Kesihatan

Ketahui Vertigo Tengah dan Cara Mengubatinya

Mungkin anda pernah mendengar atau rasa vertigo dipicu oleh perubahan kedudukan, atau vertigo yang mana disertai dengan deringan di telinga. Adakah semua jenis pening berpusing disebabkan oleh vertigo yang sama?Kemudian, adakah cara rawatan setiap jenis akan sama? Inilah penjelasannya.

Vertigo adalah gejala yang dicirikan oleh rasa pening yang berputar. Vertigo dapat dibahagikan kepada dua jenis, iaitu vertigo tengah dan periferal. Pada vertigo tengah, penghidap akan merasakan rasa pening berpusing seperti pada vertigo periferal, tetapi biasanya ia akan disertai dengan gangguan keseimbangan dan kesukaran mengekalkan kedudukan tertentu.

Pelbagai Punca Vertigo Tengah

Vertigo pusat boleh disebabkan oleh penyakit dan gangguan sistem saraf pusat. Salah satunya ialah penyakit sklerosis berbilang. Penyakit ini berpotensi melumpuhkan otak dan saraf tunjang yang boleh menyebabkan vertigo pusat.

Di samping itu, keadaan berikut juga boleh menyebabkan vertigo pusat:

  • Kecederaan kepala
  • Jangkitan sistem saraf pusat
  • strok
  • Tumor otak dan saraf tunjang
  • Migrain vestibular
  • Penggunaan ubat anti-kejang, seperti fenitoin

Orang dengan vertigo pusat sering mengalami pening berpusing yang timbul secara tiba-tiba, berlangsung lama, dan terasa lebih teruk. Keadaan ini juga dicirikan oleh gejala lain, seperti masalah mata, kehilangan pendengaran, sakit kepala, kelemahan, dan kesukaran menelan.

Cara Merawat Vertigo Tengah

Rawatan vertigo pusat akan disesuaikan dengan penyebabnya. Soalan dan jawapan mengenai aduan dan sejarah perubatan, pemeriksaan fizikal, dan pemeriksaan sokongan, seperti imbasan MRI dan CT, akan dilakukan oleh doktor untuk menentukan sebab dan rawatan vertigo pusat.

Doktor boleh memberikan beberapa ubat untuk mengurangkan keluhan, seperti:

  • Antihistamin, sebagai contoh
  • Benzodiazepin, sebagai contoh
  • Ubat anti-muntah.

Selepas itu, rawatan vertigo pusat akan disesuaikan mengikut penyebabnya. Sebagai contoh, jika vertigo pusat disebabkan oleh migrain, doktor akan menetapkan ubat untuk migrain. Begitu juga, vertigo tengah yang disebabkan oleh sklerosis berbilang, strok, atau tumor, rawatannya adalah untuk merawat penyakit ini.

Sehingga kini tidak ada ubat rumah yang berkesan dalam merawat vertigo pusat. Apabila anda mengalami pening berpusing yang semakin berat dan lebih kerap, anda harus berjumpa doktor untuk mengetahui penyebabnya dan mendapatkan rawatan yang sesuai.