Kehidupan yang sihat

Lihat cara memerah bibir secara semula jadi yang mudah dilakukan

Anda mungkin berharap anda tidak perlu memakai lipstik atau rouge berulang-ulang kali, sehingga anda masih boleh kelihatan cantik dengan bibir merah kemerahan. Sebenarnya ada cara semula jadi untuk memerah bibir yang boleh dilakukan dengan mudah di rumah.

Terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan bibir lebih gelap pada orang dewasa, mulai dari merokok, hingga terlalu banyak minum minuman berkafein dan alkohol. Selain itu, pendedahan cahaya matahari yang berlebihan, kekurangan cairan, dan menjilat bibir terlalu kerap juga boleh menyebabkan bibir menjadi gelap. Tabiat ini perlu dielakkan agar bibir kelihatan lebih merah secara semula jadi.

Pelbagai Cara Semula jadi untuk Meringankan Bibir

Selain mengelakkan kebiasaan di atas, berikut adalah beberapa cara semula jadi untuk memerah bibir yang boleh anda cuba:

Menggunakan madu dan gula

Selain digunakan sebagai pemanis untuk makanan dan minuman, madu dan gula juga dapat digunakan sebagai pemanis gosok semula jadi untuk memerah bibir. Bagaimana untuk menggunakannya:

 • Campurkan 1 sudu teh gula dengan 1 sudu teh madu,
 • kemudian, terpakai gosok sama rata ke permukaan bibir,
 • Selepas itu, bilas dengan air suam.

Gunakan gosok Bahan-bahan semula jadi ini dipercayai dapat merangsang penghasilan kolagen baru sekaligus melambatkan proses penuaan kulit bibir, sehingga bibir dapat kelihatan lebih cerah.

Menggunakan lLidah Buaya

Bibir gelap juga boleh kelihatan lebih merah dengan menggunakan gel lidah buaya. Sebatian yang terdapat dalam lidah buaya dapat menghalang pengeluaran melanin di bibir, sehingga bibir akan kelihatan lebih cerah dan segar. Bagaimana untuk menggunakannya:

 • sapukan gel aloe vera di bibir yang kelihatan hitam sekata,
 • kemudian biarkan gel lidah buaya hingga kering,
 • Selepas itu, bilas dengan air bersih.

Menggunakan kapur

Limau juga dikenali untuk mencerahkan bibir gelap. Kandungan vitamin C, flavonoid, dan antioksidan dalam kapur, dapat menghilangkan sel-sel kulit mati, sehingga kulit bibir dapat tumbuh semula dengan sempurna dan kelihatan lebih merah. Bagaimana untuk menggunakannya:

 • sapukan jus lemon di bibir secara merata,
 • bermalam,
 • Kemudian, bilas bibir anda dengan air bersih.

Ulangi langkah di atas secara berkala setiap malam. Hasilnya akan muncul selewat-lewatnya 30 hari. Sebelum menggunakan kapur, pastikan bibir anda tidak kering atau retak. Penggunaan kapur dalam keadaan seperti ini, sebenarnya boleh memburukkan lagi keadaan bibir.

Sapukan minyak kelapa

Minyak kelapa juga digunakan sebagai bahan semula jadi untuk mencerahkan bibir gelap. Selain memerah bibir, minyak ini juga mampu melembapkan bibir kering dan pecah-pecah. Untuk mendapatkan faedahnya, anda hanya perlu menggunakan minyak kelapa pada bahagian bibir secara merata. Sapukan minyak kelapa secara berkala pada waktu siang dan malam.

Gunakan buah berwarna terang

Cara lain yang boleh anda lakukan untuk mendapatkan bibir merah secara semula jadi adalah dengan menggunakan buah-buahan berwarna terang, seperti delima, raspberi, atau strawberi. Buah-buahan ini boleh memberikan warna kemerahan pada bibir seperti gincu atau gincu. Bagaimana untuk menggunakannya:

 • potong buahnya,
 • kemudian, sapukan pada bibir secara merata,
 • selepas itu, tutup bibir anda balsem bibir untuk mengekalkan warna.

Lakukan pelbagai cara semula jadi untuk memerah bibir di atas, agar bibir sihat dan menawan. Untuk menjadikan bibir merah secara semula jadi, anda juga perlu mengamalkan gaya hidup sihat seperti meningkatkan penggunaan air, menghindari rokok, mengurangkan pengambilan minuman berkafein dan alkohol.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found