Kesihatan

Punca Luka di Zakar

Kecederaan pada zakar sering menjadi perhatian. Namun, ramai lelaki mungkin merasa malu untuk diperiksa kepada doktor semasa anda mengalaminya. Penyebab luka pada zakar bervariasi, mulai dari kerengsaan pada kulit zakar hingga infeksi.

Zakar boleh mengalami pelbagai jenis bentuk, warna, dan saiz. Terdapat luka pada zakar yang disertai dengan kesakitan yang mengganggu, ada juga yang tidak merasakan apa-apa.

Sebilangan luka pada zakar mungkin disertai dengan gatal, mengelupas kulit, bengkak, atau keputihan seperti nanah atau darah. Secara umum, penyebab luka pada zakar boleh dibahagikan kepada berjangkit dan tidak berjangkit.

Luka Zakar kArena jangkitan

Luka zakar akibat jangkitan kebanyakannya disebarkan melalui hubungan fizikal semasa hubungan seksual. Sementara selebihnya, dihantar melalui hubungan tidak langsung, misalnya kerana menggunakan pakaian atau tuala yang sama dengan orang yang dijangkiti.

Beberapa penyakit berjangkit yang boleh menyebabkan luka pada zakar adalah:

jangkitan virus

Virus yang paling sering menyebabkan luka pada zakar adalah virus herpes simplex (HSV). Secara umum, terdapat dua jenis virus herpes, iaitu HSV 1 dan HSV 2. Kedua-duanya boleh menyebabkan luka pada zakar, tetapi penyelidikan menunjukkan bahawa 51% luka pada zakar akibat jangkitan virus herpes disebabkan oleh HSV-2.

Luka yang disebabkan oleh jangkitan HSV-2 biasanya menyakitkan, gatal, dan mungkin muncul sebagai benjolan yang berisi cecair jernih sebelum pecah. Virus lain yang juga boleh menyebabkan luka pada zakar adalah virus Molluscum contagiosum.

Jangkitan bakteria

Penyakit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria pada alat kelamin adalah raja singa atau sifilis yang paling terkenal. Dalam kajian yang sama seperti sebelumnya, sifilis adalah penyebab kedua luka pada zakar. Bakteria yang menyebabkan penyakit ini adalah Treponema pallidum. Luka yang disebabkan oleh sifilis biasanya tidak menyakitkan.

Selain sifilis, luka pada zakar juga boleh disebabkan oleh jangkitan kuman Haemophilus ducreyi pada penyakit chancroid, bakteria Klebsiella granulomatis penyebab granuloma inguinal, dan bakteria Chlamydia trachomatis pada penyakit limfogranuloma venereum.

Jangkitan kulat dan parasit

Contohnya ialah jangkitan yis Candida, atau jangkitan parasit, seperti kudis dan kutu pada rambut kemaluan. Gejala jangkitan kulat dan parasit yang paling ketara adalah gatal-gatal. Luka pada zakar boleh terjadi akibat calar.

Luka Zakar karena Sebab Tidak Berjangkit

Selain jangkitan, luka pada zakar juga boleh berlaku kerana penyakit tidak berjangkit, seperti:

1. Psoriasis

Psoriasis adalah bentuk penyakit autoimun, di mana sistem kekebalan tubuh menyerang sel-sel kulit tubuh sendiri. Psoriasis muncul dalam bentuk tompok merah tebal dan sisik putih atau keperakan.

Walau bagaimanapun, di kawasan genital, skala psoriasis biasanya kurang daripada bahagian badan yang lain, kerana kelembapan badan yang tinggi pada alat kelamin.

2. Ekzema

Ekzema adalah keradangan pada kulit yang boleh dipicu oleh pendedahan kepada perengsa atau alergi. Ekzema biasanya kelihatan kering dan gatal, tetapi juga boleh menjadi benjolan berisi cairan yang kemudian pecah dan meninggalkan luka.

3. Lichen sclerosus

Lichen sclerosus adalah penyakit kulit yang jarang berlaku. Pada lelaki, keadaan ini boleh menyebabkan tompok-tompok yang lebih pucat daripada kulit di sekitarnya (hipopigmentasi), disertai dengan luka yang dapat meninggalkan tisu parut. Tompok ini biasanya muncul pada zakar atau kulit di sekitar dubur.

4. Sindrom Behcet

Ini adalah penyakit autoimun yang dicirikan oleh kerosakan pada arteri dan urat. Penyakit ini boleh menyebabkan luka di pelbagai bahagian badan, termasuk zakar.

5. barah zakar

Walaupun jarang berlaku, barah zakar adalah keadaan yang sangat serius. Gejala boleh merangkumi luka atau benjolan di kepala zakar yang tidak sembuh.

Rawatan luka pada zakar akan disesuaikan dengan penyebabnya. Untuk luka pada zakar yang disebabkan oleh jangkitan bakteria, diperlukan rawatan dengan antibiotik dari doktor. Mengenai luka pada zakar kerana jangkitan virus, doktor mungkin menetapkan rawatan antivirus.

Agar penyebab luka pada zakar dapat dipastikan, pesakit disarankan untuk memeriksa terlebih dahulu dengan dokter sebelum menggunakan ubat atau salap di kaunter. Selagi ada luka pada zakar, disarankan untuk tidak melakukan hubungan seks sehingga penyebab luka diketahui dan dirawat.

Sekiranya luka pada zakar muncul bersama dengan beberapa aduan lain, seperti demam, sakit ketika membuang air kecil atau semasa ejakulasi, pelepasan berbau busuk atau nanah dari pembukaan zakar, segera berjumpa doktor.