Keluarga

Ketahui punca tekanan darah rendah pada kanak-kanak di sini

Tekanan darah rendah pada kanak-kanak seringmasa tidak menunjukkan gejala khas. Walau bagaimanapun, Keadaan ini harus disyaki sekiranya anak kecil anda sering merasa pening dan cepat letih setelah bermain atau melakukan aktiviti tertentu.

Pada kanak-kanak, hipotensi boleh menjadi keadaan berbahaya jika disertai dengan aduan pening dan keletihan, kelemahan, mual atau muntah, penglihatan kabur, atau pingsan.

Tekanan darah normal pada kanak-kanak berbeza dengan orang dewasa. Pada kanak-kanak, tekanan darah normal dibezakan berdasarkan usia, iaitu:

  • Kanak-kanak berumur 1-2 tahun antara 90-100 mmHg sistolik dan 60 mmHg diastolik.
  • Kanak-kanak berumur 3-5 tahun antara 90-105 mmHg sistolik dan 60-70 mmHg diastolik.
  • Kanak-kanak berumur 6-9 tahun antara 95-105 mmHg sistolik dan 60-70 mmHg diastolik.
  • Remaja berumur 10-15 tahun antara 110-120 mmHg sistolik dan 70-79 mmHg diastolik.

Seorang kanak-kanak boleh dikatakan mempunyai tekanan darah rendah atau hipotensi ketika tekanan darah di bawah 90/60 mmHg. Untuk menentukan nilai tekanan darah anak, perlu memeriksa tekanan darah menggunakan sphygmomanometer khas untuk anak-anak.

Pelbagai Punca Tekanan Darah Rendah pada Kanak-kanak

Tekanan darah rendah pada kanak-kanak boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, iaitu:

1. Kekurangan pengambilan cecair

Ketumpatan aktiviti kanak-kanak sering membuat mereka lupa minum air. Kekurangan pengambilan cecair boleh menyebabkan si kecil menjadi kering dan mencetuskan penurunan tekanan darah. Selain tidak minum cukup, dehidrasi juga disebabkan oleh cirit-birit, demam, dan muntah terlalu banyak.

2. Kekurangan pengambilan nutrien

Kekurangan pengambilan nutrien, seperti zat besi, vitamin B12, dan folat (vitamin B9), dapat mencegah tubuh menghasilkan sel darah merah yang mencukupi. Sebenarnya, sel darah merah mempunyai peranan penting untuk membawa hemoglobin ke seluruh badan.

Hemoglobin adalah protein dalam darah yang mengandungi oksigen. Tanpa oksigen yang mencukupi dalam darah, organ tubuh tidak dapat berfungsi dengan baik, sehingga tubuh akan mengalami anemia. Anemia pada kanak-kanak boleh menyebabkan tekanan darah rendah.

3. Hipotensi ortostatik

Apabila anak melakukan pergerakan atau mengubah kedudukan badan dengan cepat, misalnya dari posisi duduk kemudian segera berdiri atau sebaliknya, tekanan darah dapat turun secara tiba-tiba.

Penurunan tekanan darah ini disebabkan oleh perubahan postur dan pergerakan badan yang terlalu pantas disebut hipotensi ortostatik. Sekiranya anda mengalami keadaan ini, si kecil mungkin merasa pening selama beberapa saat hingga beberapa minit.

4. Keadaan udara panas

Tekanan darah rendah pada kanak-kanak juga disebabkan oleh udara yang terlalu panas, terutama jika dia berada di persekitaran yang sesak dan sesak. Keadaan itu dipanggil angin ahmar ini boleh berlaku semasa kanak-kanak bermain atau bersenam di luar ketika cuaca panas.

5. Kelainan pada kelenjar adrenal

Kelenjar adrenal adalah kelenjar kecil yang duduk di atas buah pinggang. Walaupun kecil, kelenjar ini mempunyai manfaat dan fungsi yang besar untuk tubuh.

Kelenjar ini menghasilkan hormon kortisol, yang merupakan hormon yang berperanan dalam mengurangkan risiko keradangan dalam badan, meningkatkan gula darah, mengawal tekanan, menghasilkan tenaga, dan mengatur tekanan darah.

Sekiranya kelenjar adrenal anak terganggu, tekanan darah mereka juga akan terganggu.

6. Jangkitan atau sepsis yang teruk

Sepsis adalah komplikasi berbahaya yang disebabkan oleh penyakit berjangkit. Keadaan ini boleh menyebabkan penurunan tekanan darah secara drastik atau kejutan, menyebabkan kerosakan pada pelbagai organ tubuh. Sepsis yang tidak dirawat dengan segera boleh menyebabkan komplikasi maut yang boleh mengancam nyawa.

7. Masalah jantung

Gangguan jantung, seperti aritmia, kegagalan jantung, dan penyakit jantung kongenital, juga boleh menjadi penyebab tekanan darah rendah pada anak-anak. Keadaan ini menjadikan darah tidak mengalir dengan lancar ke seluruh bahagian badan.

Akibatnya, organ dan tisu badan akan kekurangan oksigen. Keadaan ini boleh menjadikan kanak-kanak lemah, mudah letih, dan sesak nafas.

Dengan mengetahui sebab-sebab tekanan darah rendah pada kanak-kanak dan gejala mereka, anda dapat mengetahui dan mengesan keadaan ini lebih awal. Sekiranya anak anda kelihatan sangat lemah, pingsan, sesak nafas, berdebar-debar, sawan, atau tanda-tanda kejutan, bawa mereka ke UGD atau ke pakar pediatrik untuk mendapatkan rawatan secepat mungkin.