Kesihatan

Osteochondroma, tumor jinak yang sering menyerang kanak-kanak

Osteochondroma adalah sejenis tumor jinak yang tumbuh di permukaan tulang dan umumnya berlaku pada kanak-kanak dan remaja. Selalunya osteochondroma berkembang di hujung tulang panjang, seperti hujung bawah tulang paha dan bahagian atas tulang lengan.

Hingga kini, penyebabnya osteochondroma tidak diketahui dengan pasti, jadi pencegahannya masih belum diketahui. Walaupun begitu, perkembangannya osteochondroma dikaitkan dengan kelainan pada gen.

Osteochondroma boleh berkembang sebagai tumor tunggal (exostosis osteokartilaginous) atau pelbagai ketumbuhan (pelbagai osteochondromatosis). Walaupun ia tidak dapat bermastasis seperti barah, osteochondroma boleh meningkat saiznya semasa anak membesar.

Simptom Osteochondroma

Kadang kala osteochondroma tidak menyebabkan sebarang gejala, tetapi ada juga beberapa gejala osteochondroma pada kanak-kanak yang mungkin muncul. Berikut adalah beberapa di antaranya:

  • Benjolan yang tidak menyakitkan di dekat sendi, misalnya di lutut atau bahu
  • Sakit pada sendi semasa melakukan aktiviti
  • Kebas
  • kesemutan
  • Ketinggiannya lebih pendek daripada rakan sebayanya
  • Satu kaki atau lengan lebih panjang

Pengendalian Osteochondroma

Sebelum rawatan, doktor perlu mengesahkan diagnosis osteochondroma pertama. Dalam membuat diagnosis osteochondroma, doktor akan meminta aduan, gejala yang muncul, serta sejarah perubatan anak dan melakukan pemeriksaan fizikal.

Selain itu, ada juga beberapa ujian yang mungkin dilakukan, seperti sinar-X, CT scan, atau MRI, untuk melihat ukuran dan lokasi tumor. Biopsi juga boleh dilakukan untuk menentukan sama ada tumor malignan atau jinak.

Selanjutnya, rawatan akan bergantung pada ukuran, lokasi, dan potensi tumor yang menyebabkan masalah atau tidak. Sekiranya dianggap tidak berbahaya, misalnya tanpa berpotensi menyebabkan patah tulang, osteochondroma secara amnya tidak memerlukan rawatan.

Doktor anda hanya boleh mengesyorkan ujian pencitraan berkala untuk melihat bagaimana tumor berubah dari masa ke masa. Di samping itu, doktor juga boleh menetapkan ubat sekiranya osteochondroma menyebabkan kesakitan.

Sekiranya tumor dianggap berbahaya atau berpotensi menyebabkan masalah serius, seperti sakit teruk, tekanan pada saraf dan saluran darah, dan perubahan bentuk tulang, doktor anda mungkin mengesyorkan pembedahan untuk membuangnya. osteochondroma dan membaiki tulang.

Walaupun kebarangkaliannya sangat kecil, osteochondroma boleh berkembang menjadi tumor malignan. Oleh itu, jika anak anda mempunyai simptom, osteochondroma Seperti di atas, anda harus segera berjumpa doktor. Selepas itu, anak perlu diperiksa secara berkala walaupun gejala yang dialami agak ringan.

Sebelum berunding dengan doktor, catat semua aduan yang dialami oleh anak. Ceritakan juga mengenai sejarah kehamilan dan kelahiran anak, status pertumbuhan, dan ubat-ubatan yang dimakan oleh anak. Dengan cara itu, doktor akan lebih senang mendiagnosis penyakit yang dihidapi oleh anak.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found