Kehidupan yang sihat

Ini adalah 3 Produk Herba yang Membantu Meningkatkan Sistem Imun

Salah satu cara untuk mengekalkan daya tahan adalah dengan mengambil pengambilan nutrien. Selain makanan, nutrien juga dapat diperoleh dari produk herba. Beberapa produk herba diketahui selamat untuk dimakan dan dapat meningkatkan sistem imun.

Ramai orang kini menggunakan produk herba sebagai makanan tambahan untuk menguatkan sistem imun. Terdapat juga banyak kajian yang menyokong faedah pelbagai ramuan untuk sistem imun dan kesihatan tubuh secara keseluruhan.

Kelebihan ramuan ini berkat kandungan khasiat di dalamnya. Malah, jenis herba tertentu juga mengandungi zat antivirus, antioksidan, anti-radang, dan antibakteria. Oleh itu, tidak ada salahnya menggunakan ramuan sebagai tambahan pengambilan nutrien harian anda untuk meningkatkan daya tahan tubuh.

Namun, anda harus tetap produktif, mengamalkan gaya hidup sihat, dan menjaga kesihatan secara keseluruhan, terutama di tengah wabak seperti sekarang.

Jenis Herba Yang Dapat Meningkatkan Daya Tahan

Produk herba telah lama digunakan untuk menjaga kesihatan. Beberapa jenis ramuan herba juga dipercayai dapat meningkatkan sistem imun untuk menjadikannya lebih kuat melawan kuman, termasuk virus. Berikut adalah tiga daripadanya:

Tarikh

Tarikh atau Phoenix dactylifera adalah buah biji yang mempunyai tekstur kenyal dengan rasa manis. Beberapa kajian menunjukkan bahawa kurma mengandungi banyak antioksidan, kamu tahu. Antioksidan ini berperanan dalam meningkatkan daya tahan tubuh dengan mencegah kerosakan sel yang disebabkan oleh radikal bebas.

Bukan hanya itu, buah ini tumbuh di kawasan tropika juga mengandungi nutrien yang baik untuk tubuh, seperti serat untuk menjaga saluran pencernaan yang sihat, karbohidrat untuk memberi tenaga, serta mineral untuk menguatkan tulang dan melawan osteoporosis.

Jintan hitam (Habatussauda)

Jintan hitam mempunyai nama latin Nigella sativa. Biji hitam yang dikenali sebagai Habatussauda telah digunakan dalam perubatan herba sejak zaman kuno.

Benih dari tanaman berbunga Ranunculacea Ia mengandungi antioksidan yang dapat melindungi sel tubuh dari kerosakan. Selain itu, jintan hitam juga mempunyai sifat antivirus, antibakteria, antijamur, antiparasit, dan imunomodulator yang dapat menghambat proses keradangan.

Oleh itu, jintan hitam dapat menguatkan sistem imun agar anda tidak mudah sakit, membunuh pelbagai jenis bakteria yang boleh menyebabkan jangkitan berbahaya, seperti radang paru-paru, dan mengurangkan keradangan di dalam badan.

Sayang

Tidak hanya memiliki rasa manis dan enak, madu juga dikenal baik untuk menjaga dan meningkatkan daya tahan, sehingga dapat digunakan sebagai pemanis alami yang lebih sihat daripada gula.

Cairan pekat, kuning keemasan hingga coklat gelap yang dihasilkan oleh lebah mengandungi banyak nutrien yang bermanfaat untuk kesihatan umum.

Kandungan nutrien madu merangkumi karbohidrat, vitamin C, vitamin B, asid amino, magnesium, fosforus, dan kalium. Madu juga bersifat antibakteria, anti-radang, dan antijamur. Selain itu, madu juga kaya dengan antioksidan flavonoid dan polifenol.

Kurma, jintan hitam, dan madu terbukti meningkatkan daya tahan dan baik untuk kesihatan. Untuk mendapatkan faedahnya, anda boleh memakannya satu persatu atau mencampurkan dan membancuh ketiga-tiganya ke dalam teh.

Sekiranya anda ingin lebih praktikal, anda boleh mengambil minuman herba yang mengandungi ketiga-tiganya secara langsung. Tetapi ingat, ambil mengikut cadangan yang tertera pada bungkusan.

Sekiranya anda mempunyai keadaan perubatan tertentu, seperti hamil atau mengambil ubat-ubatan tertentu secara berkala, anda harus terlebih dahulu berjumpa dengan doktor anda sebelum mengambil produk herba.