Kesihatan

Kenali Sumber Flavonoid, Penjaga Kesihatan Tubuh

Flavonoid adalah sebatian yang mempunyai banyak faedah, termasuk sebagai antioksidan untuk pemakananmelawan radikal bebas.Ianya hanya sebatian ini tidak dapat dihasilkan oleh badan. Anda perlu mengambil makanan atau minuman yang mengandungi flavonoid.

Flavonoid biasanya terdapat pada tanaman, baik dalam buah-buahan dan sayur-sayuran. Selain bermanfaat sebagai antioksidan, flavonoid juga dapat berperanan dalam mengurangkan keradangan, membantu tubuh melawan jangkitan virus dan reaksi alergi, dan bahkan mempunyai sifat antikanker. Pengambilan flavonoid yang mencukupi dapat menyokong kesihatan badan dan juga membantu menguatkan imuniti.

Flavonoid di Coklat

Seperti teh hijau, coklat atau koko Ia juga mengandungi flavonoid yang diperlukan oleh tubuh. Koko diduga dapat membantu anda dalam meningkatkan kolesterol baik dalam badan dan menurunkan jumlah kolesterol jahat. Perkara ini berlaku terutamanya bagi mereka yang berumur di bawah 50 tahun.

Kandungan flavonoid dalam koko Ia juga dipercayai baik untuk kesihatan saluran darah dan menurunkan tekanan darah di dalam badan. Tetapi anda harus mengehadkan pengambilan coklat, terutama yang telah diproses dengan tambahan susu dan gula.

Flavonoid di Strawberi

Berlainan daripada koko yang mempunyai rasa pahit, strawberi mempunyai rasa segar dan akan menjadi buah yang enak dimakan. Menurut penyelidikan, strawberi adalah salah satu buah dengan sumber antioksidan semula jadi. Antioksidan dalam strawberi termasuk vitamin C dan sebatian fenolik, seperti asid fenolik dan flavonoid.

Flavonoid yang terkandung dalam strawberi adalah antosianin. Kandungan ini dapat membantu tubuh dalam mengurangkan risiko serangan jantung koronari. Sebagai tambahan kepada beberapa jenis sumber flavonoid di atas, sumber flavonoid lain termasuk, blueberry, rambutan, kismis, ceri, cantaloupe, raspberi, anggur ungu dan anggur merah.

Flavonoid juga banyak terdapat dalam sayur-sayuran, salah satunya petai. Tidak hanya itu, pelbagai tanaman herba, termasuk bunga lempuyang dan telang, juga mengandung kadar flavonoid yang tinggi. Minyak yang sihat, termasuk minyak zaitun, juga tinggi antioksidan flavonoid.

Beberapa jenis makanan yang mengandungi flavonoid di atas boleh menjadi pilihan anda untuk menjaga kesihatan. Sebaiknya berjumpa doktor sebelum meminumnya. Begitu juga, jika anda mengalami reaksi alergi setelah memakan makanan ini, anda harus segera berjumpa doktor.