Keluarga

Vaginismus: Sebab Di Sebalik Seks yang Menyakitkan pada Wanita

Salah satu gangguan seksual yang boleh berlaku pada wanita adalah vaginismus. Dalam keadaan ini, otot-otot di sekitar vagina mengetatkan dengan sendirinya apabila sesuatu memasuki faraj, terutama alat kelamin lelaki semasa melakukan hubungan seks.

Vaginismus boleh membuat anda merasa tidak selesa dan kesakitan semasa melakukan hubungan seks (dispareunia). Sebenarnya, keadaan ini boleh membuatkan zakar tidak dapat masuk sama sekali, malah zakar terperangkap yang dikenali sebagai gancet. Oleh itu, gangguan seksual ini juga boleh menyukarkan kehamilan.

Inilah Punca dan Gejala Vaginismus

Tidak ada sebab yang pasti mengapa vaginismus boleh berlaku. Walau bagaimanapun, beberapa keadaan ini dapat meningkatkan risiko seseorang terkena vaginismus:

  • Pernah mengalami keganasan seksual atau trauma semasa melakukan hubungan seks pada masa lalu
  • Adakah anda pernah merasa sakit atau tidak menikmati hubungan seks?
  • Kehadiran faktor emosi, seperti ketakutan terhadap seks atau gangguan kecemasan

Vaginismus terbahagi kepada 2 jenis, iaitu vaginismus primer dan sekunder. Vaginismus primer adalah ketika seorang wanita dari awal selalu merasa sakit setiap kali sesuatu memasuki farajnya, baik itu tampon atau zakar semasa melakukan hubungan seksual.

Walaupun vaginismus sekunder adalah keadaan ketika seorang wanita tidak pernah merasa sakit ketika suatu benda memasuki vagina atau ketika berhubungan seks, maka tiba-tiba mengalaminya.

Terdapat beberapa gejala yang boleh timbul ketika anda mengalami vaginismus, iaitu otot-otot di sekitar vagina mengetat tanpa kawalan anda, sensasi terbakar berlaku ketika objek memasuki saluran vagina, dan rasa sakit semasa penembusan.

Inilah Cara Mengatasi Vaginismus

Ramai yang berpendapat bahawa vaginismus menandakan bahawa wanita membenci seks. Harap maklum bahawa keadaan ini tidak mempengaruhi keinginan seksual. Jadi, anda mungkin mahu melakukan hubungan seks, tetapi vaginismus mencegah perkara ini daripada berlaku.

Untuk mengatasi ini, anda masih boleh Macam mana boleh jadi, nikmati keintiman seksual di luar penembusan faraj, misalnya dengan foreplay, urut intim dari suami, dan seks oral. Walau bagaimanapun, vaginismus juga tidak dapat dibiarkan lama dan perlu mendapatkan rawatan daripada doktor.

Apabila doktor mendiagnosis anda dengan vaginismus, ada beberapa cara yang mungkin disarankan oleh doktor, iaitu:

Kaunseling seks

Kaedah ini boleh dilakukan sendiri dengan suami atau bersendirian. Terapi dan kaunseling akan disarankan oleh doktor sekiranya penyebab vaginismus anda adalah masalah psikologi, seperti trauma atau merasa takut semasa melakukan hubungan seks.

Jangan ragu untuk berkongsi perasaan anda dengan kaunselor. Dalam beberapa kes, teknik relaksasi dan hipnosis sahaja boleh membuat anda selesa dan tidak lagi takut melakukan hubungan seks.

Adakah senaman lantai pelvis

Untuk membantu mengatasi vaginismus, anda boleh melakukan: senaman lantai pelvis, seperti latihan Kegel. Pergerakan dalam latihan ini bertujuan untuk mengetatkan otot pelvis bawah. Dengan otot-otot pelvis yang lebih kuat, anda akan dapat mengawal otot-otot di sekitar faraj dengan lebih baik, sehingga mengurangkan rasa sakit semasa melakukan persetubuhan.

Menggunakan dilator faraj

Doktor atau kaunselor anda juga boleh mengesyorkan agar anda menggunakan dilator faraj atau "dilator" vagina. Alat ini berbentuk seperti tiub dengan hujung tumpul dan terdapat dalam berbagai ukuran, mulai dari ukuran pensil hingga ukuran penis.

Penggunaan alat ini mesti berada di bawah pengawasan ahli terapi profesional. Cara menggunakannya adalah meletakkan dilator ke dalam vagina bermula dari ukuran terkecil. Setelah merasa selesa dengan dilator kecil, ganti dilator dengan ukuran yang lebih besar di atasnya, sehingga faraj dapat masuk oleh dilator terbesar.

Vaginismus dapat membuat penderita merasa sangat kecewa pada dirinya sendiri kerana dia merasa tidak dapat menyenangkan suaminya, terutama jika dia benar-benar ingin melakukan hubungan seksual yang normal dan intim. Sekiranya tidak ditangani segera, tidak mustahil keadaan ini akan memberi kesan negatif terhadap hubungan suami isteri.

Tapi tenang, vaginismus dapat diatasi, Macam mana boleh jadi. Bersikap baik kepada suami anda bahawa keadaan di luar kawalan anda dan bagaimana perasaan anda mengenainya. Selepas itu, berjumpa doktor atau psikiatri untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found