Kehidupan yang sihat

Petua Mengatasi Tekanan Kerja

Kadang-kadang tekanan di tempat kerja boleh menjadi cabaran yang memotivasi. Tetapi, tentu ada saat-saat ketika kita berada di puncak tekanan yang akhirnya menyebabkan tekanan kerja. Agar keadaan fizikal dan mental tidak terbeban, ketahui bagaimana menangani tekanan kerja.

Tekanan kerja atau terbakar memuncak biasanya disebabkan oleh atasan yang kurang mampu memberikan sokongan, beban kerja atau masa yang berlebihan, membuli rakan sekerja (membuli) atau tidak menyokong, atau melakukan keganasan fizikal di persekitaran tempat kerja.

Tekanan kerja selalunya boleh menyebabkan seseorang menjalani kehidupan yang tidak sihat. Bermula dari makan banyak atau snek yang tidak sihat untuk menghilangkan tekanan, melewatkan makan, kurang tidur, minum minuman beralkohol, atau bahkan merokok lebih kerap.

Jangan biarkan tekanan kerja menghalangi kebahagiaan anda

Supaya tekanan tidak selalu berlaku dan membuat anda lupa untuk bahagia, pertimbangkan beberapa petua untuk menghilangkan tekanan kerja di bawah:

 • Ketahui had anda

  Menyedari had kemampuan anda untuk menanggung beban kerja adalah penting untuk mengurangkan tekanan di tempat kerja. Dengan cara ini, anda juga dapat mengira berapa lama masa yang diperlukan untuk menyelesaikan beban kerja anda. Di samping itu, anda dapat mengelakkan keletihan yang berlebihan. Selain mengenali batasan kemampuan anda, mengenali emosi anda juga dapat menjadi usaha untuk mengurangkan tekanan kerja, dengan mengembangkan kecerdasan emosi.

 • Bercakap dengan bos anda

  Anda juga berhak untuk menolak atau mengatakan tidak kepada atasan anda, jika anda merasa bahawa beban yang diberikan melebihi kemampuan anda, atau bahkan beban kerja yang diberikan adalah di luar tanggungjawab pekerjaan anda. Tujuannya bukan untuk mengeluh, tetapi membuat rancangan yang berkesan untuk menguruskan tekanan kerja.

 • Lupakan kerja sebentar

  Lupakan sekejap dan cari hiburan yang boleh membuat anda ketawa. Ketawa boleh memberi kesan positif kepada tubuh dan jiwa anda. Jangan lupa bahawa adalah hak anda untuk meluangkan masa, dan jika diperlukan, anda boleh mengambil sedikit masa untuk menyejukkan badan dan menghilangkan tekanan kerja.

  Untuk pekerja bebas yang bekerja di rumah, melupakan pekerjaan akan cenderung menjadi lebih sukar kerana kehidupan dan pekerjaan di rumah begitu bergaul. Sekiranya anda tidak memaksa diri untuk melupakan kerja untuk sementara waktu, pekerja bebas dapat mengumpulkan tekanan yang membahayakan kesihatan fizikal dan mental.

 • Cuba bertafakur

  Mungkin anda merasakan bahawa meditasi atau yoga bukanlah gaya anda. Tetapi sudah tentu tidak ada salahnya melakukan aktiviti ini. Meditasi boleh memberi kesan positif kepada kesihatan mental dan fizikal anda dengan memupuk rasa keseimbangan, ketenangan, dan kedamaian. Semasa sesi meditasi, anda dapat menumpukan perhatian lebih banyak dan menenangkan aliran pemikiran yang membuat kepala anda merasa kenyang dan tertekan.

Mungkin Sudah tiba masanya untuk anda berhenti dari pekerjaan anda?

Perkara yang perlu anda ingat, tidak kira di mana sahaja anda bekerja, tidak ada pekerjaan yang mudah dan selalu berjalan sesuai dengan keinginan anda. Sebelum anda memutuskan untuk meninggalkan dan meninggalkan semua sumber tekanan yang anda alami, tidak ada salahnya untuk mengambil kira pelbagai perkara yang anda dapat dan tidak dapatkan dari tempat kerja.

Buat jadual atau senarai positif dan negatif di mana anda berada ketika anda sedang melalui beberapa soalan, seperti:

 • Apa yang membuatkan saya memilih pekerjaan ini?
 • Apa yang saya dapat dari pekerjaan ini?
 • Bolehkah saya belajar banyak dari pekerjaan saya sekarang?
 • Bagaimana dengan gaji saya? Setaraf dengan beban kerja? Adakah cukup untuk keperluan hidup?
 • Sejauh mana tempat kerja dari rumah?
 • Bagaimana persekitaran kerja saya?
 • Bagaimana bos saya? Adakah mampu menjadi pemimpin yang baik atau hanya menjadi bos?
 • Apakah peraturan di pejabat saya?

Buat senarai soalan-soalan ini sehingga anda dapat mengetahui secara objektif berapa banyak kekuatan dan kelemahan pekerjaan anda sekarang. Sekiranya anda mendapat tawaran di syarikat lain, anda boleh membandingkan keduanya.

Beban kerja, persekitaran kerja yang tidak menyenangkan, masalah dengan atasan, dan gaji yang tidak mencukupi adalah komposisi yang paling sering membuat seseorang mengalami tekanan kerja. Tangani tekanan kerja sebelum merosakkan hidup anda. Sekiranya perlu, bincangkan kesihatan mental anda dengan ahli psikologi.