Kesihatan

Kenali Punca Polip Pundi Hempedu dan Cara Mengubatnya

Polip pundi hempedu adalah pertumbuhan kecil tisu yang menonjol pada lapisan dalam pundi hempedu. Walaupun dalam kebanyakan kes, polip pundi hempedu bersifat jinak (bukan barah), tetapi tidak menolak pertumbuhan polip malignan (barah).

Polip pundi hempedu dapat dijumpai secara tidak sengaja semasa pemeriksaan untuk penyakit lain atau keadaan kesihatan. Ukuran polip yang dijumpai akan menentukan pengendaliannya dan kemungkinan pertumbuhannya.

Kenali Punca Polip Pundi Hempedu

Penyebab polip pundi hempedu tidak diketahui dengan pasti, tetapi terdapat pelbagai faktor yang dapat meningkatkan risiko polip ini, yaitu:

  • Umur
  • Jantina
  • Obesiti
  • Diabetes
  • Sindrom poliposis kongenital
  • Hepatitis B kronik

Walaupun polip pundi hempedu pada amnya tidak menunjukkan gejala tertentu, sesetengah pesakit mungkin mengalami keluhan seperti loya, muntah, dan sakit di bahagian atas perut kanan (hipokondrium).

Cara merawat polip pundi hempedu

Rawatan polip pundi hempedu akan disesuaikan mengikut ukurannya. Apabila polip dijumpai di pundi hempedu pesakit, doktor akan bertanya mengenai aduan pesakit dan riwayat perubatan, serta melakukan pemeriksaan fizikal yang lengkap. Selepas itu, doktor akan melakukan pemeriksaan ultrasound untuk menentukan lokasi dan ukuran polip, serta imbasan CT untuk membezakan polip kolesterol dari adenoma atau adenoma. adenokarsinoma.

Sekiranya polip pundi hempedu kecil dan berdiameter kurang dari 1 cm, biasanya tidak diperlukan rawatan khas. Walau bagaimanapun, doktor akan menjadualkan ultrasound biasa untuk memantau pertumbuhan polip.

Walau bagaimanapun, jika polip yang dikesan berdiameter lebih besar dari 1 cm, doktor akan mencadangkan pembedahan membuang pundi hempedu, juga dikenali sebagai kolesistektomi.

Kaedah semula jadi berikut juga dipercayai dapat membantu mencegah dan merawat polip pundi hempedu:

  • Elakkan pengambilan makanan goreng, berlemak, dan kolesterol tinggi.
  • Elakkan pengambilan minuman berkarbonat,
  • Tingkatkan pengambilan buah-buahan, sayur-sayuran, makanan yang mengandungi asam lemak omega-3, halia, dan kunyit.

Selain itu, pengambilan jus epal atau minyak zaitun semasa perut kosong juga dipercayai dapat merawat polip pundi hempedu. Walau bagaimanapun, tidak ada kajian yang mengesahkan keberkesanannya.

Walaupun polip pundi hempedu jarang berlaku dan secara amnya dijumpai secara kebetulan, anda perlu menyedari keadaan ini. Sekiranya anda mempunyai salah satu faktor risiko di atas, anda harus berjumpa doktor agar ia dapat dilakukan saringan dan dirawat sekiranya perlu.