini boleh berlaku disebabkan oleh kesan sampingan ubat-ubatan, seperti ubat penipisan darah, atau penyakit tertentu.

Kanak-kanak yang mengalami gangguan pembekuan darah dapat mengalami pendarahan secara tiba-tiba, seperti pada waktu tidur atau mimisan yang kerap ketika mereka aktif di sekolah dan bermain.

Inilah yang perlu dilakukan apabila anak anda mengalami mimisan

Mimisan yang tidak disebabkan oleh kecederaan pada amnya tidak menyakitkan. Namun, si kecil anda mungkin merasa terkejut dan panik jika dia mengalaminya ketika dia sedang tidur.

Berikut adalah beberapa perkara yang harus anda lakukan apabila anak kecil anda mengalami mimisan:

  • Mintalah dia duduk tegak dalam keadaan selesa sambil bersandar sedikit ke hadapan.
  • Arahkan anak anda bernafas melalui mulut supaya darah tidak tertelan. Sekiranya darah sudah masuk ke dalam mulut, mintalah anak anda memuntahkannya.
  • Tekan lubang hidung dengan lembut selama 10 minit. Tujuannya adalah agar darah membeku dengan cepat dan pendarahan berhenti serta merta.
  • Balut kain dengan ketulan ais, kemudian letakkan di bahagian belakang leher atau di hidung.

Sekiranya mimisan disebabkan oleh udara kering, cubalah menggunakan pelembap udara di bilik tidur si kecil anda, agar udara yang anda hirup tidak mengeringkan rongga hidung. Di samping itu, untuk mengelakkan kerengsaan lapisan mukosa hidung lebih jauh, sedapat mungkin menjauhkan anak anda dari pencetus alergi, seperti debu dan asap rokok.

Mimisan pada kanak-kanak semasa tidur sering tidak disebabkan oleh keadaan berbahaya. Walaupun begitu, anda perlu segera membawa anak anda ke doktor sekiranya pendarahannya sangat berat, mimisan berlangsung lebih dari 30 minit, atau disertai dengan gejala pening, kulit pucat, sakit dada, dan sesak nafas.