Kesihatan

Pubertas Awal - Gejala, sebab dan rawatan - Alodokter

Akil baligh awal adalah perubahan dalam tubuh anak menjadi dewasa (baligh) pada usia lebih awal dari semestinya. Kanak-kanak perempuan dianggap mengalami baligh awal, ketika akil baligh berlaku sebelum usia 8 tahun.Sementara pada budak lelaki, hlmAkil baligh awal berlaku sebelum usia 9 tahun.

Akil baligh awal menyebabkan perubahan bentuk dan ukuran badan, perkembangan tulang dan otot, dan perkembangan kemampuan dan organ pembiakan. Keadaan ini agak jarang berlaku kerana hanya berlaku pada satu daripada 5 ribu kanak-kanak.

Walaupun baligh awal sinonim dengan perubahan bentuk badan pada kanak-kanak, ada perubahan pada tubuh anak yang berlaku lebih awal tetapi tidak disebabkan oleh baligh awal. Perubahan ini boleh berlaku dalam bentuk pertumbuhan payudara awal (teka pramatang) hanya, atau pertumbuhan awal rambut kemaluan dan rambut axillary (akil baligh pramatang) hanya.

Gejala Pubertas Awal

Gejala atau tanda baligh sebelum waktunya sama dengan yang berlaku pada masa baligh pada umumnya, tetapi gejala ini terjadi lebih awal.

Kanak-kanak perempuan dikatakan mengalami akil baligh awal ketika akil baligh berlaku sebelum berumur 8 tahun. Masa baligh awal dicirikan oleh pertumbuhan payudara dan haid pertama yang lebih awal.

Semasa kanak-kanak lelaki, baligh awal berlaku sebelum anak berusia 9 tahun, dengan gejala dalam bentuk perubahan suara menjadi lebih berat, pertumbuhan misai, dan pembesaran testis dan zakar.

Gejala lain yang boleh menyertai akil baligh pada lelaki dan perempuan adalah:

 • Kemunculan jerawat di wajah.
 • Pertumbuhan ketinggian menjadi lebih pantas.
 • Bau badan berubah menjadi orang dewasa.

Bila hendak berjumpa doktor

Anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor sekiranya dia mengalami beberapa gejala akil baligh sebelum waktunya di atas, ketika berusia 7-9 tahun, atau bahkan lebih muda.

Dengan cara itu, doktor dapat menilai keadaan anak. Sekiranya disyaki akil baligh sebelum waktunya, doktor akan melakukan beberapa ujian untuk menentukan penyebabnya.

Punca Akil baligh Awal

Akil baligh normal berlaku semasa awal remaja, ketika anak berusia 10 tahun ke atas. Pubertas dipicu oleh hormon gonadotropin (GnRH), yang merupakan hormon yang merangsang pengeluaran hormon estrogen pada kanak-kanak perempuan dan testosteron pada kanak-kanak lelaki.

Pada awal baligh, baligh berlaku lebih awal. Terdapat 2 jenis akil baligh sebelum waktunya, iaitu yang disebabkan oleh pembebasan hormon gonadotropin dan juga akil baligh normal (akil baligh sebelum waktunya) dan yang tidak disebabkan oleh hormon GnRH (akil baligh sebelum waktunya).

Kedua-dua jenis akil baligh awal meningkatkan penghasilan hormon estrogen dan testosteron dalam badan.

Ctengah hlmrecocious hlmdi mana-mana (PKP)

Masih belum jelas apa yang menyebabkan pelepasan gonadotropin awal pada pesakit akil baligh sebelum waktunya. Walau bagaimanapun, CPP boleh berlaku dalam keadaan berikut:

 • Hipotiroidisme.
 • Hiperplasia adrenal kongenital.
 • Tumor atau kecederaan pada otak dan saraf tunjang.
 • Keadaan dengan kecacatan otak semasa lahir, seperti hidrosefalus.

Ppersisian hlmrecocious hlmdi mana-mana

Peningkatan hormon testosteron dan estrogen pada pesakit dengan baligh awal bukan disebabkan oleh hormon gonadotropin, tetapi disebabkan oleh penyakit atau faktor pemicu lain.

Penyakit yang boleh menyebabkan hlmpersisian hlmrecocious hlmdi mana-mana adalah:

 • Tumor kelenjar adrenal atau kelenjar pituitari.
 • Sindrom McCune-Albright.
 • Tumor ovari atau sista pada kanak-kanak perempuan.
 • Tumor pada sel penghasil sperma atau sel penghasil testosteron pada anak lelaki.

Sebagai tambahan kepada penyakit di atas, terdapat beberapa faktor pencetus lain yang dapat meningkatkan risiko anak mengalami baligh awal, termasuk:

 • Obesiti.
 • Sejarah gangguan genetik dari ibu bapa atau adik beradik.
 • Pendedahan kepada estrogen dan testosteron dari luar, misalnya melalui penggunaan krim atau salap.
 • Menjalani radioterapi ke kepala dan tulang belakang.

Diagnosis Masa Awal

Doktor akan bertanya mengenai simptomnya, serta penyakit yang pernah atau sedang dihidapi oleh anak dan keluarganya. Doktor juga akan memeriksa perubahan fizikal dalam tubuh anak, dan melakukan ujian darah dan air kencing untuk memeriksa tahap hormon dalam tubuh anak.

Seterusnya, doktor akan melakukan rangsangan GnRH untuk mengetahui jenis baligh awal yang dihidapi oleh kanak-kanak tersebut. Dalam ujian ini, doktor akan mengambil sampel darah anak, kemudian menyuntik anak dengan hormon GnRH, dan mengambil sampel darah lain setelah beberapa waktu.

Terdapat beberapa ujian tambahan yang mungkin dilakukan oleh doktor, termasuk:

 • Uji hormon tiroid, untuk melihat apakah terdapat penurunan jumlah hormon tiroid (hipotiroidisme), yang merupakan salah satu keadaan yang menyebabkan akil baligh awal.
 • MRI, untuk mencari kelainan pada otak yang mencetuskan akil baligh awal.
 • Foto sinar-X padatangan dan pergelangan tangan, untuk menentukan keadaan dan usia tulang anak, sama ada sesuai dengan usia mereka. Pada usia baligh awal, keadaan tulang anak tidak sesuai dengan usianya.
 • Ultrasound, untuk memastikan tidak ada gangguan lain yang menyebabkan baligh awal.

Rawatan Baligh Awal

Pesakit dengan akil baligh pada awalnya akan meningkat lebih tinggi daripada kanak-kanak seusia mereka. Namun, ketika mereka mencapai usia dewasa, penderita biasanya mempunyai ketinggian yang lebih pendek daripada rata-rata. Oleh itu, rawatan awal akil baligh bertujuan untuk kanak-kanak tumbuh normal hingga dewasa, terutamanya dari segi ketinggian.

Rawatan baligh pramatang boleh berbeza-beza, bergantung pada penyebabnya. Akil baligh awal yang tidak disebabkan oleh penyakit atau keadaan tertentu dapat dirawat dengan terapi analog GnRH.

Dalam terapi analog GnRH, ahli endokrinologi akan memberikan suntikan untuk menghalang perkembangan tubuh anak kerana baligh awal. Suntikan ini diberikan setiap bulan sehingga anak mencapai akil baligh. Secara amnya, akil baligh akan bermula sekitar 16 bulan setelah suntikan dihentikan.

Sekiranya baligh pramatang disebabkan oleh penyakit tertentu, doktor akan merawat penyebabnya terlebih dahulu. Contohnya, jika akil baligh disebabkan oleh hormon yang dirembeskan oleh tumor, pakar bedah akan membuang tumor tersebut.

Komplikasi Pubertas Awal

Kanak-kanak yang mengalami baligh awal akan mempunyai ketinggian dan ketinggian yang berbeza dari rakan sebaya mereka. Ini boleh menyebabkan anak menjadi tidak selamat dan berasa canggung.

Terdapat beberapa kesan negatif yang boleh terjadi pada anak-anak di kemudian hari sekiranya usia baligh awal tidak dirawat, termasuk:

 • Masalah emosi dan sosial

  Perubahan bentuk badan yang dialami oleh seorang kanak-kanak boleh membuatnya malu dan tertekan kerana dia merasa dia berbeza dengan rakan sebayanya. Keadaan ini juga dapat meningkatkan risiko anak mengalami kemurungan.

 • Mempunyai badan pendek

  Kanak-kanak yang mengalami akil baligh akan tumbuh lebih cepat, jadi mereka akan kelihatan lebih tinggi daripada rakan sebaya. Namun, ini menyebabkan tulang cepat matang dan berhenti tumbuh sebelum waktunya. Kesannya, tubuh anak akan menjadi lebih pendek daripada rata-rata ketika dia dewasa.

Pencegahan Akil baligh Awal

Sebilangan besar penyebab baligh awal tidak dapat dicegah, misalnya disebabkan oleh gangguan genetik yang diwarisi. Walau bagaimanapun, kerana kegemukan adalah salah satu faktor risiko yang menyebabkan akil baligh awal, anda perlu menolong anak anda untuk menjaga agar berat badannya tidak berlebihan, dengan memberi makanan sihat kepadanya dan mendorongnya untuk aktif dan bersenam.

Pendedahan kepada krim atau salap yang mengandungi hormon tertentu juga boleh mencetuskan usia awal. Oleh itu, jangan berikan krim atau ubat kepada anak anda tanpa berunding dengan doktor anda, terutamanya krim dan ubat-ubatan yang mengandungi hormon.