Kesihatan

Mitos Bahaya Imunisasi Yang Perlu Anda Ketahui

Pelalian pentingselesai untuk mengelakkan kedatangan penyakit yang boleh membahayakan keadaan anak pada masa akan datang. Malangnya, beberapa masalah mengenai bahaya imunisasi telah berjaya menjadikan ibu bapa ragu-ragu memberiimunisasi untuk anak-anak mereka. Sebenarnya, untuk membentuk komuniti anti-imunisasi dalam masyarakat. Kemudian, bagaimanakahhakikat imunisasi sebenarnya?

Imunisasi adalah proses membina imuniti atau daya tahan seseorang terhadap penyakit dengan memberi vaksin. Vaksin adalah agen biologi yang terdiri daripada bakteria atau virus yang lemah atau terbunuh yang menyebabkan penyakit. Apabila vaksin disuntik ke dalam badan, sistem imun akan menghasilkan antibodi secara aktif untuk melindungi tubuh daripada penyakit.

Sistem kekebalan tubuh juga memiliki kemampuan untuk mengingat dan mengenali mikroorganisma, baik bakteria maupun virus. Sehingga apabila terdapat mikroorganisma yang benar-benar memasuki tubuh, sistem kekebalan tubuh akan segera menyerang mereka dan membuat tubuh tidak jatuh sakit.

Pelbagai Mitos Tentang Bahaya Imunisasi

Kemunculan mitos atau masalah yang berkaitan dengan bahaya imunisasi, tentu saja, bukan tanpa alasan. Beberapa kes muncul sejurus selepas anak diberi imunisasi. Walaupun kes ini hanya berlaku pada sebilangan kecil kanak-kanak, sebenarnya ini cukup mengganggu ibu bapa. Fakta berikut mungkin menjadi jawapan kepada keraguan anda.

 • Imunisasi tidak menyebabkan autisme

  MMR (Beguk, Campak, dan Rubella) adalah jenis vaksin yang biasa dengan khabar angin mengenai bahaya imunisasi, yang boleh menyebabkan autisme. Walau bagaimanapun, tidak ada bukti yang mencukupi untuk menyokong pernyataan ini. Satu kajian bahkan menunjukkan bahawa vaksin MMR tidak mempengaruhi risiko kanak-kanak terkena autisme.

 • Imunisasi DPT menyebabkan kematian mendadak pada bayi

  Jenis imunisasi ini sangat penting diberikan kepada bayi anda. Sebabnya, penyakit seperti batuk rejan (pertusis), tetanus, dan difteria dapat menyerang bayi anda jika anda tidak segera mendapat imunisasi DPT. Mitos yang semakin meningkat berkaitan dengan imunisasi DPT adalah sindrom kematian bayi secara tiba-tiba (SIDS atau). Sindrom Kematian Bayi secara tiba-tiba). Namun, ketakutan ini tidak berasas, kerana tidak ada hubungan antara imunisasi DPT dan kejadian SIDS. Penyelidikan sebenarnya menunjukkan bahawa pemberian imunisasi DPT mengurangkan risiko SIDS pada bayi.

 • Imunisasi yang mengandungi bahan pengawet thimerosal lebih berisiko

  Ibu bapa mendakwa bahawa vaksin yang menggunakan bahan pengawet thimerosal (pengawet berasaskan merkuri) boleh membahayakan kanak-kanak. Tuntutan pernyataan ini tidak cukup berasas, kerana sejak tahun 1930 bahan pengawet ini telah digunakan dalam beberapa vaksin dan belum terbukti menyebabkan masalah kesihatan pada anak-anak. Namun, mulai tahun 1999 sejumlah institusi kesihatan di dunia, bersetuju untuk mengurangkan atau tidak menggunakan bahan pengawet thimerosal dalam vaksin.

 • Terlalu banyak imunisasi yang tidak baik untuk sistem imun anak

  Mitos bahaya imunisasi lain yang cukup membuat ibu bapa risau ialah memberi terlalu banyak imunisasi kepada anak-anak dapat melemahkan sistem imun mereka. Tetapi jangan risau, kerana sistem imun bayi yang sihat dapat menerima imunisasi dengan baik, bahkan hingga lebih dari 100,000 imunisasi sekaligus. Jadi, boleh dikatakan bahawa imunisasi mandatori masih relatif selamat untuk sistem imun anak.

Imunisasi sangat penting dilakukan, selain daripada usaha lain untuk mencegah penyakit pada kanak-kanak. Bahaya imunisasi pada dasarnya hanya kesan sampingan ringan yang tidak berbahaya, seperti sakit di tempat suntikan, demam rendah, atau menyebabkan bayi menjadi rewel.

Walaupun begitu, anda masih perlu berjumpa dengan pakar pediatrik sekiranya anak anda mengalami kesan sampingan yang serius selepas imunisasi, kerana ia mungkin disebabkan oleh reaksi alergi terhadap bahan-bahan dalam vaksin. Ingat jangan ketinggalan jadual imunisasi anak anda, kerana imunisasi sangat penting untuk melindungi kesihatan anak anda.